KLAUS IOHANNIS ATACĂ LA CCR LEGEA VÂNĂTORII:Vânătoarea cu păsări de pradă - permisă de deputaţi, dar calificată drept braconaj de actul normativ

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 28 octombrie 2020

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, ieri, Curtea Constituţională a României, cu privire la recentul act normativ adoptat de Parlament prin care este modificată şi completată legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

În sesizare, şeful statului arată că actul normativ încalcă dispoziţiile articolului 61 alineat 2 şi ale articolului 75 din Constituţie, care se referă la principiul bicameralismului în privinţa adoptării proiectelor de lege. Preşedintele constată că modificările făcute de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, nu au fost adoptate şi de Senat, deşi vizează aspecte importante ale legii, precum condiţiile de obţinere a permisului de vânătoare permanent şi modul de practicare a vânătorii.

"Conform fişelor legislative înregistrate pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului, iniţiativa legislativă (...) viza modificarea articolelor13, 131 şi 39 din Legea nr. 407/2006. În data de 10 iunie 2020, Senatul, în calitate de primă Cameră competentă, a respins propunerea legislativă care, potrivit expunerii de motive a iniţiatorilor, viza procedura de obţinere a despăgubirilor, în cazul prejudiciilor produse culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, precum şi modalitatea folosirii pe timp de noapte a mijloacelor de vizualizare moderne pentru vânarea speciilor mistreţ, şacal şi vulpe. Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, a eliminat toate dispoziţiile introduse de iniţiatori. Mai mult, a operat modificări ce se îndepărtează de la obiectul avut în vedere de aceştia, modificând durata stagiului pentru dobândirea permisului permanent de vânătoare şi introducând un nou mijloc de practicare a vânătorii, şi anume cu păsări de pradă. Astfel, analizând parcursul legislativ al legii criticate şi comparând formele acesteia din momentul iniţierii şi de la momentul adoptării, apreciem că legea dedusă controlului este semnificativ modificată de către Camera decizională faţă de forma iniţiatorului şi a primei Camere sesizate. Drept urmare, textele noi adoptate de Camera Deputaţilor nu au făcut obiectul iniţiativei legislative, iar prima Cameră sesizată nu a avut ocazia să le analizeze, să le dezbată şi să hotărască asupra lor. Apreciem că, în cazul de faţă, Camera Deputaţilor a realizat modificări şi completări de concepţie a reglementării, ce sunt de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului", se arată în documentul înaintat către CCR.

Klaus Iohannis mai arată că actul normativ încalcă şi dispoziţiile articolului 1 alineat 5 din Constituţie, care se referă la respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor.

Preşedintele susţine că forma adoptată de Camera Deputaţilor conţine două dispoziţii contradictorii, aspect ce conduce la imposibilitatea aplicării legii, cu privire la modalitatea de practicare a vânătorii cu păsări de pradă.

Actul normativ introduce o nouă modalitate de practicare a vânătorii, şi anume cu păsări de pradă.

"Menţionăm că în cuprinsul Legii pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, la art. 42 alin. (1) lit. q) se prevede că practicarea vânătorii cu păsări de pradă constituie infracţiune de braconaj şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Potrivit art. 17 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative se va urmări abrogarea expresă a dispoziţiilor legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate cu reglementarea preconizată.

În cazul de faţă, legiuitorul nu a respectat dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 24/2000, cu privire la contradictorialitatea dispoziţiilor, deoarece, potrivit reglementării nou introduse, practicarea vânătorii cu păsări de pradă este autorizată, însă, conform dispoziţiilor în vigoare, practicarea vânătorii cu păsări de pradă constituie infracţiune de braconaj", arată, în sesizare, preşedintele Klaus Iohannis.

În opinia sa, acest punct al legii criticate nu îndeplineşte cerinţele privind calitatea şi previzibilitatea legii, iar întreaga lege ar trebui declarată neconstituţională în ansamblul său.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vânătoarea cu păsări de prada e chiar guvernarea lu Iohannis. Nu-i vedeți cum umbla la Washington, la Paris, în Israel...nu știu ce tunuri sa mai des in timp ce poporul e ținut cu cârpa fascistă pe figura, chiar și pe strada..

    Niste sectanți nenorociți. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2021
Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro