KLAUS IOHANNIS:"Ţara noastră va continua să aducă o contribuţie substanţială la apărarea colectivă a NATO"

V.G.
Politică / 28 noiembrie 2022

Sursă Foto: www.presidency.ro

Sursă Foto: www.presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, la Cotroceni, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România va continua să aducă o contribuţie substanţială la apărarea colectivă a NATO şi la consolidarea capabilităţilor Alianţei, acţionând, în continuare, ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune, relatează News.ro.

"Îmi face o deosebită plăcere să primesc, din nou, la Palatul Cotroceni, vizita Secretarului General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, un prieten apropiat al României. Am evaluat astăzi împreună situaţia de securitate a spaţiului euroatlantic, generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic şi a zonei Mării Negre. Mâine va începe, la Bucureşti, cea dintâi Reuniune a Miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO găzduită de România. Aceasta este, totodată, şi prima reuniune Aliată de nivel înalt găzduită la Bucureşti, după Summitul NATO din 2008. O reuniune importantă, pe agenda căreia se vor regăsi şi temele abordate în dialogul nostru de astăzi. Am subliniat, în discuţiile cu domnul secretar general, necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul istoric de la Madrid din acest an. Reuniunea miniştrilor de externe este un important reper în acest proces şi în pregătirea Summitului din 2023, care va avea loc în Lituania, la Vilnius", a declarat Klaus Iohannis, astăzi la Cotroceni.

El a reamintit faptul că importanţa strategică a Mării Negre a fost inclusă, la iniţiativa României, pentru prima dată, în Noul Concept Strategic, adoptat la Summitul NATO de la Madrid.

"Am reiterat, în acest context, relevanţa operaţionalizării, cât mai repede, a deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al Alianţei. România, la rândul său, va continua să aducă o contribuţie substanţială la apărarea colectivă a NATO şi la consolidarea capabilităţilor Alianţei, acţionând, în continuare, ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune. Acest angajament se bazează pe măsuri concrete, în primul rând pe decizia de a creşte cheltuielile naţionale destinate Apărării de la 2% din PIB, cât sunt acum, la 2,5% din PIB începând chiar din anul 2023. Împreună cu Secretarul General Stoltenberg, am remarcat progresele substanţiale pe care le-am realizat la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni care au trecut de la ultima sa vizită în România. Aceste progrese se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre. Astfel, din luna februarie şi până în prezent, NATO şi aliaţii noştri au desfăşurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare şi apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliaţi", a mai spus şeful statului.

Acesta vorbit şi despre grupul de luptă NATO din România, care se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce priveşte elementele care să-i permită creşterea la nivel de brigadă.

"Vom continua să ne coordonăm îndeaproape cu Franţa, care este naţiune-cadru, alături de Olanda, Belgia şi Luxemburg, pentru a atinge capacitatea operaţională deplină a acestei structuri cât mai curând. Am arătat, în acest context, că România acţionează pentru îndeplinirea propriilor obligaţii ca naţiune-gazdă. Vreau să mulţumesc, încă o dată, tuturor Aliaţilor pentru solidaritatea demonstrată în toată această perioadă, inclusiv Statelor Unite ale Americii, partenerul nostru strategic - pentru contribuţia importantă la securitatea României şi a regiunii noastre. În cadrul întâlnirii de astăzi am evidenţiat, de asemenea, sprijinul ferm şi concret al României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. Am subliniat importanţa unei susţineri sporite a Alianţei atât pentru Ucraina, cât şi pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune - Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina. România va continua să ofere asistenţă multidimensională Kievului pe toate palierele. În aceeaşi măsură, după cum cunoaşteţi, depunem eforturi susţinute în sprijinul Republicii Moldova pentru a depăşi dificultăţile de ordin social, economic şi energetic generate de războiul din Ucraina", a mai explicat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai precizat că o temă complementară o reprezintă creşterea rezilienţei strategice în regiunea Mării Negre, care include aspecte-cheie precum securitatea energetică sau libertatea de navigaţie.

"Îi mulţumesc domnului secretar general pentru efortul său de coordonare a modernizării NATO, pentru a putea răspunde tuturor ameninţărilor şi provocărilor. Implementarea Conceptului Strategic va conduce la un rol sporit pentru Alianţa noastră, de care depinde nu doar securitatea spaţiului euroatlantic, ci şi stabilitatea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi principii. Acţiunile Rusiei reprezintă o încercare deliberată de a submina şi distruge această ordine. De modul în care alegem să răspundem acestei provocări va depinde în mare măsură cum va arăta viitorul lumii noastre. De aceea avem nevoie mai mult ca oricând de un NATO puternic şi solidar şi mă aştept ca Reuniunea Ministerială care începe mâine să reconfirme acest obiectiv", a conchis Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si noi vedem ca asta nu se discuta la sumituri! Miile de soldati care ingheata in transee in noroi ca pe timpul WWII vad ca nu impresioneaza pe nimeni. Dimpotriva, partenerul strategic trage toata Europa spre un conflict singeros si perdant . Trump a denuntat intrigi inca din 2019, nu merita sa transformam Europa intr o uriasa transee pentru asta! Deja toata bunastarea Europei e distrusa in urma sanctiunior, intrarea intr un razboi a Europei pt ca e lupta politica in alta parte e o greseala uriasa, care va atarna pe liderii europeni pe vecie. America poate cinsidera ca deja a luat inapoi tot ce a cheltuit cu planul Marshall dupa WWIi prin ce a facut in 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro