Konieczny: Fondul Proprietatea intenţionează să se listeze la Londra până la începutul lunii mai

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 aprilie 2015

Konieczny: Fondul Proprietatea intenţionează să se listeze la Londra până la începutul lunii mai

Fondul Proprietatea (FP) intenţionează să se listeze secundar pe bursa de la Londra până la începutului lunii mai, a declarat managerul fondului Greg Konieczny, care estimează că operaţiunea va duce la extinderea considerabilă a bazei de investitori, relatează Wall Street Journal.

Listarea secundară a fondului administrat de Franklin Templeton Investment Management a fost anunţată încă din aprilie anul trecut, însă nu a putut fi pusă în practică întrucât FP, care intenţionează să se listeze la Londra prin intermediul titlurilor de interes, are nevoie de aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

ASF va dezbate miercuri, 8 aprilie, norma privind listarea unei companii tranzacţionate la bursă în România pe o piaţă dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes, potrivit unui anunţ al autorităţii de reglementare.

Cu o capitalizare de peste 10,4 miliarde de lei (2,36 miliarde euro), Fondul Proprietatea este unul dintre cei mai mari emitenţi de la bursa din Bucureşti. Aproape jumătate din acţiunile aflate în portofoliu sunt plasate în companii tranzacţionate la bursă.

Evoluţia acţiunilor fondului pe bursa de la Bucureşti a fost spectaculoasă, în condiţiile în care de la listare, din ianuarie 2011, şi până la finalul anului trecut, au crescut de peste două ori în valoare, notează Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, cotaţiile s-au încăpăţânat să rămână sub nivelul la care sunt evaluate activele fondului. Deşi discountul la care sunt tranzacţionate acţiunile s-a redus la 27%, de la circa 40%, la finele anului 2010, preţul de piaţă este încă mult sub valoarea activului net al Fondului.

Prin listarea de la Londra, administratorul Fondului Proprietatea speră să atragă mai mulţi investitori şi să urce preţul de tranzacţionare.

De altfel, lărgirea bazei de investitori reprezintă o preocupare principală şi pentru operatorul bursei de la Bucureşti.

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlată de fondul american de hedging Elliott Associates, cu o participaţie de 15,86%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Initiativa de listare la Londra este bine venita pentru FP si pentru actionarii ei...... Speram ca ASF sa nu puna "bete in roate".

    ASF a tergiversat la max aprobarea acestui Regulament.Trebuie respectata vointa actionarilor si neaparat sa dea drumul Regulamantului,AZI.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro