Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

KOVESI: ''De foarte multe ori am tras semnale de alarmă pe ceea ce priveşte corupţia în sistemul de sănătate''

Laura Boico
Ziarul BURSA #Politică /

Laura Codruţa Kovesi (Sursa: Facebook)

Laura Codruţa Kovesi (Sursa: Facebook)

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a făcut, astăzi, primele declaraţii în ceea ce priveşte scandalul dezinfectanţilor, în direct la Europa fm.

"În ultimii doi ani, în calitate de procuror şef al DNA, de foarte multe ori am tras semnale de alarmă pe ceea ce priveşte corupţia în sistemul de sănătate şi, în special, pe ceea ce trebuie să facă statul român în prevenirea acestor fapte. La bilanţurile DNA de fiecare dată am atins acest domeniu (...) şi DNA, în ultimii doi ani, a fost foarte focusat pe ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate. Am avut foarte multe investigaţii deschise şi finalizate. Într-adevăr, este o situaţie extrem de gravă şi de aceea noi am considerat-o o prioritate încă de acum doi ani. Am avut foarte multe dosare şi avem în continuare pe tot ceea ce înseamnă achiziţii publice în sistemul de sănătate publică", a declarat aceasta.

De asemenea, procurorul DNA, a mai menţionat că au fost multe situaţii în care, funcţionari din minister sau spitale şi-au pierdut funcţia.

"'Au fost foarte multe situaţii în care au fost investigaţi medici, şi-au pierdut funcţiile, sau funcţionari din minister, manageri de spitale, directori de spitale. Spre exemplu, doar anul trecut am avut peste zece directori şi manageri de spitale trimişi în judecată.

Dar, în ciuda faptului că aceştia au fost excluşi de acolo în urma anchetelor noastre, problemele au rămas. DNA nu are competenţe în incheierea unor contracte frauduloase."

În ceea ce priveşte sesizarea declinată de DNA, în 2012, Kovesi a declarat:

"Eu nu eram atunci la şefia DNA, dar din ce am găsit în arhivă, sesizarea a fost declinată fiindcă nu era conform legislaţiei cu ce fapte pot fi investigate. Competenţa noastră e stabilită prin lege, prejudiciul trebuie să fie mai mare de un milion de euro."

Kovesi, a mai specificat că a avut deja o discuţie pe acest subiect cu procurorul general Augustin Lazăr, dar până în prezent nu s-a decis declinarea cauzei către DNA.

"Am avut discuţii inclusiv pe acest dosar nou deschis, este o investigaţie în curs la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am făcut schimb de informaţii cu privire la anumite dosare care sunt în investigaţiile noastre, sigur, am discutat şi acest dosar. Dacă vor apărea elemente de corupţie în acel dosar, sunt convinsă că vom fi sesizaţi. Până în acest moment noi nu am primit nicio declinare din partea lor", a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pai se pare ca nu ati tras destul...nici voi, nici SRI-ul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie