Abonament gratuit
Videoconferinţa “Energia în priză”Videoconferinţa “Energia în priză”

La Ploieşti vor fi fabricate rachete care produc ploaie pe timp de secetă, dar şi zăpadă în iernile uscate

A.P.
Miscellanea /

La Ploieşti vor fi fabricate rachete care produc ploaie pe timp de secetă, dar şi zăpadă în iernile uscate

Sistemul naţional de combatere a grindinei va putea fi folosit începând de anul viitor şi pentru combaterea secetei. Directorul Sistemului Antigrindină, generalul Gheorghe Căunei, a declarat în exclusivitate pentru observatorulph.ro că rachetele care produc precipitaţii (ploaie în perioada secetoasă, respectiv zăpadă în anotimpul rece) vor fi produse în curând de societatea Electromecanica Ploieşti, scrie Observatorul Prahovean.

Electromecanica Ploieşti, societate care face parte din Compania Naţională Romarm, va fabrica un tip de rachetă care va avea rolul de a produce artificial precipitaţii. În această perioadă se fac mai multe teste, inclusiv probe în poligonul de încercare.

Directorul Sistemului Antigrindină, generalul Gheorghe Căunei, a declarat în exclusivitate pentru observatorulph.ro, care este principiul de funcţionare a rachetelor care ar putea fi folosite cu succes pentru combaterea secetei.

"Vrem să creştem gradul de precipitaţii pentru că şi România se confruntă cu schimbări climatice majore. Anul trecut, în decembrie, am făcut un experiment în Bărăgan, prin care am reuşit să creştem nivelul precipitaţiilor, de la 0,1 l/mp la 10 l/mp, folosind un avion. La Electromecanica Ploieşti se testează deja o rachetă, care va putea fi folosită pentru combaterea secetei, sperăm, chiar de anul viitor. Racheta conţine iodură de argint, o substanţă care prin ardere creează centre de condensare ce provoacă în mod artificial precipitaţii", a declarat generalul Căunei.

Acesta susţine că rachetele care aduc ploaia vor fi folosite prin unităţile existente de combaterea a grindinei inclusiv cele aflate în Prahova, unde există 11 puncte de lansare care protejează o suprafaţă de 140.000 de hectare.

Diferenţa faţă de rachetele antigrindină o reprezintă raza de acţiune. Astfel, dacă rachetele pentru ploaie vor acţiona la altitudini joase, de 1500-2000 de metri, cele pentru combaterea grindinei acţionează la 10.000 de metri, în norii care se formează vertical, detaliază Observatorul Prahovean.

Mai mult, rachetele pentru precipitaţii, lansate terestru sau prin intermediul aviaţiei utilitare, ar putea fi folosite şi în sezonul rece.

"Iarna trecută am avut un record negativ de precipitaţii. Imaginaţi-vă ce ar însemna să producem un strat de 10 cm de zăpadă pentru culturile de grâu, de exemplu sau pentru refacerea rezervelor de apă în alimentarea marilor oraşe, precum Capitala", a precizat pentru observatorulph.ro directorul Sistemului Antigrindină, generalul Gheorghe Căunei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

21 Sep. 2020
Euro (EUR)Euro4.8583
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5057
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.2937
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.7976

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Smart City România
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie