LA REUNIUNEA LIDERILOR DE LA MUNCHEN:Bogdan Aurescu a cerut o listă pragmatică de acţiuni pentru securitatea la Marea Neagră

V.G.
Politică / 28 noiembrie 2022

Sursă Foto: www.mae.ro

Sursă Foto: www.mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a găzduit astăzi, alături de preşedintele Conferinţei de Securitate de la Munchen, Christoph Heusgen, sesiunea de bun-venit a Reuniunii Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM), eveniment co-organizat de MAE cu Conferinţa de Securitate de la Munchen, în perioada 28 - 29 noiembrie, transmite News.ro.

Oficialul român a plendat pentru o listă pragmatică de acţiuni transatlantice pentru securitatea la Marea Neagră.

Evenimentul a fost deschis oficial de către Preşedintele României, Klaus Iohannis. MLM este parte a programului anual al prestigioasei Conferinţe de Securitate de la Munchen, fiind organizat în pregătirea Conferinţei de Securitate de la Munchen din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina şi are loc pentru prima dată în istorie în Europa de Sud-Est. La eveniment participă, timp de două zile, peste 75 de invitaţi de nivel înalt din peste 25 de state, inclusiv România, printre aceştia numărându-se actuali şi foşti oficiali, prim-miniştri, precum şi miniştrii afacerilor externe din Albania, Croaţia, Slovenia, Macedonia de Nord, liderul opoziţiei din Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya şi mulţi alţii, arată MAE.

În intervenţia sa de bun-venit, ministrul Bogdan Aurescu a salutat desfăşurarea formatului acestei Conferinţe prestigioase la Bucureşti, ca o recunoaştere a eforturilor României fără precedent în sprijinul Ucrainei şi în contracararea efectelor războiului Rusiei contra statului vecin, precum şi a rolului fundamental al României ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre, respectiv a importanţei strategice a Mării Negre, inclusiv în contextul războiului ilegal şi nejustificat purtat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a salutat desfăşurarea acestei reuniuni înaintea Reuniunii miniştrilor de externe ai statelor NATO, pe care o va găzdui la Bucureşti în perioada 29 - 30 noiembrie 2022, accentuând că, pentru trei zile, capitala României va fi capitala diplomaţiei regionale, europene şi euroatlantice.

Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea regională, europeană şi euroatlantică şi a subliniat evaluările României cu privire la acţiunile provocatoare şi destabilizatoare ale Rusiei în regiune - inclusiv prin alimentarea artificială a conflictelor prelungite din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, mai arată sursa citată.

În context, a pledat pentru necesitatea stabilirii unei liste concrete de acţiuni transatlantice prioritare (transatlantic to-do list) pentru consolidarea securităţii la Marea Neagră, ca zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Eficienţa acestei liste prioritare se bazează pe soliditatea relaţiei transatlantice, pe consolidarea complementarităţii între NATO şi UE, precum şi pe întărirea cooperării regionale şi a responsabilităţii asumate regional.

La finalul reuniunii, ministrul Afacerilor Externe a avut o întrevedere bilaterală cu Ambasadorul Christoph Heusgen, Preşedintele Conferinţei de Securitate de la Munchen, în cadrul căreia a reiterat aprecierile pentru desfăşurarea acestui eveniment prestigios la Bucureşti, precum şi pentru substanţa discuţiilor care au avut loc în acest format, care contribuie inclusiv la orientarea liniilor abordate în cadrul Reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre NATO.

De asemenea, cei doi au avut un schimb de opinii aplicat cu privire la situaţia de securitate regională, cu accent pe zona Mării Negre, precum şi despre priorităţile tematice pentru Conferinţa de Securitate de la Munchen, care va avea loc în luna februarie 2023, şi care se vor baza inclusiv pe ideile şi concluziile reuniunii MLM de la Bucureşti. De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi despre necesitatea tragerii la răspundere a Rusiei, în baza instrumentelor de drept internaţional, ministrul Bogdan Aurescu evidenţiind importanţa identificării celor mai eficiente şi viabile căi legale în acest sens, precizează sursa menţionată.

Ambasadorul Heusgen a adresat mulţumiri deosebite şefului diplomaţiei române pentru găzduirea şi co-organizarea acestui eveniment, exprimând aprecierea pentru discuţiile consolidate şi sprijinul părţii române în orientarea discuţiilor, subliniind interesul deosebit de care s-a bucurat această ediţie a Reuniunii desfăşurată la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. mic si complexat....

    1. Tariceanu avea tinuta.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro