LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ ANEVAR: "Iohannis - între salvarea clienţilor şi respectarea legilor europene"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2015

ANEVAR: "Iohannis - între salvarea clienţilor şi respectarea legilor europene"

Preşedintele Klaus Iohannis, care va trebui să promulge sau nu Legea dării în plată a imobilelor, este pus în situaţia să aleagă între salvarea unor clienţi şi respectarea regulilor europene, dacă acestea sunt încălcate, subliniază Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Domnia sa ne-a declarat: "Valoarea garanţiilor imobiliare din contractele de credit se află în sistemul bancar, instituţiile financiare actualizând anual valoarea de piaţă a respectivelor ipoteci. Dacă se dovedeşte că preţul unei locuinţe a scăzut, pentru diferenţa dintre valoarea iniţială şi cea nouă, băncile constituie provizioane.

Aşadar, problema băncilor nu ar trebui să fie valoarea garanţiilor, ci faptul că ele rămân cu nişte active pe care trebuie să le valorifice. În primul rând că băncile nu au în cord business-ul lor această atribuţie şi, în al doilea rând, aplicarea noii legi va conduce la modificarea nivelului pieţei imobiliare".

În opinia domnului Vascu, trebuie să conştientizăm că, pe de o parte, românii nu renunţă uşor la casele lor, iar, pe de altă parte, băncile vor putea negocia altfel, fiind pe o altă poziţie decât până acum.

"Cei care într-adevăr vor beneficia în urma aplicării acestei legi sunt debitorii care deja se află într-o procedură de executare silită, urmând ca banca să le ia casele şi să îi urmărească în continuare, pentru recuperarea restului de bani. Cât priveşte persoanele care încă nu au fost anunţate de creditor cu privire la executarea silită a locuinţei, s-ar putea ca banca să nu mai grăbească această procedură, pentru a nu-i determina pe oameni să predea casele, ci să reacţioneze într-un alt mod, de exemplu prin negociere", ne-a mai spus Adrian Vascu.

Domnia sa a adăugat că împrumuturile mari care ar fi fost luate în scop speculativ au fost acordate de către bănci "fără ca acestea să fie obligate de cineva", deci ar trebui să îşi asume riscul.

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Vascu e are dreptate. un vot pentru de la cititor

  1. Tristul asta nu e ala care analiza rapoartele aberante contra minoritarilor de pe rasdaq din martie si nu a venit cu nimic?

   Multumim bursa ca promoveaza toti coruptii 

  ANEVAR: "Iohannis - între salvarea clienţilor şi respectarea legilor europene"

  Yo, ma man Make, din articol nu reflecta nimic spre titlu. explici te rog 

  1. Ce treaba are Make cu articolul?

   Da ai citit articolul? Reiese clar din prima fraza ceea ce scrie în titlu - ca dacă care cumva legea încalcă reglementările europene, Iohannis, ca sa ii satisfacă pe cetățeni, va trebui sa la incalce si el..sau le poate respecta întorcand spatele românilor...adică e la mijloc! Dar e greu pentru tine sa înțelegi...

   In prima fraza, Vascu foloseste conditionalul in scop manipulator. Legea nu incalca nicio reglementare europeana. Bancile trebuie sa crediteze responsabil, nu iresponsabil, dar e greu pentru tine sa intelegi...

   Ce lege incalca ? Ce lege europeana ? In europa asa se comporta bancile? Eu nu cred.

  Titlul nu este justificat. Iohannis nu este in aceasta situatie. El a fost ales de popor si trebuie sa-l reprezinte, daca aceasta lege este sau nu neconstitutionala este treaba altcuiva. Asa ca dl Iohannis reprezentati poporul, daca vreti sa facem Romania lucrului bine facut.

  Presedintele trebuia sa reglementeze dezechilibrele nu sa le pastreze, cui i se pare un echilibru in situatia in care daca exista un dezechilbru pe piata trebuie sa piarda numai imprumutatul si cel care a imprumutat nimic.

  In situatia de pana acum banca nu pierdea absolut nimic, ai platit pana acum, iti ia si ipoteca si mai ai de platit in continuare. Pai unde este legalitatea?

  Oricum era bataie de joc cu licitarea apartamentului. Se vindeau pe sub mana la preturi derizorii, iar restul proprire pe salariul nenorocitului pana la adanci batraneti. Legea asta trebuie sa treaca ca sa reglementeze jungla din sistemul bancar.

  1. ai dreptate cu valorificarea garantiilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb