LEROY MERLIN: Cum să-ţi pregăteşti casa în sezonul rece pentru un consum redus de energie

G.D.
Companii / 24 noiembrie 2022

Cum să-ţi pregăteşti casa în sezonul rece pentru un consum redus de energie

Sezonul rece presupune automat un consum mai ridicat de energie, astfel că Leroy Merlin, retailer specializat în construcţii, decoraţiuni şi grădinărit, prezintă câteva metode prin care costul facturilor la energie poate fi redus, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea locuinţei, dar şi a vieţii locuitorilor ei, conform unui comunicat remis redacţiei. Printre acestea se numără: izolarea adecvată a casei şi a ferestrelor, menţinerea unui nivel optim de umiditate în interior, adaptarea temperaturii în funcţie de tipul camerei sau utilizarea becurilor LED.

Potrivit sursei citate, datele specialiştilor arată că aproximativ 20% din necesarul de energie şi apă al unei ţări este consumat de locuinţe. În acest sens, prin aplicarea unor modalităţi eficiente, putem contribui fiecare dintre noi la reducerea consumului de energie, mai ales în timpul iernii, fără a scădea gradul de confort din interiorul casei.

Cauza principală pentru pierderea de căldură iarna este izolaţia necorespunzătoare a casei, care se reflectă automat şi în valoarea facturilor. În cazul unei locuinţe slab sau mediu izolate, 20-25% din energie se pierde prin pereţi, în timp ce 5-10% prin acoperiş. Curenţii de aer rece mai pot pătrunde în locuinţă pe sub uşa de la intrare sau pe sub cea care face legătura dintre terasă sau garaj şi interiorul casei, respectiv prin spaţiile unde sunt montate prizele. Investiţia în izolarea adecvată a casei, deşi poate părea la prima vedere o cheltuială semnificativă, va genera în timp un consum mai redus de energie şi implicit, facturi mai mici.

Ferestrele slab izolate, deteriorate sau vechi cauzează 15% din pierderile de căldură. Mai mult, izolarea ferestrelor sau înlocuirea lor cu unele noi de o calitate superioară, precum cele PVC, reduce pierderile de căldură cu până la 50%. Alte metode pentru a menţine căldura în casă sunt izolarea garniturilor uşilor şi ferestrelor cu benzi şi adezivi speciali sau folosirea unor perdele şi draperii cu protecţie termică ce împiedică pierderea căldurii.

Pentru a fi distribuit eficient, aerul cald nu trebuie să întâmpine obstacole precum mobilierul. Radiatoarele funcţionează bine doar dacă au în jurul lor suficient aer. De asemenea, în spatele lor se pot amplasa panouri reflectorizante pentru a le îmbunătăţi performanţa. Astfel, un plus de 20% din căldura emisă de radiatoare este direcţionată spre cameră, în loc să se piardă prin perete, subliniază sursa citată.

Instalarea unei hote în bucătărie, deasupra plitei de gătit ajută la evacuarea vaporilor, a mirosurilor, a fumului şi la menţinerea unui nivel optim de umiditate în casă. În mod ideal, nivelul umidităţii trebuie să se situeze între 40% şi 60%. Peste 60% aerul devine prea umed, iar sub 40% acesta este prea uscat.

Cu cât este mai aproape amplasată sursa de distribuţie a căldurii sau a apei calde de punctul unde este cea mai mare nevoie, cu atât mai puţin se pierde căldura prin conducte. Astfel, opt metri între sursă şi punctul de utilizare este maximul distanţei recomandate. De aceea, este de dorit montarea centralei termice cât mai aproape de centrul casei, astfel încât căldura şi apa caldă să ajungă rapid la punctele de nevoie, la fel şi în cazul boilerului montat în baie sau bucătarie. Mai mult, o mentenanţă bună a reţelei de termoficare generează economii de încălzire de până la 12%.

Adaptarea temperaturii în funcţie de gradul de utilizare a camerei este foarte importantă, în contextul în care 1°C mai puţin poate însemna cu până la 7% mai puţină energie consumată. De exemplu, temperatura ideală pentru dormitor sau living este de 22°C în timpul iernii, pentru baie de 25°C, iar pentru o cameră goală de 15°C.

Sursele de lumină consumă circa 12% din totalul necesarului de energie electrică din casă. De aceea, schimbarea becurilor clasice, incandescente, cu unele LED îţi poate asigura un consum de energie cu până la 75% mai mic. Totodată, acestea au o durată de viaţă foarte lungă, de până la 20.000 de ore de utilizare sau până la 500.000 de aprinderi. În plus, sunt mult mai prietenoase cu mediul pentru că nu conţin plumb sau mercur şi nici nu degajă căldură sau radiaţii ultraviolete.

Pentru a achiziţiona produsele dorite, clienţii Leroy Merlin pot accesa şi soluţiile alternative de cumpărare, precum: Rezervă şi Ridică, prin care aceştia îşi pot rezerva produsele dorite în magazin cu ridicare personală ulterioară în două ore, Comanda telefonică la 2244 - pentru cei care doresc să plaseze telefonic o comandă rapidă, Comanda online cu livrarea produselor la domiciliu în 1-3 zile lucrătoare sau aplicaţia mobilă Leroy Merlin, care oferă acces la toate produsele disponibile în magazin, dar şi la secţiunea "Inspiraţie" dedicată articolelor şi tutorialelor video pentru idei şi soluţii în proiecte de amenajare şi renovare pentru casă şi grădină, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb