Leul a luat-o la vale

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2015

Leul a luat-o la vale

Actualizare 13:30 Euro s-a depreciat la 4,5085 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, astăzi, un curs de referinţă de 4,5085 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 2,12 bani, comparativ cu şedinţa precedentă, când euro a fost cotat la 4,5297 lei.

Dolarul american a scăzut cu 1,83 bani în raport cu moneda naţională, BNR stabilind un curs de 4,1143 lei, faţă de 4,1326 lei în şedinţa anterioară.

Gramul de aur a fost cotat la 141,1154 lei, în scădere cu 32,06 bani, comparativ cu 141,4360 lei, valoare stabilită în şedinţa de vineri.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,1801 lei, în depreciere cu 0,21 bani de la valoarea de 4,1822 lei anunţată anterior.

(A.L.)

--------------

Leul a ajuns, vineri, la cel mai scăzut nivel din luna ianuarie a anului trecut faţă de euro, Banca Naţională a României afişând un curs de 4,5297 lei, iar dealerii pun scăderea pe seama mai multor factori.

Pe 28 ianuarie 2014, cursul fusese de 4,5317 lei/euro.

"Evoluţia leului este similară cu cea a monedelor din regiune, iar o posibilă explicaţie pentru puternica apreciere a monedei europene este şi recenta aversiune la risc apărută după dezamăgirea pieţei privind deciziile Băncii Centrale Europene (BCE), de la începutul lunii", conform unor surse bancare, care ne-au precizat că în ciuda acestor explicaţii, trendul "nu are un fundament tehnic".

BCE a redus dobânda acordată pentru depozitele băncilor de la -0,2% la -0,3% şi a anunţat că extinde achiziţiile de obligaţiuni până cel puţin în martie 2017.

"E presiune de depreciere pe toată regiunea după dezamăgirea BCE, iar volumele sunt mai mici decât joi", a declarat economistul şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu, citat de Mediafax.

Domnia sa a adăugat: "De asemenea, nu este clar cum s-a schimbat poziţia BNR de a limita deprecierea leului. A surprins pe toată lumea. O parte din mişcare este corelată cu ieşirile de pe tirlurile de stat înaintea aşteptatei decizii a Fed de săptămâna următoare. Corecţia pe titlurile româneşti este mai mică decât în regiune. Fluxurile pe obligaţiuni explică parţial (deprecierea leului, n.r.) şi ar putea fi, de asemenea, şi închiderea unor poziţii care se aşteptau la aprecierea leului".

Analiştii se aşteaptă ca Fed să crească dobânda de politică monetară (prima majorare a ratei cheie din aproape un deceniu).

"Piaţa a încorporat deja aşteaptarea că Fed va mări dobânzile şi probabil va fi ceva volatilitate pe euro/dolar, însă este greu de spus cum va interpreta lumea declaraţiile oficialilor americani", consideră unii dealeri.

Pe plan intern, o altă posibilă explicaţie a deprecierii leului poate fi şi reticenţa pieţei faţă de proiectul de buget, care arată o viziune optimistă privind creşterea PIB-ului şi totodată o ţintă de deficit care ar putea fi depăşită.

"Lumea nu este mulţumită de buget, sunt semne de întrebare faţă de acest proiect de lege", ne-au spus traderii.

Nici situaţia politică actuală nu este încurajatoare, existând opinii divergente privind noul Guvern, potrivit acestora: "Este pusă în discuţie şi vulnerabilitatea politică a României".

Alte surse bancare ne-au precizat că deprecierea leului este oarecum normală pentru perioada de sfârşit de an, când importurile şi numărul cumpărătorilor cresc. Aceleaşi surse au adăugat că deprecierea reală din ultima perioadă a leului în raport cu moneda europeană este de doar 1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro