Liderul sârbilor bosniaci ameninţă iar cu secesiunea, dacă ONU votează o rezoluţie privind masacrul de la Srebrenica

R.S.
Internaţional / 23 aprilie

Liderul sârbilor bosniaci ameninţă iar cu secesiunea, dacă ONU votează o rezoluţie privind masacrul de la Srebrenica

Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat astăzi că această entitate a sârbilor se va separa curând de Bosnia-Herţegovina dacă Adunarea Generală a ONU va adopta, pe 2 mai, o rezoluţie de comemorare a genocidului comis în 1995 de trupele sârbilor bosniaci asupra populaţiei musulmane în localitatea Srebrenica, relatează agenţia EFE.

"Nu mai dorim să împărţim cu bosniacii nici măcar aerul şi cu atât mai puţin alte valori. Ne acuză că suntem un popor genocidar, deşi ei ştiu că asta nu s-a întâmplat niciodată", a spus Dodik, potrivit unei televiziuni sârbo-bosniace.

El a vorbit din oraşul rus Sankt Petersburg, după ce s-a întâlnit cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, care i-a promis că Rusia va vota împotriva rezoluţiei în Adunarea Generală a ONU, potrivit EFE.

Rezoluţia propune declararea zilei de 11 iulie ca "Zi Internaţională în memoria genocidului comis la Srebrenica în 1995" şi condamnă negarea genocidului şi glorificarea crimelor de război.

Serbia şi Republica Srpska nu recunosc sentinţele Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru crimele de război în fosta Iugoslavie comise de forţele sârbo-bosniace la Srebrenica, unde au fost asasinaţi peste 8.000 de civili musulmani.

La o manifestaţie desfăşurată joia trecută, Milorad Dodik, care de mulţi ani ameninţă cu secesiunea Republicii Srpska, a susţinut că aceasta se va uni cu Serbia, conform EFE.

Uniunea Europeană a avertizat după această declaraţie că eventuali paşi secesionişti ai entităţii sârbe din Bosnia-Herţegovina "vor avea consecinţe serioase".

Bosnia-Herţegovina este împărţită de la încheierea războiului civil, în anul 1995, în două entităţi autonome, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, statul bosniac având de asemenea instituţii de putere centrale, informează EFE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb