Liviu Voinea, GEA: "Inflaţia nu mai reprezintă problema principală a economiei"

ANDREEA ARĂBOAEI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 aprilie 2009

Inflaţia nu mai reprezintă o problemă pentru economia ţării noastre în acest moment, ci mai importantă este reducerea consumului public şi a celui privat, care vor înscrie inflaţia pe un trend descendent, potrivit lui Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA).

La temperarea inflaţiei contribuie şi stabilizarea monedei naţionale, a mai precizat domnia sa, leul apreciindu-se cu peste 4% în ultimele trei săptămâni, după încheierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), până la un nivel de 4,11 lei pentru un euro.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut, în luna martie, până la 6,71%, de la 6,89% în luna precedentă, cele mai mari creşteri de preţuri înregistrându-se la bunurile nealimentare (0,68%), urmate de produsele alimentare (0,39%), respectiv serviciile (0,33%), potrivit informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai semnificative majorări de preţuri la mărfurile alimentare au avut loc la citrice şi alte fructe meridionale (8,28%), zahăr (1,71%) sau cartofi (1%), conform datelor INS. Carnea şi produsele din carne s-au scumpit cu 0,63%, pâinea cu 0,13%, iar preţul laptelui şi al altor produse lactate a cres­cut cu 0,19% în luna anterioară, comparativ cu luna februarie.

Reduceri de preţuri la mărfurile alimentare s-au înregistrat la ouă cu 5,11%, ulei cu 3,18%, fructele proas­pete cu 0,87% şi făina cu 0,02%, informează INS.

Tutunul şi ţigările au avut cea mai mare creştere în rândul produselor nealimentare, în timp ce cărţile, ziarele şi revistele s-au scumpit cu 1,52%. Şi preţul combustibililor a crescut cu 0,70% în luna martie, în timp ce medicamentele au crescut cu 0,19% faţă de luna anterioară, când au avut cel mai mare avans.

Transportul urban s-a scumpit cu 0,90% faţă de luna februarie, iar chiriile s-au majorat şi ele, în medie, cu 0,11%. Apa, canalul şi salubritatea au crescut cu aproape 1%, potrivit INS.

În schimb, transportul aerian şi serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,04%, respectiv 0,05% faţă de luna anterioară, iar autoturismele şi piesele de schimb s-au ieftinit şi ele cu 0,29% comparativ cu luna februarie a acestui an.

Coşul de consum pe baza căruia INS calculează rata inflaţiei cuprinde, începând cu acest an, alimente în proporţie de 37,58%, mărfuri nealimentare - 44,05% şi servicii - 18,37%.

Printre recomandările Fondului Monetar Internaţional se numără şi revenirea inflaţiei în ţinta stabilită de Banca Naţională până la sfârşitul lui 2009 şi menţinerea acesteia la un nivel sustenabil în următorii ani.

Ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, în acest an, este de 3,5% +/- un punct procentual, ultima prognoză a BNR în privinţa nivelului inflaţiei la finalul anului fiind de 4,6%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro