Londra şi Bruxellesul se înfruntă pe tema "preţului" de plătit al unui acord de liber-schimb cerut de UE

D.B.
Internaţional /

Londra şi Bruxellesul se înfruntă pe tema "preţului" de plătit al unui acord de liber-schimb cerut de UE

Bătălia a început luni, la trei zile de la Brexit, între Londra şi Bruxelles, prin respingerea de către premierul britanic Boris Johnson a alinierii cerute de Bruxelles la reglementările Uniuniuniel Europene (UE) ca "preţ" de plătit al unui acord de liber-schimb, relatează AFP.

Tonul s-a înăsprit, la distanţă, între premierul britanic şi negociatorul european Michel Barnier. Ei şi-au prezentat fiecare în parte obiectivele în vederea noii ere care a început vineri prin ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Cele două părţi dispun de o perioadă de tranziţie de 11 luni în vederea negocierii unui acord. Altfel, relaţiile le-ar putea fi foarte perturbate. Acest lucru îngrijorează pieţele financiare, pe care această înfruntarea aprigă a angajat deja, luni, o depreciere a lirei sterline.

"Suntem pregătiţi să propunem un acord comercial foarte ambiţios ca pilon central al parteneriatului", a anunţat Michel Barnier. Acest acord va viza eliminarea tuturor taxelor vamale şi tuturor cotelor bunurilor schimbate cu continentul, a precizat el.

Însă francezul a avertizat totodată că UE nu va accepta să apară o economie dereglementată la uşa sa, care să profite "de avantaje concurenţiale neloiale".

"Nu vom fi naivi", a avertizat Barnier.

"Cu cât vrea Regatul Unit să fie mai apropiat (de reguli), cu atât accesul pe piaţa unică va fi mai uşor (...). Aceasta este o problemă de echitate", a subliniat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Premierul britanic a replicat imediat că regatul nu intenţionează să facă o "concurenţă neloială" UE sau să angajeze într-o "cursă în jos" în privinţa normelor.

Vindicativ, Johnson a subliniat însă că Regatul Unit nu va fi obligat să se alinieze la reglementările UE pentru a spera la un acord de liber-schimb cu Bruxellesul.

"Vom împiedica noi, oare, maşinile italieneşti sau vinul german să intre în această ţară fără taxe vamale din cauza lipsei alinierii UE la reglementările britanice cu privire la beţele de plastic de amestecat cafeaua sau concediul de maternitate? (...). Bineînţeles că nu", a tunat el.

"Atunci, sper că prietenii noştri (europeni) vor înţelege că este (...) inutil ca un acord de liber-schimb să implice o acceptare a tuturor regulilor UE cu privire la concurenţă, subvenţii, protecţia socială, mediu sau altele", a adăugat el.

Comparându-şi ţara cu un fluture care "iese din crisalidă", artizanul Brexitului şi-a exprimat din nou ambiţiile comerciale mondiale ale Guvernului pe care-l conduce, subliniind că vrea să negocieze simultan cu mai multe ţări din afara UE, de la Statele Unite şi până în Noua Zeelandă.

"Suntem pregătiţi de acest joc de şah multidimensional", "ne vom restaura deplina suveranitate la frontiere, în imigraţie, concurenţă, reglementări", a insistat el.

Negocierile între Londra şi Bruxelles se vor deschide abia la începutul lui martie şi urmează să fie purtate în marş, întrucât Boris Johnson refuză să prelungească dincolo de 31 ianuarie perioada de tranziţie în care britanicii vor continua să aplice reglementările europene.

Accesul la piaţa unică a continentului, cu aproximativ 440.000 de milioane de consumatori, este crucial pentru Londra, deoarece UE rămâne primul său partener comercial.

În lipsa unui acord, se va reveni la cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce ar fi mult mai penalizator.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS