Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Loteria franceză, evaluată la peste 3 miliarde euro în prospectul de listare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Loteria franceză, evaluată la peste 3 miliarde euro în prospectul de listare

Compania franceză de loterie Francaise des Jeux (FDJ), deţinută de stat, este evaluată la peste 3 miliarde de euro (3,32 miliarde de dolari) în prospectul de listare, anunţă Reuters.

Oferta publică iniţială (IPO) va avea un preţ de 16,50 -19,90 euro/acţiune, ceea ce dă societăţii o valoare de 3,15 - 3,8 miliarde de euro, interval care depăşeşte uşor aşteptările.

Statul, care deţine 72% din FDJ, va păstra 20% din companie, continuând astfel să influenţeze guvernanţa acesteia şi alegerile strategice, potrivit ministrului Finanţelor de la Paris, Bruno Le Maire, citat de cotidianul Le Parisien. La preţul estimat, cota de 52% care va fi înstrăinată va atrage între 1,23 şi 1,73 miliarde de euro pentru statul francez. Preţul final al IPO va fi stabilit la data de 21 noiembrie, conform ministrului Le Maire.

Listarea FDJ este aşteptată să fie cea mai mare din Franţa după cea a producătorului de sticle Verallia, care şi-a lansat IPO-ul în octombrie, la o valoare de piaţă de 3,2 miliarde de euro. Verallia a obţinut venituri brute de 888 milioane de euro din IPO.

Perioada de subscriere pentru acţiunile FDJ a început ieri şi se va încheia în 19 noiembrie pentru investitorii retail. Aceştia beneficiază de un discount de 2% pe acţiune dacă se angajează să păstreze titlurile o perioadă de cel puţin 18 luni.

Succesor al Loteriei Naţionale - creată în 1933 pentru sprijinul invalizilor de război -, FDJ are 2.500 de salariaţi pe cele două segmente principale de activitate: loterie şi pariuri sportive.

FDJ preconizează că, anul acesta, va avea venituri de circa 1,9 miliarde de euro şi câştiguri înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) de 325 milioane de euro, faţă de un profit de 319 milioane în 2018. Cifra profitului nu include costurile legate de IPO.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS