Ludovic Orban: "Forţa Dreptei cere demiterea urgentă a ministrului Daea"

D.T.
Politică / 7 aprilie

Ludovic Orban: "Forţa Dreptei cere demiterea urgentă a ministrului Daea"

Forţa Dreptei solicită demiterea de urgenţă a ministrului Agriculturii, Petre Daea, şi nominalizarea unei persoane care să se preocupe în mod serios de problemele din agricultură, informează Agerpres.

"Biroul Politic Naţional al Forţa Dreptei deplânge situaţia dramatică cu care se confruntă fermierii români, zeci de mii dintre aceştia riscând falimentul din cauza modului catastrofal în care ministrul Agriculturii îşi îndeplineşte atribuţiile. Forţa Dreptei solicită demiterea de urgenţă a ministrului Petre Daea şi nominalizarea unei persoane care să aibă tangenţă cu realitatea, să o înţeleagă şi să se preocupe în mod serios de problemele din agricultură. Butaforia şi circul din fruntea ministerului Agriculturii trebuie să ia sfârşit pentru că dăunează grav tuturor fermierilor din România", afirmă preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban.

Orban susţine că ministrul Agriculturii nu a înregistrat niciun fel de progres în ceea ce priveşte creşterea suprafeţei irigabile, afirmând că acest lucru pune în pericol şi recolta din acest an.

"În ceea ce priveşte anul trecut, despăgubirile pentru secetă sunt un mare eşec. Din cele 365 de milioane de lei trâmbiţate în toamnă, doar o mică parte au ajuns la fermieri pentru cele 250.000 de hectare afectate. Aceasta s-a petrecut din cauza modului de calcul greşit al despăgubirilor şi a tertipurilor prin care procesele verbale au fost manipulate pentru a-i favoriza poate pe anumiţi beneficiari. Pentru cele 1,27 milioane hectare afectate de secetă, cultivate în primăvara anului 2022, s-au alocat abia 300 milioane lei (aproximativ 250 lei/ha), în condiţiile în care cheltuielile pentru 1 hectar anul acesta vor fi de 5.500 - 6.000 lei", spune preşedintele Forţa Dreptei.

Ludovic Orban afirmă că negocierea despăgubirilor pentru fermierii afectaţi de importul de cereale din Ucraina a arătat "incapacitatea Guvernului de a reprezenta în mod eficient interesele legitime ale agricultorilor din România".

"Este inadmisibil ca acestora să le fie alocată cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, faţă de cele alocate fermierilor din Polonia (29,5 milioane euro) şi Bulgaria (16,7 milioane euro), în condiţiile în care pierderea suportată de fermieri este de 100 euro pentru fiecare tonă de grâu", declară el.

Preşedintele Forţa Dreptei critică autorităţile pentru că abia acum îşi pun problema să identifice soluţii cu reprezentanţii Comisiei Europene, arată sursa citată.

"Spre deosebire de incompetenţii Guvernului de la Bucureşti, cu prilejul vizitei sale în Polonia, preşedintele Ucrainei a anunţat un plan convenit cu omologul său care oferă soluţii pentru fermierii polonezi, afectaţi de prăbuşirea preţurilor ca efect al pătrunderii libere pe piaţă a cerealelor ucrainene. În schimb, întârziatul premier Ciucă abia acum îşi pune problema să identifice soluţii reale împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, fără a-i fi clar în mod concret ce fel de măsuri vizează", spune el.

Ludovic Orban critică şi modul "deficitar şi neglijent" în care a conceput Planul Naţional Strategic, raportat la priorităţile agriculturii româneşti, arătând că acesta duce la plăţi mai mici cu 50 euro/hectar. În plus, el indică faptul că mulţi fermieri nu vor mai aplica pentru eco-scheme va genera pierderi de sute de milioane de euro plăţi directe.

"Mii de legumicultori vor rămâne fără subvenţii anul acesta! Pentru că Ministerul Agriculturii a impus creşterea pragului pentru acordarea Sprijinului Cuplat Vegetal pentru legume cultivate în sere şi solarii la 1 ha. În noul PNS s-a diminuat drastic (de 4 ori) alocarea de bani europeni pentru acest sprijin: de la 12.400.000 euro/an în perioada 2021-2022, la 4.200.000 euro în 2023. Deci, în acest an legumicultorii vor primi 1.000 - 1.500 euro/ha, faţa de 4.844 euro în anii trecuţi. În acelaşi timp s-au alocat de la bugetul naţional 40 milioane euro în 2023 pentru aşa-zisul 'program tomata', un program care nu are nici o legătura cu performanţa şi gândit din start pentru fraudare şi scopuri electorale", mai spune preşedintele Forţa Dreptei.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. forta stangii nu vrea demisia si se intreaba cine e, unde e fortza dreptei :)

  A deranjat Daea că a vorbit urat anti-neomarxisti ??? Și i-am îndemnat pe români să nu mănânce gândaci și lăcuste? Îl executați că pe Grindeanu care îndemna la închiderea conturilor la băncile austriece din motive Schengen ??? Așadar: cine se împotrivește narativului impus României de ambasade din afara .... E EXECUTAT ????????

  1. corect.

   Daea si Grindeanu sunt executati pentru ca nu au cantat pe melodia IMPUSA ROMANIEI DIN AFARA EI !  

   Ei, aș! Nu le contest buna credință dar sunt niște aerieni iar Daea si-a aranjat și rude,pile în minister !

   Chestia cu gândaci, lacuste să mâncăm, ca români e aruncată la mișto de " patrioți " ,mă mir că cineva crede o așa prostie și că vine de la USR!??? 

   Păi, românii ar fi ultima națiune din lume să experimenteze așa ceva . România în sine e o grădină și am avut de toate nu ca alții!

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Oct. 2023
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7191
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1701
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7415
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.1602

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb