LUIS DE GUINDOS:''BCE ar putea ridica în curând interdicţia plăţii dividendelor''

G.U.
Macroeconomie / 24 iunie

''BCE ar putea ridica în curând interdicţia plăţii dividendelor''

Banca Centrală Europeană ar putea ridica în curând interdicţia plăţii dividendelor, datorită redresării solide a economiei în zona euro, a declarat vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, transmite Reuters, conform Agerpres.

În primăvara anului trecut, BCE a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectată de pandemie. În decembrie, Banca Centrală Europeană a decis să lase creditorii din zona euro să îşi recompenseze acţionarii cu o parte din profiturile cumulate în 2019/2020, autorizându-le să plătească dividende sau să răscumpere acţiuni dacă dispun de suficiente fonduri proprii, relaxând interdicţia plăţii dividendelor impusă în primul val al pandemiei.

Cu toate acestea, BCE a subliniat că băncile trebuie să dea dovadă de prudenţă şi să îşi păstreze capitalul, având în vedere că volumul creditelor neplătite ar putea ajunge la 1.400 miliarde de euro. Potrivit regulilor comunicate de BCE, băncile din zona euro ar trebui să păstreze dividendele şi răscumpărările de acţiuni la mai puţin de 15% din profiturile cumulate pentru 2019 şi 2020 sau 0,2% din capitalul lor de nivel 1, în funcţie de care din cei doi indicatori este mai mic.

"Dacă ritmul activităţii economice continuă, conform estimărilor noastre, este clar că recomandarea privind dividendele va dispărea, mai devreme sau mai târziu", a afirmat oficialul BCE, la un eveniment financiar desfăşurat în Spania.

În 23 iulie, BCE ar urma să ia o decizie privind eventuala ridicare a restricţiilor privind dividendele şi răscumpărarea de acţiuni, notează sursa citată.

În timp ce discuţia privind dividendele încă se desfăşoară, unele autorităţi europene de reglementare bancară se aşteaptă la ridicarea restricţiilor, au declarat recent pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Şi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, şi-a exprimat speranţa că interdicţia pentru plata dividendelor va fi "în curând" ridicată.

"Vom ieşi din aceste recomandări privind dividendele, sper că în curând. Avem o propunere pentru o decizie la şedinţa din 23 iulie şi o vom aduce la cunoştinţa opiniei publice la scurt timp", a declarat Enria.

"Este clar că încă există numeroase incertitudini dar riscul de credit nu s-a materializat în cazul băncilor, în bilanţurile băncilor, astfel încât prudenţa încă trebuie să fie un star polar în următoarele luni", a afirmat şeful Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, la o conferinţă online.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9209
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1443
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5608
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7815
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.5914

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro