MAE:Autorităţile mexicane depun eforturi pentru clarificarea situaţiei românilor blocaţi pe Aeroportul din Cancun

J.P.
Internaţional / 4 februarie 2021

Autorităţile mexicane depun eforturi pentru clarificarea situaţiei românilor blocaţi pe Aeroportul din Cancun

Ministrul Relaţiilor Externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubon, a confirmat faptul că autorităţile din ţara sa sunt sesizate cu privire la situaţia românilor blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Cancun şi a dat asigurări că se depun eforturi în scopul clarificării situaţiei, relatează Agerpres.

Informaţia vine în contextul în care ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri, la solicitarea părţii române, o convorbire telefonică cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubon, în continuarea eforturilor depuse de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru soluţionarea situaţiei cetăţenilor români afectaţi de refuzul autorităţilor mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul discuţiei telefonice, ministrul Aurescu a reiterat "îngrijorarea autorităţilor române cu privire la modul arbitrar în care autorităţile mexicane au refuzat accesul cetăţenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane şi a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic".

Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus şi în conţinutul scrisorii adresate omologului. El a evidenţiat că România respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetăţenilor străini, dar a subliniat importanţa ca acestea să fie analizate de la caz la caz, "aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă".

În acest context, ministrul român a evidenţiat, o dată în plus, faptul că România consideră că deciziile de returnare nu au fost explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român implicat sau autorităţilor române şi a reînnoit apelul ca autorităţile mexicane să clarifice motivele concrete şi situaţia în ansamblul său.

Ministrul Aurescu a arătat, de asemenea, lipsa unor semnale prealabile, pe canale diplomatice, din partea autorităţilor mexicane, reamintind bunele relaţii tradiţionale dintre România şi Statele Unite Mexicane.

Şeful diplomaţiei române a adus la cunoştinţa omologului mexican situaţia cetăţenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic şi care încă aşteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligaţi să aştepte în condiţii improprii.

În mod special, a făcut apel la omologul său pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pentru cei 114 cetăţeni români care la ora actuală se află pe Aeroportul Internaţional din Cancun, precum şi a modului în care aceştia sunt trataţi de către autorităţile mexicane de pe aeroport. A evidenţiat că numai prin eforturile susţinute ale Ambasadei României în Mexic şi ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente şi apă pentru aceste persoane. Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internaţional din Cancun pentru a acorda asistenţă la faţa locului cetăţenilor români aflaţi în aşteptarea curselor de retur, precizează MAE.

De asemenea, Aurescu a subliniat, în cadrul discuţiei, "ecourile puternic negative în spaţiul public românesc, inclusiv la nivel instituţional, al mass-media şi operatorilor economici din domeniul turismului şi a exprimat îngrijorarea referitoare la impactul acestei situaţii cu privire la relaţia dintre România şi Statele Unite Mexicane, care a cunoscut, în ultimii ani, un parcurs ascendent, precum şi asupra atractivităţii Mexicului ca destinaţie turistică".

Omologul mexican a asigurat că va informa cu celeritate partea română cu privire la măsurile concrete avute în vedere de autorităţile mexicane şi a asigurat că va face demersuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pentru cetăţenii români pe aeroportul din Cancun.

MAE precizează că în cursul zilei de miercuri a fost emisă o atenţionare de călătorie pentru Mexic, disponibilă online, la adresa www.mae.ro/node/54857.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro