Maia Sandu: "Kremlinul doreşte ca R. Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o foloseasca în interese proprii"

R.S.
Internaţional / 18 iunie

Maia Sandu: "Kremlinul doreşte ca R. Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o foloseasca în interese proprii"

Federaţia Rusă nu respectă cetăţenii Republicii Moldova şi nici alegerea făcută de aceştia, de aceea trimite "bani murdari" aici pentru a destabiliza situaţia din republică, a declarat marţi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-o conferinţă comună cu şeful statului italian, Sergio Mattarella, care a efectuat o vizită oficială la Chişinău, relatează media de peste Prut.

În pofida acestor tentative, autorităţile Republicii Moldova sunt determinate să construiască "un stat puternic", a afirmat Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional din Chişinău.

"Din păcate, Kremlinul nu respectă cetăţenii moldoveni şi nu respectă alegerea cetăţenilor moldoveni. Kremlinul îşi doreşte ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii. Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să fie parte a lumii libere, să aibă şansa să-şi consolideze democraţia şi acest lucru poate fi făcut în marea familie a UE. Cetăţenii moldoveni au dreptul să aleagă şi să-şi construiască prezentul şi viitorul", a afirmat Maia Sandu, conform media.

Potrivit ei, Kremlinul încearcă să submineze eforturile şi procesele de consolidare a instituţiilor democratice din Republica Moldova "prin bani murdari pe care îi aduce ca să finanţeze acţiuni de destabilizare, ca să intervină în alegeri, ca să finanţeze forţe pro-Kremlin, străine interesului R. Moldova".

"Statul nostru se confruntă cu problema dezinformării şi propagandei, dar cu atât mai mare este determinarea noastră să construim un stat puternic, să ne asigurăm că spaţiul nostru informaţional nu este atacat de către Kremlin şi aceste eforturi le facem împreună cu partenerii noştri, pentru că nu doar în R. Moldova se întâmplă asemenea lucruri. Da, R. Moldova este mai vulnerabilă, pentru că este mai aproape şi este în proces de transformare, dar cu aceste probleme se confruntă inclusiv state membre ale UE şi noi împreună încercăm să învăţăm cum să combatem aceste atacuri hibride şi să ne consolidăm democraţia ca să putem să ne urmăm alegerea", a afirmat Maia Sandu, răspunzând la întrebarea unui jurnalist italian în legătură cu atacurile hibride ale Federaţiei Ruse împotriva R. Moldova, potrivit media.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a subliniat, la rândul său, angajamentul statului său de a ajuta R. Moldova să depăşească crizele, dar şi angajamentul comun pentru pace, care este "unul important", pentru că "la câteva sute de kilometri este un teatru de război, război declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei".

"Recentul Summit G7 găzduit de Italia a confirmat voinţa noastră de a sprijini Ucraina acum şi pe viitor. Ajutorul va continua până când va fi necesar. Împreună cu celelalte ţări care sunt alături de Ucraina în acest efort pentru integritatea teritorială şi suveranitatea ei, noi intenţionăm că optăm pentru o pace echitabilă, care să respecte principiile Cartei ONU şi care să nu fie rezultatul armelor şi violenţei", a afirmat Sergio Mattarella, care "şi-a exprimat admiraţia" pentru generozitatea cu care R. Moldova a primit şi sprijinit în ultimii ani sute de mii de refugiaţi din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. dar credem ca in alegerile de la noi nu finateaza pe nimeni, Kremlinul? sau pe Orban sa fie trompeta rusiei in Europa.

  1. Avea o solutie,un fel de unire ca in 54,sa aleaga un roman pe care ulterior sa l alegem si noi,exclus turistul de lux!

   Dar ce ne place sa fim sefi,oricat de mica e tara,comunitate,nu conteaza ca alti platesc curentul,gazele,facilitati la export si transport!

   Oricat de neinsemnat ar fi statul,unirea nu e o solutie cand altii iti platesc imputurile,tare bine e sa fii sef si sa te plangi ca vrei mai mult,dar de la altii ca tu nu poti! 

   DA, era o solutie buna pt ei, ca sunt prea mici ca sa reziste singuri.

  stim draga… stim…

  s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5404
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9215
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0678

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb