Marea Britanie va produce combustibil pentru viitoarele centrale nucleare

F.D.
Internaţional / 7 ianuarie

Marea Britanie va produce combustibil pentru viitoarele centrale nucleare

Guvernul britanic a anunţat duminică lansarea unui program de producere a combustibilului pentru următoarea generaţie de reactoare nucleare, cu o investiţie de 300 de milioane de lire sterline (348 de milioane de euro), relatează AFP.

Regatul Unit intenţionează astfel să devină prima ţară din Europa de Vest care se lansează în producţia de combustibil de tip HALEU (high assay low enriched uranium), care în prezent este produs comercial doar de Rusia.

Primul loc de producţie, în nord-vestul Angliei, urmează să fie operaţional la începutul anilor 2030, a afirmat guvernul într-un comunicat.

Combustibilul de tip HALEU, al cărui conţinut de uraniu 235 variază de la 5% la 20% - mai mult decât 5% din combustibilul alimentând majoritatea centralelor nucleare în exploatare - este necesar pentru alimentarea multor modele de reactoare avansate, printre care reactoarele modulare mici (SMR).

Investiţia de 300 de milioane de lire sterline face parte din proiectul guvernului britanic de a produce până la 24 GW de energie electrică în centrale nucleare până în 2050, un sfert din nevoile ţării.

"Ne-am ridicat împotriva preşedintelui rus (Vladimir Putin) în privinţa petrolului, gazelor şi pieţelor financiare" în urma invaziei Ucrainei, "nu-l vom lăsa să ne jefuiască în ce priveşte combustibilul nuclear", a declarat ministrul britanic al securităţii energetice, Claire Couthino, într-un comunicat.

Regatul Unit vizează 95% din electricitate pe bază de emisii scăzute de carbon până în 2030 şi o reţea complet fără carbon până în 2035.

Dar revenirile guvernului Rishi Sunak asupra anumitor măsuri de mediu vor face ca obiectivele neutralităţii carbonului până în 2050 să fie mai dificil de atins, în ciuda anumitor progrese, a estimat recent într-un raport CCC, un organism independent responsabil de consilierea Downing Street în această problemă.

Printre altele, guvernul a anunţat la sfârşitul lui septembrie amânarea cu cinci ani, până în 2035, a interzicerii vânzării de maşini termice noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6664
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1094
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8274
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb