Media: Rusia subliniază legăturile puternice cu Iranul, în timp ce Putin l-a sunat pe preşedintele interimar iranian

T.B.
Internaţional / 20 mai

Media: Rusia subliniază legăturile puternice cu Iranul, în timp ce Putin l-a sunat pe preşedintele interimar iranian

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al Iranului, în timp ce Moscova şi-a exprimat clar dorinţa de a menţine şi de a-şi aprofunda relaţiile cu Teheranul, în pofida morţii subite a preşedintelui Ebrahim Raisi, pe care l-a elogiat ca pe un "prieten adevărat" al Moscovei şi "un politician remarcabil", relatează Reuters.

Kremlinul a precizat că Putin a transmis condoleanţe preşedintelui interimar Mohammad Mokhber şi întregului popor iranian în legătură cu moartea lui Raisi în accidentul de elicopter, elogiindu-l pe Raisi ca pe un "partener de încredere care a adus o contribuţie personală inestimabilă" în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, conform sursei.

"Cele două părţi şi-au subliniat dorinţa reciprocă de a continua să consolideze într-un mod consecvent interacţiunea cuprinzătoare ruso-iraniană în beneficiul popoarelor celor două ţări", a precizat Kremlinul în comunicatul său despre convorbirea Putin-Mokhber, transmite agenţia de presă menţionată.

Agenţia oficială de presă RIA Novosti l-a citat pe Serghei Şoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, declarând că Moscova ar putea ajuta Iranul în ancheta privind accidentul.

De la declanşarea războiului în Ucraina, Rusia a făcut o serie de paşi pentru a-şi consolida legăturile politice, comerciale şi militare cu Iranul într-o relaţie tot strânsă pe care SUA şi Israelul o privesc cu îngrijorare, conform sursei.

Ministerul rus de Externe a declarat în ianuarie că un nou tratat interstatal care reflectă "creşterea fără precedent" a legăturilor dintre Rusia şi Iran este în etapa de finalizare şi se aşteaptă ca Moscova şi Teheranul să-l semneze în curând, adaugă sursa.

Putin a purtat cinci ore de discuţii cu Raisi la Kremlin în decembrie şi vorbise cu acesta la telefon în martie şi aprilie, potrivit site-ului Kremlinului, transmite agenţia de presă.

La fel ca şi Coreea de Nord, al cărei lider Kim Jong Un s-a întâlnit cu Putin în Orientul Îndepărtat al Rusiei în septembrie trecut, Iranul este un inamic declarat al SUA şi poate furniza Moscovei echipamente militare pentru războiul său în Ucraina, unde Rusia a folosit pe scară largă drone iraniene, conform sursei.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei a declarat luni că Moscova se aşteaptă ca toate acordurile anterioare cu Iranul să fie puse în aplicare, a relatat agenţia de ştiri de stat RIA Novosti.

Kremlinul a declarat că Putin a vorbit cu ambasadorul Iranului la Moscova duminică seara târziu, după ce a aflat despre prăbuşirea elicopterului, potrivit aceleiaşi surse.

Putin i-a transmis, de asemenea, condoleanţe liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, indică sursa.

"Seyed Ebrahim Raisi a fost un politician remarcabil, a cărui întreagă viaţă a fost dedicată slujirii Patriei", a spus Putin în mesajul său."Ca un prieten adevărat al Rusiei, a avut o contribuţie personală nepreţuită la dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate între ţările noastre şi a depus mari eforturi pentru a le aduce la nivelul de parteneriat strategic", a afirmat Putin, conform sursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb