MEMORANDUM SEMNAT ÎNTRE CINCI STATEBursa regională ne mai scumpeşte un pic energia

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 iulie 2013

Bursa regională ne mai scumpeşte un pic energia

Criza a condus la scăderea semnificativă a consumului în România şi în regiune

Furnizorii nu preconizează o revenire a economiei care să conducă la creşteri de tarife

Proiectul bursei regionale de energie este deosebit de important pentru toţi consumatorii din ţara noastră, deoarece electricitatea produsă în România va fi tranzacţionată la comun cu Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia. Aceste ţări sunt, prin tradiţie, importatoare de energie, pe când România este exportatoare. România are printre cele mai mici preţuri la electricitate, iar bursa regională va face ca aceste preţuri să mai crească. Furnizorii de energie susţin că majorarea nu va fi semnificativă, în contextul scăderii puternice a consumului din regiune şi în contextul în care criza economică prin care trece Europa nu se va sfârşi prea curând.

Cehia, Slovacia, Ungaria, România şi Polonia au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru cuplarea pieţelor spot de energie. Acest lucru înseamnă că cele cinci ţări vor avea un preţ unic al energiei tranzacţionate zilnic pe piaţa spot. Viitorul preţ unic ar putea fi mai mare decât tariful mediu de tranzacţionare de pe piaţa spot naţională (PZU).

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Faptul că energia din cele cinci ţări va fi tranzacţionată la comun, pe o piaţă unică, nu este un lucru rău pentru consumatori. Dimpotrivă. Cu cât concurenţa este mai mare pe o piaţă, cu atât preţul va fi unul foarte bun pentru consumatori. O piaţă cu un număr cât mai mare de participanţi câştigă în lichiditate. Desigur, preţurile din cele cinci ţări participante la bursa regională se va uniformiza".

Domnia sa estimeză că pentru consumatorii români majorarea nu va fi una semnificativă din mai multe motive: regiunea are excedent de energie, pe fondul scăderii importante a cererii de energie, iar Europa nu dă semne că va ieşi prea curând din criză.

Preţul energiei pe bursă urcă şi coboară în funcţie de cum "se mişcă" cererea. Deocamdată, sunt şanse puţine ca economia regiunii să cunoască o revigorare, astfel încât cererea de energie să crească semnificativ.

Potrivit AFEER, consumatorii vor câştiga în securitatea şi siguranţa în alimentarea cu energie, iar furnizorii şi producătorii români de energie vor avea o nouă piaţă de desfacere. De asemenea, o piaţă unică de energie pentru cinci ţări vor proteja consumatorii pentru că preţul de tranzacţionare va fi mai puţin volatil.

Ion Lungu estimează că piaţa regională nu va fi funcţională mai devreme de a doua jumătate a anului viitor. Reglementatorii din cele cinci ţări şi operatorii burselor locale trebuie să armonizeze legislaţia, să pună la punct platforma de tranzacţionare, iar operatorii de transport trebuie să armonizeze tarifele de tranzit şi modalitatea de alocare a capacităţii pe graniţe, ne-a explicat domnia sa.

Potrivit unui comunicat de presă comun al reglementatorilor şi burselor de energie, începând cu 11 septembrie 2012, Cehia, Slovacia şi Ungaria au operat cu succes pieţele de energie electrică pentru ziua următoare funcţionând în regim cuplat (proiectul cunoscut sub numele de CZ-SK-HU Market Coupling). Având în vedere evoluţia pozitivă a proiectului şi a concluziilor Consiliului UE referitoare la integrarea pieţelor de energie până în 2014, România şi Polonia au decis să se alăture proiectului trilateralei pentru a beneficia de efectele integrării şi pentru a contribui la dezvoltarea pieţei interne europene de energie. Denumirea acestui proiect pentalateral de cuplare a pieţelor este 5Market Market Coupling (5M MC).

Cuplarea pieţelor naţionale de energie electrică pe baza modelului ţintă - Cuplare unică prin preţ, utilizată pentru tranzacţionarea energiei electrice pe piaţa pentru ziua următoare şi alocarea implicită a capacităţii de transport transfrontaliere - se aşteaptă să conducă la o abordare armonizată a organizării pieţei, o utilizare mai eficientă a capacităţilor de transport transfrontaliere, o sporire a concurenţei, preţuri angro pentru energia electrică mai stabile şi convergente, precum şi o lichiditatea mai mare a pieţei, se mai arată în comunicat.

Memorandumul privind cuplarea pieţelor pieţelor din Cehia, Slovacia şi Ungaria către pieţele din România şi Polonia a fost semnat pe 11 iulie 2013.

Crearea de pieţe regionale de energie este calea către întemeierea pieţei unice europene (conectarea tuturor burselor de energie existente într-una singură). Ţinta acestui proiect gigant şi deloc uşor de implementat este ca toţi consumatorii de energie din UE (cetăţeni şi companii) să aibă o referinţă unică de preţ, iar costurile cu electricitatea să fie cât mai accesibile. Pentru ca tariful energiei să fie cât mai accesibil, trebuie agregate, pe o platformă unică de tranzacţionare, toate ofertele de vânzare şi de cumpărare a energiei de pe teritoriul UE.

Numai că preţul unic pentru energie ar putea fi un avantaj pentru unele state şi o povară pentru altele. Preţurile medii pentru electricitate diferă enorm de la o ţară la alta, în funcţie de sursele de producţie de care dispun şi de cât de dezvoltată este bursa locală de energie. Preţul mediu format pe bursa noastră de energie este printre cele mai mici din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro