Abonament gratuit

MFP:Plafonul de garanţii pentru programul "Prima Casă", suplimentat cu 500 de milioane de lei

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Plafonul de garanţii pentru programul "Prima Casă", suplimentat cu 500 de milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului de garanţii pentru programul "Prima Casă" aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei, potrivit unui comunicat al MFP trimis redacţiei.

MFP susţine că măsura răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului şi de adoptarea legislaţiei privind darea în plată.

"Programul Prima Casă este probabil cel mai de succes program guvernamental. De la momentul iniţierii sale, în 2009, până la data de 1 mai 2016 au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate", se arată în comunicat.

Potrivit MFP, iniţiativa legislativă parlamentară privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, după reexaminare, a creat o incertitudine mare atât în privinţa aplicabilităţii legii asupra creditelor contractate prin programul "Prima Casă", cât şi din perspectiva impactului acestei legi asupra pieţei imobiliare şi pieţei creditului ipotecar.

"Aceşti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanţii în cadrul Programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situaţia fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid", precizează sursa citată.

În 2016, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anilor 2015 şi 2014, în care au fost acordate garanţii în valoare de circa 668 milioane de lei şi respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016.

În condiţiile unui grad mare de utilizare a plafoanelor alocate, pentru a onora solicitările de suplimentare a plafoanelor venite din partea instituţiilor de credit finanţatoare, sumele constituite pentru acoperirea necesităţilor de garantare în urma primei redistribuiri au fost alocate în favoarea unui număr de 4 finanţatori, care au consumat efectiv sumele alocate.

"Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare şi va anunţa în curând strategia pe termen mediu privind derularea Programului Prima Casă. La elaborarea acestei strategii se vor avea în vedere factori precum creşterea venitului real disponibil al populaţiei, urmare a măsurilor fiscale şi de majorare a salariilor din ultimii ani, precum şi evoluţia pieţei ipotecare în raport cu cea a Programului Prima Casă. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program să nu producă distorsiuni asupra pieţei", se mai arată în comunicat.

Totodată, Ministerul Finanţelor Publice propune includerea unor prevederi legislative aferente programului "Prima Casă", pentru a responsabiliza instituţiile finanţatoare participante în sensul evitării situaţiilor de asumare a angajamentelor de creditare în lipsa resurselor de garantare disponibile. Acest fapt conduce la încurajarea clienţilor să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privinţa sursei de finanţare şi garantare.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, la sfârşitul lunii februarie, că plafonul total de garantare de 1.690.330.155 de lei, aferent programului "Prima casă'', pentru anul acesta, a fost alocat în întregime, iar băncile comerciale au pusă la dispoziţie întreaga sumă.

La mijlocul lunii aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat modificările la proiectul Legii dării în plată, cu 207 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere.

Cele mai importante modificări vizează eliminarea din proiectul de lege a programului "Prima Casă" şi ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipotecă la 250.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie