Ministerul Dezvoltării anunţă sprijin pentru finalizarea proiectelor finanţate din fonduri europene

I.A.
Politică / 12 aprilie

Ministerul Dezvoltării anunţă sprijin pentru finalizarea proiectelor finanţate din fonduri europene

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, un act normativ prin care unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2023, contractarea de împrumuturi, în condiţii favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor, potrivit news.ro.

Ministrul Cseke Attila a transmis astăzi: "Modalitatea de acordare a împrumuturilor, prevăzută în proiect, soluţionează unele probleme urgente ale autorităţilor administraţiei publice locale, ţinând cont de faptul că, în prezent, sunt în implementare proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile care trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023. Dorim să sprijinim unităţile administrativ-teritoriale, care au înregistrat dificultăţi în continuarea acestor proiecte, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale. Finalizarea proiectelor va avea ca efect creşterea calităţii serviciilor publice pentru cetăţeni. Unităţile administrativ-teritoriale care nu ar putea finaliza proiectele ar fi obligate să restituie sumele alocate, ceea ce ar putea duce inclusiv la intrarea în insolvenţă".

Potrivit oficialilor Ministerului Dezvoltării, dobânda aferentă împrumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor.

Ministerul a mai transmis: "Creditele contractate conform actului normativ adoptat astăzi sunt o excepţie de la limita de îndatorare prevăzută prin lege, iar cu scopul de a asigura accesibilitatea la această măsură şi pentru localităţile mai mici, actul normativ prevede plafoane în funcţie de mărimea localităţilor. Astfel, consiliile judeţene, capitala şi sectoarele ei, dar şi municipiile reşedinţă de judeţ vor putea contracta cel mult 7,5 milioane de lei, celelalte municipii 4 milioane, oraşele 2 milioane, iar comunele 1,5 milioane de lei".

Termenul limită de depunere la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb