Ministrul Aurescu a discutat cu omologul ceh despre susţinerea pentru Schengen, Parteneriatul Estic, Ucraina

G.D.
Politică / 30 noiembrie 2022

Ministrul Aurescu a discutat cu omologul ceh despre susţinerea pentru Schengen, Parteneriatul Estic, Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut astăzi, o întrevedere cu omologul său din Cehia, Jan Lipavský, în marja Reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO pe care ministrul român o găzduieşte la Bucureşti, notează News.ro.

Potrivit MAE, discuţia s-a înscris în dialogul constant dintre cei doi miniştri, deosebit de relevant în contextul în care Republica Cehia deţine, în prezent, Preşedinţia Consiliului UE. Astfel, întrevederea de la Bucureşti a reprezentat o continuare a contactelor anterioare: convorbirea telefonică din 4 noiembrie 2022, participarea ministrului Lipavský la ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, respectiv vizita ministrului român la Praga, din 18 august 2022. In acest cadru, ministrul Aurescu a mulţumit omologului ceh pentru participarea sa la Bucureşti nu doar la ministerială NATO, ci şi la Reuniunea Liderilor de la Munchen, pe care MAE român a găzduit-o şi co-organizat-o împreună cu Conferinţa de Securitate de la Munchen.

"Ambii oficiali au salutat nivelul foarte bun al relaţiilor României cu Republica Cehia, bazate pe similitudinea de opinii şi evaluări cu privire la subiecte de actualitate ale agendelor europeană, de securitate şi regională, precum şi lipsa oricăror aspecte de sensibilitate pe agenda bilaterală, care creează premisele pentru consolidarea în continuare a cooperării între cele două ţări. În ceea ce priveşte agenda europeană, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene şi a salutat rezultatele înregistrate până în prezent de aceasta", a arătat sursa citată.

În context, şeful diplomaţiei române a transmis aprecierea pentru sprijinul pe care Preşedinţia cehă a Consiliului UE l-a acordat şi continuă să îl acorde aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen. La rândul său, ministrul Jan Lipavský a subliniat că ţara sa va continua să susţină pe deplin acest obiectiv de maximă importanţă pentru România. De asemenea, cei doi miniştri au discutat concret despre continuarea demersurilor pe acest dosar.

În dialogul celor doi miniştri a avut loc şi un schimb de vederi privind coordonarea relativă la viitorul formatului Parteneriatului Estic, în perspectiva reuniunii de lucru pe care ministrul Aurescu şi omologii ceh, polonez şi suedez o vor găzdui la Bruxelles pe această temă în marja reuniunii din decembrie a Consiliului Afaceri Externe, precum şi situaţia din Balcanii de Vest, cu accent pe situaţia din Kosovo.

De asemenea, a fost evocat şi contextul actual generat de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, fiind evidenţiată implicarea activă atât a României, cât şi a Republicii Cehia, în eforturile de la nivel european şi internaţional pentru sprijinirea Ucrainei. În context, miniştrii Bogdan Aurescu şi Jan Lipavský au agreat ca cele două ţări să se coordoneze pentru a contribui la eforturile de tragere la răspundere a autorilor crimelor de agresiune comise în Ucraina, în baza instrumentelor de drept internaţional.

Oficialul român a adresat omologului ceh invitaţia de a face o vizită în Romania, în prima parte a anului viitor, invitaţie acceptată de ministrul ceh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro