Ministrul Bogdan Aurescu se întâlneşte cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

G.D.
Politică / 29 noiembrie 2022

Ministrul Bogdan Aurescu se întâlneşte cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, va avea astăzi consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul MAE, informează Agerpres.

Întâlnirea va avea loc în marja participării lui Antony Blinken la Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO şi în contextul aniversării, în acest an, a 25 de ani de parteneriat strategic între România şi SUA.

"Consultările dintre ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken vor marca aniversarea Parteneriatului Strategic România-SUA, care reprezintă un pilon esenţial al politicii externe şi de securitate a României şi a cărui aprofundare, pe toate dimensiunile sale, reprezintă un obiectiv al ambelor părţi. Vizita va oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic", transmite MAE.

Cei doi vor trece în revistă stadiului cooperării în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităţilor stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în noiembrie 2021, precum: creşterea prezenţei militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE şi avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil.

"Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce priveşte accederea ţării noastre în programul Visa Waiver", menţionează MAE.

De asemenea, vor fi abordate evoluţiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre şi securităţii pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, şi eforturile comunităţii transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securităţii regionale şi a stabilităţii globale, menţionează ministerul.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra şi pe coordonarea bilaterală în vederea asistenţei acordate Ucrainei. Discuţiile vor viza, de asemenea, implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO şi evoluţia situaţiei regionale de securitate la Marea Neagră.

"Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta eforturile multidimensionale ale României de ajutorare a Ucrainei, inclusiv asistenţa umanitară acordată refugiaţilor din ţara vecină şi măsurile luate de Guvernul României pentru a facilita tranzitul produselor agricole ucrainene prin ţara noastră, în scopul evitării unei crize alimentare globale. De asemenea, în condiţiile creşterii impactului agresiunii militare ruse asupra întregii regiuni a Mării Negre, ministrul afacerilor externe se va referi la miza susţinerii vecinilor Ucrainei, cu accent pe Republica Moldova, context în care va sublinia rolul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, în care SUA joacă un rol important. Ministrul Bogdan Aurescu va prezenta totodată sprijinul multidimensional acordat de România statului vecin", precizează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In timp ce poporu roman moare de foame si nu stie ce sa mai faca cu ratele si facturile, baietii astia pun tara si lumea la cale in detrimentul omului de rand, ala care scoate bani din buzunar pentru tot.

    In mod normal, trebuia sa iasa lumea in strada si sa faca zgomot maxim vis-a-vis de acest summit globalist care nu vizeaza interesele omului de rand ci doar pe cele ale bogatanilor planetei.

    Retorica globalista a devenit gretzoasa de-a dreptul.  

    1. Nu te preocupa, "boborul" roman nu moare de foame, e plin de persoane supraponderale pe strazi.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro