Retail

MOŢIUNE SIMPLĂ ÎN CAMERA DEPUTAŢILORMinistrul Agriculturii, "scos la tablă" de PSD

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Agricultură / 29 martie

Ministrul Agriculturii, "scos la tablă" de PSD

"Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita Oros", este titlul moţiunii simple iniţiată de 110 parlamentari social-democraţi care va fi dezbătută în şedinţa de astăzi a plenului Camerei Deputaţilor, votul urmând a fi exercitat în şedinţa de miercuri.

Semnatarii moţiunii arată că, din cauza măsurilor dispuse de ministrul de resort, agricultura a avut în 2020 o scădere de 16,2% a valorii adăugate create, cea mai mare reducere comparativ cu alte activităţi economice, şi o creştere a preţurilor de 10,5%, cea mai mare din întreaga economie în timpul pandemiei.

"Fermierii îşi strigă disperarea în stradă, sunt executaţi de bănci şi furnizorii de inputuri, cu banii din subvenţii şi-au plătit arendele, iar acum nu au bani pentru înfiinţarea culturilor noi de primăvară. (...) S-a ajuns aici, pentru că (...) ministrul Adrian Oros nu are experienţa şi priceperea necesară pentru a gestiona problemele agriculturii româneşti", afirmă social-democraţii în documentul care va fi dezbătut azi în Camera Deputaţilor.

Ei susţin că despăgubirile pentru culturile agricole afectate de seceta de anul trecut nu au fost încă plătite fermierilor, că plafoanele sunt înjumătăţite în 2021, că acciza la motorină aferentă trimestrelor III şi IV ale anului trecut nu a fost încă decontată, că Ministerul Agriculturii nu are programe de sprijin pentru zootehnie, piscicultură şi produse tradiţionale.

Referitor la despăgubirile neplătite pentru secetă, semnatarii moţiunii simple arată că suma de un miliard lei necesară pentru achitarea acestora a fost mutată prin OUG 16/2021 pentru operaţionalizarea programului Agro IMM Invest. Ei afirmă că în nota de fundamentare a actului normativ este trecut că una dintre cele trei surse de finanţare pentru operaţionalizarea acestui program este tocmai capitolul bugetar în care se afla suma de un miliard lei menită să fie plătită ca despăgubire pentru culturile afectate de secetă.

"În loc să sprijiniţi în mod direct fermierii afectaţi de secetă, aţi preferat să îi aruncaţi în braţele băncilor (...). Nu v-a interesat nicio secundă că mulţi dintre cei peste 80.000 de fermieri afectaţi de secetă nu mai sunt bancabili, tocmai din cauza pierderilor suferite anul trecut şi că nu se vor califica pentru accesarea acestor credite. Nu v-a interesat că peste 30.000 dintre ei (...) nu vor avea posibilitatea înfiinţării culturilor de primăvară din acest an", se arată în documentul citat.

Iniţiatorii moţiunii simple îl mai acuză pe ministrul Oros de lipsa programelor privind reabilitarea sistemelor de irigaţii, de anularea etapei I din proiectul privind Canalul Siret-Bărăgan, din cauza nealocării anul trecut a fondurilor necesare în bugetul ANIF. Ei mai susţin că ministrul Agriculturii nu s-a implicat pentru ca în PNRR să fie alocate mai multe fonduri pentru agricultură şi că pe viitorul exerciţiu bugetar european multianual 2021-2027, în cadrul Pilonului II -investiţii, din Politica Agricolă Comună, finanţarea alocată ţării noastre a fost redusă cu 1,2 miliarde euro comparativ cu exerciţiul bugetar 2014-2020, când am primit de la Bruxelles 8,1 miliarde euro.

Social-democraţii îi reproşează ministrului Agriculturii că este de acord cu modificarea legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan, modificare ce ar permite ca imobilele respective să fie achiziţionate de cetăţeni străini. Semnatarii moţiunii simple susţin că acest lucru este inadmisibil atât timp cât 10% din suprafeţele agricole din ţara noastră sunt deţinute de cetăţeni străini din afara Uniunii Europene şi aproximativ 30% sunt deţinute de cetăţeni străini din state membre ale UE.

Pe lângă această critică, deputaţii PSD mai arată că ministrul Oros a gestionat prost epidemia de pestă porcină africană, fapt soldat cu apariţia în primele două luni ale anului 2021 a şapte focare de infecţie, în complexe specializate în creşterea suinelor şi care au afectat peste 200.000 de porci. Ei acuză faptul că în loc să se ocupe de măsurile de combatere a PPA, ministrul Agriculturii a decis ca în gospodăriile private din mediul rural cetăţenii să crească maximum cinci porci.

În concluzie, deputaţii PSD susţin că pentru salvarea agriculturii româneşti, demiterea ministrului Adrian Oros este "cel mai bun tratament antidăunători".

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro