Nestle lansează o carte de reţete realizate de părinţi în cadrul Iniţiativei Nestle for Healthier Kids

C.P.
Comunicate de presă / 18 mai 2021

Nestle lansează o carte de reţete realizate de părinţi în cadrul Iniţiativei Nestle for Healthier Kids

Nestle lansează o carte de reţete sănătoase realizate de părinţi pentru părinţi în cadrul Iniţiativei Nestle for Healthier Kids, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Ingredientul secret al alimentaţiei copiilor este exemplul părinţilor şi al familiei. Dacă în familie se mănâncă sănătos, într-o atmosferă liniştită şi plină de dragoste, copiii vor mânca şi ei sănătos. O relaţie sănătoasă cu mâncarea trebuie dezvoltată din copilărie", spun cei de la Nestle.

Cartea de Reţete Nestle for Healthier Kids, realizată cu aportul mai multor părinţi şi chefi, îşi propune să ne arate cât de uşor putem pregăti mâncăruri echilibrate nutriţional alături de copiii noştri, implicându-i în tot procesul, de la achiziţionarea ingredientelor şi până la spălatul vaselor după masă. Cartea de Reţete Nestle for Healthier Kids cuprinde reţetele chefilor şi food bloggerilor Chef Sorin Bontea, Chef Ştefan Popescu, Greta Apostol şi Larisa Sferle, care sunt la rândul lor şi părinţi, reţetele unor părinţi din comunităţile acestora, precum şi 56 de reţete ale comunităţii de părinţi din mişcarea naţională ,,Şi eu trăiesc sănătos! - SETS", program inclus sub umbrela Iniţiativei Nestle for Healthier Kids. Fiecare reţetă este bine structurată şi uşor de urmat chiar şi de către cei care au mai puţină experinţă în bucătărie, are valorile şi recomandările nutriţionale. Toate reţetele din carte sunt extrem de valoroase pentru faptul că sunt simple, tradiţionale şi uşor de gătit cu ingrediente locale, sunt echilibrate respectând toate categoriile de nutrienţi (carbohidraţi, grăsimi, proteine), şi sunt realizate de către părinţi români pentru gusturi româneşti.

"Nutriţia este foarte importantă atât pentru creşterea şi dezvoltarea în timpul copilăriei, cât şi pentru prevenţia bolilor la vârsta adultă. Nutriţia ne influenţează starea de bine, atât fizică, cât şi emoţională. În România, cifrele arată că 1 din 4 copii sunt supraponderali sau obezi, doar 26,9% consumă legume zilnic şi puţin peste 42% consumă fructe proaspete zilnic1. Cel mai adesea, dezechilibrul apare în familie, înainte ca cel mic să fie expus influenţelor mediului extra-familial. Un copil învaţă din exemplele văzute în familie. Noi, la Nestle, considerăm că obiceiurile alimentare sănătoase se formează încă din primii ani de viaţă şi este esenţial ca părinţii să le ofere celor mici o educaţie alimentară corectă. De aceea, am şi creat mai multe instrumente care vin în ajutorul părinţilor, cum ar fi NutriPorţia şi acum cartea de reţete sănătoase şi uşor de gătit alături de cei mici. Ne dorim ca această carte să fie un ghid pentru părinţii din România şi să-i ajute să facă alegeri sănătoase pentru copiii lor", declară Nicoleta Tupiţă, Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestle România.

Nutriţia echilibrată la orice vârstă este definită prin 3 elemente fundamentale: varietate, aport caloric adecvat şi o distribuţie corectă a macronutrienţilor în meniul zilnic. După vârsta de 1 an, copiii pot participa la mesele în familie, pot să mănânce la aceeaşi masă împreună cu părinţii. Astfel, copiii dobândesc o relaţie sănătoasă cu mâncarea, iar părinţii trebuie să le fie exemplu.

Nevoile nutriţionale ale copiilor variază mult în funcţie de vârsta acestora şi stadiul de dezvoltare. Creşterea accelerată a copiilor în primii ani de viaţă trebuie susţinută cu o alimentaţie adecvată atât caloric, cât şi nutritiv. Având în vedere că nevoile copiilor evoluează o dată cu ei, urmând câţiva paşi simpli, se poate stabili un plan nutriţional adaptat vârstei: evaluarea statusului nutriţional, stabilirea necesarului caloric în funcţie de vârstă, asigurarea varietăţii în alimentaţie şi stabilirea porţiilor.

"Când eşti părinte, experienţele celorlalţi părinţi pot fi de un real folos pentru tine, deoarece sunt o sursă de inspiraţie pentru meniul de zi cu zi al copilului tău sau chiar un ajutor pentru cei un pic mai mofturoşi, pentru că acestea sunt încercate, sunt reale, ele vin din casele altor părinţi către tine. Aici ne-am strâns la un loc, noi, cei încercaţi de aceste experienţe, şi am pus pe hârtie câteva reţete delicioase, dar şi sănătoase, aşa...ca de la părinte, la părinte", declară Chef Ştefan Popescu.

Studiile2,3,4 arată că există o corelaţia între alimentaţie şi performanţele şcolare, ţinând cont de rolul nutriţiei în dezvoltarea creierului la începutul vieţii, dar şi a funcţiilor cognitive. Astfel, unele deficienţe nutriţionale pot afecta capacitatea de concentrare şi de memorare a copiilor. Fierul, vitaminele B1, B2, B3, B6, B8, B12, acidul folic, cuprul, iodul, magneziul, potasiul, vitamina C, acizii graşi omega 3 sunt nutrienţi cu roluri în funcţionarea sistemului nervos5. Părinţii trebuie să se asigure ca toţi aceşti nutrienţi sunt prezenţi zilnic în alimentaţia copiilor. Majoritatea acestor nutrienţi sunt asiguraţi de o dietă variată, care corespunde necesarului energetic al copiilor, aceştia având nevoie de energie pentru a se putea concentra la şcoală. Micul dejun este prima masă a zilei şi trebuie să conţină cereale integrale, fructe, proteine din lactate sau ouă şi grăsimi sănătoase din nuci, peşte sau ulei de măsline. La fel de echilibrate trebuie să fie şi prânzul şi cina. Jumătate din farfuria copiilor trebuie să fie umplută cu legume, un sfert cu alimente bogate în proteine (carne, peşte, ouă, lactate sau leguminoase) şi un sfert cu alimente bogate în carbohidraţi (cereale, pâine, paste, orez, cartofi).

În 2020, în România, iniţiativele Nestle for Healthier Kids au ajuns la peste 80.000 de copii şi 2 milioane de părinţi, cadre didactice şi public larg, atât prin programele educaţionale prin care promovează o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos, cât şi prin eforturile de inovare şi reformulare a produselor Nestle, cu scopul de a reduce cantităţile de zaharuri adăugate, sare şi grăsimi saturate. În cadrul campaniilor de comunicare a proiectelor NutriPorţia şi International Chefs' Day, Nestle a ajuns cu mesajele educaţionale la peste 2 milioane de persoane, majoritatea părinţi.

La nivel global, Nestle a lansat anul trecut 1.210 produse mai nutritive, a redus 60.000 tone de zahăr şi 10.000 tone de sare din 2017 până în prezent şi a eliminat 10% din grăsimile saturate, îndeplinind astfel angajamentul luat în 2014. De asemenea, a adăugat 300 milioane de porţii de cereale integrale, leguminoase, nuci şi seminte în produsele sale, iar cerealele integrale sunt ingredientul numărul unu în toate cerealele de mic dejun pentru copii şi adolescenţi.

Pentru a susţine o alimentaţie mai sănătoasă în rândul familiilor din România, Nestle a lansat recent cacaua Nesquik All Natural cu zahăr brut din trestie de zahăr şi ingrediente naturale, cuburile Maggi Bio, bazele lichide pentru mâncare Maggi, cerealele de mic dejun Cheerios Bio, Nesquik Bio şi batonul de cereale Corn Flakes fără gluten. De asemenea, a reînnoit reţetele Maggi Ideea Zilei, acestea conţinând acum doar ingrediente simple, pe care le regăsim în bucătăriile noastre. Pe piaţa din România, toate cerealele de mic dejun, cu excepţia Corn Flakes, au cerealele integrale ca ingredient principal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro