NICOLAE CIUCĂ:"Avem o datorie istorică să aducem România în rândul marilor democraţii europene"

V.G.
Politică / 28 noiembrie 2022

"Avem o datorie istorică să aducem România în rândul marilor democraţii europene"

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că întreaga clasă politică are datoria istorică să aducă România în rândul marilor democraţii europene şi solicită politicienilor, societăţii civile şi mass-media "să pună între paranteze caracterul pre-electoral al anului 2023" şi să aibă o discuţie "aşezată şi raţională" asupra viitorului ţării, relatează Agerpres.

"De 1 Decembrie, Ziua unităţii tuturor românilor, aş vrea să adresez un apel partidelor politice reprezentate în Parlament, societăţii civile şi mass-media: să instituim un moratoriu, să încercăm cu toţii să punem între paranteze caracterul pre-electoral al anului 2023. Haideţi să folosim anul viitor pentru a ne lua un răgaz din competiţia electorală. Să avem, împreună, Putere şi Opoziţie, o discuţie aşezată şi raţională asupra viitorului României. Avem o datorie istorică să aducem România acolo unde îi este locul: în rândul marilor democraţii europene", a declarat Nicolae Ciucă, astăzi, în plenul Parlamentului, la şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată Zilei Naţionale a României.

Prim-ministrul a punctat faptul că marile momente din istoria României au avut în comun "unitatea de voinţă".

"De fiecare dată când sărbătorim 1 Decembrie 1918 ar trebui să ne aducem aminte automat de toate momentele esenţiale în formarea naţiunii române: opera marilor cărturari ai Şcolii Ardelene, mişcarea de eliberare de sub domniile fanariote, efervescenţa mişcărilor revoluţionare din 1848, curajul celor două Principate Române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câştigarea independenţei în 1877 şi, cel mai important, jertfa de sânge a poporului român care şi-a câştigat dreptul la autodeterminare în Primul Război Mondial. Ce au în comun toate aceste momente istorice? Un singur lucru: unitatea de voinţă. Tot ce a făurit bun România Modernă a făurit atunci când poporul şi elitele sale au avut împreună un obiectiv naţional major", a declarat Ciucă.

Şeful Executivului a subliniat că la 1 Decembrie românii nu sărbătoresc doar un eveniment istoric fondator, ci statul român cu cele trei componente ale sale - poporul, teritoriul şi suveranitatea.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, cel mai mare rău al României în istoria modernă l-au constituit regimurile autoritare şi totalitare din secolul al XX-lea, "în frunte cu marea eroare comunistă".

"Ca urmare a acestor regimuri totalitare care au acoperit o jumătate de secol, poporul român şi instituţiile statului trebuie să ardă etape, să genereze o ruptură de ritm, o recuperare a decalajului pe care îl avem faţă de Occident, o linie directă spre viitorul pe care îl merităm şi o accelerare a dezvoltării României", a afirmat Ciucă.

Acesta a evidenţiat, însă, că teritoriul naţional a intrat sub multiple garanţii de securitate prin aderarea României la UE şi NATO.

"Putem să înţelegem cât de importantă este apartenenţa noastră la NATO şi UE, dacă ne uităm cu atenţie la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Acest război a readus în discuţie revizionismul teritorial, un vestigiu al istoriei şi o dovadă certă că unele state şi popoare nu pot să îşi depăşească condiţia istorică şi nu pot face saltul calitativ necesar pentru a păşi într-un viitor al păcii", a declarat Ciucă.

El a adăugat că misiunea clasei politice trebuie să fie integrarea accentuată în spaţiul de libertate şi prosperitate occidental, iar aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv naţional strategic.

Prim-ministrul consideră, însă, că, în cadrul european, România trebuie să aibă propria viziune, propriile idei despre organizarea şi funcţionarea Uniunii Europene.

"Trebuie să avem propria noastră viziune, propriile noastre idei despre organizarea şi funcţionarea în viitor a Uniunii Europene. Noi, românii, suntem egali în drepturi cu orice alţi cetăţeni europeni. Vă propun să nu mai vorbim atât de des în termeni negativi despre România. La noi este totul rău de 30 de ani, deşi progrese importante au existat, la noi nu merge nimic, noi suntem mai prejos decât alţii. Haideţi să credem mai mult în România! Un succes al României nu este doar al Puterii, ci şi al Opoziţiei! Bucuriile, ca şi neîmplinirile, sunt ale noastre, ale tuturor", a afirmat Ciucă.

Acesta a punctat, din perspectiva suveranităţii, importanţa consolidării democraţiei constituţionale, prin asigurarea eficienţei instituţionale în realizarea marilor servicii publice pentru cetăţeni.

Potrivit premierului, reducerea decalajelor în domenii precum sănătatea, educaţia, funcţionarea administraţiei, infrastructura şi serviciile publice reprezintă proiectul de modernizare a României astăzi.

"Voi spune un lucru foarte important pentru a fi înţeles de toată lumea: modernizarea României nu se poate face în afara Uniunii Europene şi a investiţiilor din fondurile europene. Să acţionăm, aşadar, în consecinţă. La 104 ani de la Marea Unire, la 32 de ani de la căderea regimului comunist şi la 15 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, parcurgem un moment istoric de mare sensibilitate, crucial pentru viitorul naţiunii noastre. Acum avem şansa istorică să finalizăm marile proiecte restante pentru modernizarea statului român, prin accelerarea integrării în Uniunea Europenă şi prin investiţiile pe care Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă le cuprinde pentru următorii ani", a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că acest obiectiv poate fi îndeplinit dacă se face trecerea "de la politica măruntă la marea politică, de la politicianism la politica de stat".

"Modernizarea statului nu se poate face dacă fiecare partid politic gândeşte în funcţie de procente şi de conjuncturi trecătoare. Oamenii nu aşteaptă mesaje bine ticluite, ci măsuri guvernamentale bine construite. (...) Noi toţi, împreună, uniţi, iar nu divizaţi, putem realiza şi definitiva singurul proiect de ţară care ne poate duce mai departe - o naţiune română europeană", a conchis premierul Nicolae Ciucă.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Vai dar e un obiectiv de tara de la Stefan cel Mare incoace. Era nevoie de un general in fruntea tarii ca sa il putem atinge. Presiunea istorica ne apasa. Le-am terminat pe toate, bubuie Romania de autostrazi si nivel de trai dar am ramas in afara gardului.. ce sa-i faci? Se calca in picioare nemtii sa emigreze in Romania.

  Ciuca e un plagiator .

  Iohanis e un hot corupt care nu a putut sa justifice cu ce bani a cumparat 7 case . 

  Vicepresedintele curtii de conturi nicolaie badalau ese un corupt ordinar .

  Si noi vrem sa fim un reper in UE?  

  Foarte bun mesajul premierului, de acord cu moratoriul politic. Dar acest moratoriu trebuie sa fie asumat prin presa, iar presa e partizana la extrem si incapabila deci sa admita progresele pe care le a facut Romania de cand e coalitia! Practic, e expresia PSD care e la prajitura guvernarii acum dar vrea si prajitura viitoarei guvernari. Altfel, parlamentarii au consens, dar voteaza egoist numai ce i avantajeaza personal.

  Cu plagiatul cum mai stați ? Nu se mai feresc liderii europeni sa apară în poze cu plagiatorii?

  Nu am nici o problema cu presupusul plagiat al dlui Ciuca. Dar care "democratii europene"? Alea in care militia calca lumea in picioare ca nu purta masca? Alea in care puneau furtunele cu apa si cainii pe ei ca nu aveau cod QR de intepat cu otrava? Abia astept sa crape haznaua asta bolsevica parazitara, numita UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro