NICOLAE CIUCĂ:"Starea de incertitudine privind aderarea la Schengen nu mai poate continua"

V.G.
Politică / 7 decembrie 2022

"Starea de incertitudine privind aderarea la Schengen nu mai poate continua"

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că România va merge până la capăt cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI de mâine, subliniind că "starea de incertitudine nu mai poate continua", relatează Agerpres.

"Un lucru este cert, suntem hotărâţi să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susţin solicitările, şi ne vom baza pe ele şi în discuţiile de mâine ale miniştrilor de interne de la Consiliul JAI, atunci când vom cere să se formuleze, prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România. Avem argumente obiective, la faţa locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanţă, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calităţi de-a lungul anilor şi mai ales în contextul crizei din Ucraina. (...) Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Integrarea în spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional", a declarat Ciucă, astăzi, la Palatul Victoria.

Premierul a subliniat că experţii europeni care au venit în România în lunile octombrie şi noiembrie au confirmat faptul că ţara noastră îndeplineşte absolut toate condiţiile necesare şi merită să fie parte a spaţiului Schengen.

"Aceiaşi experţi au arătat că asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, că implementăm soluţii eficiente în gestionarea migraţiei ilegale, că suntem activi în cooperarea poliţienească internaţională şi că sistemele şi pregătirea oamenilor noştri sunt exemplare, oferind chiar pe unele aspecte exemple de bune practici şi pentru celelalte state europene. Am acţionat cu totală transparenţă şi deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate explicaţiile şi informaţiile solicitate, inclusiv, recent, Austriei, în privinţa modului în care gestionăm migraţia ilegală. Mai mult, ne-am arătat deschiderea pentru întărirea cooperării bilaterale între forţele de poliţie, cele de frontieră, precum şi cele care gestionează migranţii pentru a ajuta cu soluţii concrete la rezolvarea problemelor legate de migraţia ilegală", a spus Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, cu o zi înainte de consiliul JAI de la Bruxelles, care reuneşte miniştrii de interne ai statelor membre, România continuă să facă eforturi pentru a obţine rezultatul dorit.

"La acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei. Avem inclusiv susţinerea fermă a Franţei şi Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: preşedintele României cu cancelarul Austriei, miniştrii de interne şi experţii tehnici. Datele, inclusiv de la instituţiile europene Frontex confirmă că România nu se află pe fluxurile de migraţie care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în aceste moment", a precizat premierul.

Ciucă a menţionat că problema imigraţiei ilegale este una "foarte sensibilă politică" în multe state membre şi că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen. El a subliniat însă că blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Pe de altă parte, aderarea ţării noastre va face spaţiul Schengen şi mai sigur, care va avea şi mai multe instrumente la îndemână pentru a ajuta la controlul migraţiei ilegale.

Premierul român a subliniat că Parlamentul European, Comisia Europeană şi celelalte state membre împărtăşesc pe deplin această evaluare şi au evocat-o la rândul lor în discuţiile din ultimele zile cu cancelarul austriac.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. "El a subliniat însă că blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria." - asta este foarte bine!

  Austria conditioneaza conform zvolurilor aderarea noastra la schengen de primirea a zeci de mii de refugiati, relocati din austria sau nu. Aceasta conditie este inacceptabila! 

  1) participarea la spatiul de circulatie comun este un drept neconditionat;  

  2) relocarea de populatii in Romania nu trebuie acceptata indiferent de motiv.

  1. Domnule CIUCA. Nu vreau sa ma mai adresez dumneavoastra cu apelativul de premier si cu atat mai putin de cel de general.Adica pana acum ce ati facut dumneavoastra si presedintele pentru a convinge NAZISTII AUSTRIECI,ca Romania nu asteapta MILA de la ei,.NAZISTII,trebuie doar sa respecte dreptul fiecacarui stat membru al UE,asa cum prevede tratatul de aderare al oricarei tari care indeplineste conditiile tehnice,nu politice pentru a beneficia de drepturile care le da statutul de membru SHENGHEN. Cum se poate ca UKRAINA sa fie sustinuta MILITAR,FINANCIAR si UMAN de ROMANIA iar NAZISTII AUSTRIECI sa spuna ca noi primim MIGRANTI care apoi intra in AUSTRIA. EU,asa interpretez refuzul NAZISTILOR care ne acuza ca trimitem la ei emigranti.Nu imi place ca TERORISTII RUSI au UCIS si inca UCID zeci de mii de cetateni ucrainieni nevinovatio,ma bucur ca toate tarile membre UE sustin lupta acestui popor,dar ma intreb de ce NAZISTII AUSTRIECI si UNGURII,nu doresc sa sustina UKRAINA. Nu cumva sunt pe mana cu RUSII.? Si atunci intreb de ce aceste OFCINE RUSESTI nu sunt scoase afara din UE. Iata ca cei care conduc UKRAINA,au trecut la ATACAREA oraselor RUSESTI ca raspuns la GENOCIDUL pe care PUTIN la ORDONAT impotriva poporului UKRAINIAN,Daca maine NAZISTII se vor opune intrarii ROMANIEI in SHENGHEN,dumneavoastra impreuna cu presedintele,trebuie sa chemati AMBASADORUL NAZIST de la BUCRESTI si sa ii puneti in vedere faptul ca,intr-o luna de zile toate FIRMELE AUSTRIECE trbuie sa paraseasca ROMANIA iar afacerile sa le fie conficate ,ma refer la OMV in special.Daca nu veti proceda astfel,sa nu trimiteti SRIUL si POLITIA peste cetatenii romani care isi vor face singuri dreptate. .!

   In plus,trebuie sa lasam toti migrantii sa treaca in vest!Nu-i manam noi in Austria,Olanda,etc.,ei vor acolo .La o adica,pentru cei care nu vor,le putem sugera.Daca-i bal ,bal sa fie,ce tot atata,o fi painea in mana lor dar cutitul este in mana noastra.Klaus tace ca somalcul.

  inseamna ca s-a primit ausweis de undeva sa actionam , din moment ce si aceasta masa amorfa cu o groaza de stele , s-a trezit din amorteala .

  Pai in starea asta sintem de 11 ani. Si Croatia intra in citi ?

  nu înțeleg unde e incertitudinea? răspunsul e NU

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro