NICOLETA PAULIUC (PNL):"Protocoalele de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei reprezintă un vot istoric"

V.G.
Politică / 20 iulie

"Protocoalele de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei reprezintă un vot istoric"

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a declarat, astăzi, că ratificarea Protocoalelor de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei reprezintă 'un vot istoric' şi una dintre deciziile majore în vederea descurajării unei eventuale noi agresiuni a Federaţiei Ruse, informează Agerpres.

"Astăzi, este un vot istoric. Este un semnal extraordinar pe care îl transmitem partenerilor noştri internaţionali într-un context foarte delicat. Arătăm că România înţelege foarte bine cât de importantă este unitatea lumii democratice liberale occidentale în faţa agresiunii barbare şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Le dovedim tuturor că se poate pune bază în noi. (...) În opinia mea, acest demers este una dintre deciziile majore în vederea descurajării unei eventuale noi agresiuni a Federaţiei Ruse", a spus Pauliuc în plenul Senatului.

Ea a subliniat că România a reuşit să-şi sporească semnificativ prestigiul internaţional pentru felul în care a gestionat criza declanşată de războiul din Ucraina.

"Cererea de aderare la NATO a celor două state nordice reprezintă un pas istoric. Simplu fapt că Suedia şi Finlanda, ţări care îndeplineau criteriile pentru aderarea la NATO chiar înaintea României, decid să iasă din zona de neutralitate ne dovedesc trei lucruri: pe de-o parte, că aceste două state cu democraţii consolidate văd în Federaţia Rusă o ameninţare la adresa păcii de pe întreg continentul european; iată de ce este important să nu banalizăm răul şi să nu devenim nepăsători la tragedia colosală care se petrece dincolo de graniţa de nord a României. Ucrainenii nu luptă doar pentru ţara lor, ci pentru întregul continent, implicit şi pentru liniştea, pacea şi prosperitatea ţărilor din UE. Pe de altă parte, aderarea celor două state nordice delimitează net sferele de valori în perspectiva unei noi rupturi majore şi, din fericire, de această dată, România este de partea cea bună a noii cortine care se va aşterne probabil odată cu încheierea conflictului militar în Ucraina", a mai spus Pauliuc.

Senatorul liberal a adăugat că Suedia şi Finlanda se alătură NATO deoarece împărtăşesc principiile şi valorile fundamentale ale Alianţei Nord-Atlantice.

"NATO înţelege valoarea strategică uriaşă pe care aderarea Suediei şi Finlandei o reprezintă", a evidenţiat Pauliuc.

Ea a salutat disponibilitatea arătată de Turcia în a accepta aderarea la NATO a celor două ţări şi şi-a exprimat speranţa că toate statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice vor ratifica în scurt timp cererile Suediei şi Finlandei.

Senatul, întrunit astăzi în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si Finlanda aproba intrarea Romaniei in Schengen ??

    1. ce-i permis Cezarului nu -i permis magarului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro