Nicuşor Dan, audiat la DNA în dosarul privind nelegalitatea PUZ Primăverii 1

V.G.
Politică / 29 noiembrie 2022

Nicuşor Dan, audiat la DNA în dosarul privind nelegalitatea PUZ Primăverii 1

Actualizare Nicuşor Dan: "Urbanismul e o chestie foarte serioasă"

Nicuşor Dan a dat, astăzi, declaraţii în faţa procurorilor DNA, în legătură cu sesizarea depusă de el care îl vizează pe fostul arhitect şef al Capitalei Ştefan Călin Dumitraşcu şi nelegalitatea Planului Urbanistic Zonal Primăverii 1, transmite News.ro.

"Am evidenţiat despre chestiunea asta a urbanismului, că este o chestiune foarte serioasă, în primul rând pe ceea ce înseamnă securitatea raporturilor juridice, adică dacă ai un investitor care vine să investească în Bucureşti, el trebuie să aibă garanţia că în momentul în care o autoritate îi dă un act acel act este legal, se poate duce să-şi ia un credit în bancă, să contracteze nişte firme de construcţii şi doi, că din toate actele nelegale pe care Primăria le-a emis în timpul ăsta, noi avem câteva zeci de litigii în care privaţi ne cer milioane de euro, spunând că voi, Primăria, ne-aţi dat nişte acte şi actele astea s-au dovedit în instanţă că sunt nelegale şi noi am suferit (...) Deci urbanismul e o chestie foarte serioasă pentru că trebuie să existe o predictibilitate", a afirmat Nicuşor Dan, la ieşirea din sediul DNA.

În 2 noiembrie, Nicuşor Dan anunţa că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul pentru "nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1 care prevede construirea pe un teren prevăzut ca spaţiu verde". El afirma că din acte reiese că "s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puţin 3 milioane euro".

Ulterior, el a oferit clarificări cu privire la sesizarea depusă la DNA, care îl vizează pe fostul arhitect şef al Capitalei, Ştefan Călin Dumitraşcu, pe care edilul îl consideră vinovat de abuz în serviciu. Edilul a explicat că acesta ar fi aprobat nişte documente prin care unui teren din una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei i-a fost schimbată destinaţia de zonă verde. Dan a susţinut că, în cel puţin două astfel de cazuri, documente care au schimbat destinaţia unor terenuri din zone foarte scumpe din Bucureşti au fost declarate nelegale de către instanţe de judecată.

"Este un teren în intersecţia Primăverii cu Aviatorilor, un teren care figurează ca spaţiu verde în Planul de urbanism PUZ Zone protejate. Este un articol de lege care spune foarte clar că nu se poate schimba destinaţia de spaţiu verde şi aşa cum şi în cazul ăsta, şi în alte cazuri s-a întâmplat, s-a dat un PUZ prin care s-a schimbat destinaţia de spaţiu verde cu încălcarea flagrantă a legii. Sunt cel puţin două alte situaţii în care instanţele s-au pronunţat şi au spus că e nelegal, în Kiseleff şi în Modrogan. Ce am spus eu la DNA, am spus că valoarea terenului a crescut cu cel puţin 3 milioane de euro, adică un proprietar avea un teren care avea o valoare relativ redusă, fiind spaţiu verde, şi deodată, din nişte hârtii care s-au făcut, i-a crescut valoarea cu trei milioane de euro. Asta, în opinia mea, înseamnă abuz în serviciu cu folos necuvenit pentru altul", a declarat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă fostul arhitect şef a primit mită, edilul a răspuns că nu are probe în acest sens, dar că poate spune cu certitudine că, "după ce s-au semnat nişte hârtii" valoarea terenului a fost crescută.

Nicuşor Dan a precizat că "procurorul rămâne să încadreze" fapta.

---

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, s-a prezentat, astăzi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a da o declaraţie referitoare la sesizarea pe care acesta a depus-o cu privire la nelegalitatea PUZ Primăverii 1, care prevede construirea pe un teren prevăzut ca spaţiu verde, informează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Avem primar !

    1. nu e firea? sau oprescu? halaicu videanu basescu? doamne voi realizati pe cine am avut? mereu blestemul nostru sa votam contra..sa votam raul mai mic, vreau si eu sa votez in viata asta pro, da domne pe nicusor il vreau, ca face treaba si nu e corupt, si pe clotilde o vreau, dar ROMANII NU O VOR, EI VOR SA FIE MINTITI,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro