Noile reglementări europene cu privire la piaţa digitală

Alina Moldovan, Managing Partner Firon Bar-Nir
Miscellanea / 2 martie

Noile reglementări europene cu privire la piaţa digitală

Începând cu data de 2 mai 2023, va intra în vigoare un nou Regulament european privind piaţa digitală, apărut din necesitatea de a proteja atât persoanele fizice cât şi pe cele juridice de efectele monopolului deţinut în mediul online de giganţii tehnologiei. Se estimează faptul că efectele slabei reglementări de până acum - precum exploatarea comercială a datelor cu caracted personal, clauzele comerciale discutabile, influenţarea comportamentului de achiziţie - vor deveni mai uşor de evitat în condiţiile legislative noi ale Uniunii Europene.

Prezentul Regulament European pune în sarcina marilor platforme digitale (denumiţi controlori de acces) o serie de obligaţii în raport cu proprii partenerii comerciali (entităţile economice, denumiţi utilizatori comerciali), dar şi cu utilizatorii finali (consumatorii, sau utilizatorii finali). Controlorii de acces vor fi expuşi la amenzi proporţionale cu cifra de afaceri - 10%-20% pentru cazurile mai grave de neconformitate.

Deşi Regulamentul se aplică serviciilor de platformă esenţiale furnizate sau oferite de controlorii de acces, acesta este valabil inclusiv pentru utilizatorii finali care nu plătesc pentru servicii şi produse, ci oferă date cu caracter personal în schimbul acestor produse şi servicii. În ceea ce priveşte criteriul teritorial, Regulamentul se aplică şi giganţilor tehnologici - Google, Facebook, Microsoft, Uber - chiar dacă aceştia au sediul în afara Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, noile prevederi sunt aici pentru a proteja utilizatorii comerciali şi finali rezidenţi ai Uniunii Europene.

În momentul în care un operator economic care oferă servicii de platformă digilată este desemnat - conform unor criterii clar stabilite de organismele europene, precum dimensiune, număr de indivizi sau entităţi economice afectate, unicitatea sau caracterul esenţial al seviciilor oferite - drept controlor de acces, acesta dobândeşte în faâa legii nişte obligaţii clar stabilite.

Cele mai importante obligaţii ale controlorilor de acces faţă de utilizatorii comerciali vizează neinstituirea barierelor comerciale în situaţii de produse sau servicii identice sau similare, capacitatea acestora de păstrare a clienţilor sau a accesului la aceştia, exercitarea dreptului la justiţie împotriva controlorului de acces, dreptul la tratamentul egal privind indexarea şi ierarhizarea produselor şi serviciilor, dreptul de acces la datele proprii utilizatorului commercial generate în platforma controlorului de acces.

Obligaţiile faţă de utilizatorii finali sunt centrate pe protecţia datelor cu caracter personal ale acestuia faţă de profilare, utilizare neinformată, utilizare condiţionată de cumpărarea altor servicii, distribuirea neautorizată a datelor din propria platformă către alţi controlori de acces, obligaţii legate indisolubil de precederile celuilalt Regulament European, cu privire la protecţia datelor cu caracter personal (GDPR).

De asemenea, controlorul de acces este supus funcţionării conform unor pricipii precum echitatea privind încetarea serviciilor esenţiale (care previne existenţa unui utilizator captiv), dreptul la utilizare fără dificultate nejustificată (cu privire la gradul de complexitate al accesului la servicii considerate a fi esenţiale), obligaţia de a notifica concentrările (care doreşte prevenirea creării de monopol de date), desemnarea unui responsabil de conformitate, efectuarea auditului periodic cu privire la profilare.

Comisia europeană este singurul organism care poate sancţiona controlorii de acces pentru încălcarea Regulamentului. Comisia are dealtfel şi posibilitatea de a lua măsuri provizorii în caz de urgenţă în constatarea unor prejudicii pentru utilizatorii comerciali şi utilizatorii finali.

Aplicarea Regulamentului European privind seriviile digitale cade în sarcina avocaţilor - asistenţă la întocmirea politicilor şi procedurior de conformitate, reprezentare în cazul controlului sau investigaţiilor, îndeplinirea funcţiei de responsabil de conformitate, instrumentarea şi asistarea grupurilor de consumatori în demersuri de notificare, contestare şi acces la justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

07 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9578
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6350
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1130
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7669
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.6639

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro