ONU: Rezoluţia Moscovei referitoare la interzicerea amplasării de arme în spaţiu a fost respinsă

F.D.
Internaţional / 21 mai

ONU: Rezoluţia Moscovei referitoare la interzicerea amplasării de arme în spaţiu a fost respinsă

O rezoluţie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, redactată de Rusia, care cerea tuturor ţărilor să împiedice "pentru totdeauna" amplasarea, ameninţarea sau utilizarea oricăror arme în spaţiul cosmic, a eşuat luni, organismul format din 15 membri fiind divizat în privinţa acestui demers, relatează Reuters.

Proiectul nu a reuşit să obţină cele minimum nouă voturi necesare: şapte membri au votat pentru, şapte împotrivă, în timp ce unul s-a abţinut.

Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie sau Franţa pot exercita un drept de veto doar dacă un proiect obţine cel puţin nouă voturi.

Rusia a înaintat textul după ce luna trecută şi-a exercitat dreptul de veto la o rezoluţie elaborată de SUA care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic. Veto-ul rusesc a determinat Statele Unite să se întrebe dacă Moscova nu cumva ascunde ceva.

"Ne aflăm astăzi aici pentru că Rusia încearcă să distragă atenţia globală de la dezvoltarea unui nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear", a declarat adjunctul ambasadorului american, Robert Wood, în faţa Consiliului de Securitate înainte de votul de luni. De asemenea, el a acuzat Rusia că a lansat joi pe orbita joasă a Pământului un satelit despre care SUA "evaluează că este probabil o armă spaţială, probabil capabilă să atace alţi sateliţi de pe orbita joasă a Pământului".

"Rusia a desfăşurat această nouă armă spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american", a declarat Wood. El a adăugat că lansarea din 16 mai urmează lansărilor de sateliţi ruşi - "probabil de sisteme contraspaţiale" - pe orbita joasă a Pământului în 2019 şi 2022.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a răspuns: "Nici măcar nu am înţeles pe deplin despre ce vorbea".

Tratatul privind spaţiul cosmic din 1967 interzice deja semnatarilor - printre care Rusia şi Statele Unite - să plaseze "pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă".

Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pentru a o plasa în spaţiu, acuzaţie pe care Rusia a negat-o. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spaţiu.

Nebenzia a declarat că proiectul de rezoluţie rusesc acoperă atât armele de distrugere în masă, cât şi toate formele de alte arme şi are ca scop oprirea unei curse a înarmării în spaţiul cosmic.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. Exista deja arme anti satelit ce nu este necesar trimiterea in spatiu!

  Poti in schimb sa plasezi sateliti in spatiu cu arme care sa loveasca alte zone pe pamant sau alti sateliti ori alte puncte: avioane, cladiri, oameni... si deci... da atat USA cat si Rusia cat si UK si Franta dezvolta in "secret" sateliti purtatori de "arme". 

  Asta se stie din capul locului. 

  Cam de cand a avut USA un incident cu un avion "bombardier" ce tot survola granitele statului american prin ani 60' de au cazut doua bombe atonice (neactivate) pe teritoriu american. Una recuperata si alta lasata inca ingropata la 10 m adancime.. cu miez nedescoperti in urma controlului. 

  Normal ca e in interesul usa si rusiei sa aibe arme pe sateliti... pentru ca exista deja arme ce pot ataca satelitii de la sol sau din aer...dar nu exist (declarat) sateliti ce pot ataca armele de la sol anti sateliti. 

  s c c r e t 

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb