Oprea: "Guvernul a aprobat proiectul prin care se reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice"

F.D.
Politică / 21 iunie

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunţat, vineri, că Guvernul a aprobat ordonanţa de modificare a legii minelor prin care se reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice, precizând că aceste prevederi nu se referă la Roşia Montană, relatează Agerpres.

"Astăzi am aprobat proiectul care se referă la legea minelor, la materialele neenergetice şi fac această precizare pentru că se referă doar la cele neenergetice, pentru că avem un Regulament european 2024/1252 al Parlamentului European şi al Consiliului - este din data de 11 aprilie 2024 şi instituie un cadru pentru asigurare aprovizionării sigure şi durabile cu materii prime critice şi modifică o sumedenie de regulamente europene. Am transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri şi pe halde", a afirmat Oprea, după şedinţa Executivului.

El a menţionat că europarlamentarii români, membri în comisia de specialitate din Parlamentul European, au introdus acest amendament astfel încât să existe posibilitatea exploatării din iazuri şi halde a materialelor care pot fi importante pentru economia României şi pentru economia Uniunii Europene.

Oprea a subliniat că acest lucru se va putea face "dacă există tehnologii prietenoase cu mediul şi nu produc o poluare", pentru a se rezolva o problemă de mediu care există în prezent în România privind iazurile de decantare şi haldele.

"În acelaşi timp, am venit cu precizări referitoare la partea de posibilitate de valorificare a golurilor miniere din saline de către Compania Naţională Salrom, astfel încât, din punct de vedere turistic, medical, să poată fi făcute investiţii", a adăugat ministrul.

Potrivit lui Oprea, există oportunitatea de a redeschide mineritul pentru materialele critice cu "o condiţie esenţială", ca reprezentanţii comunităţilor locale să fie implicaţi şi să-şi dorească acest lucru.

El a precizat că, dacă aceste condiţii sunt îndeplinite şi există tehnologii bune, prietenoase cu mediu, "mineritul din România în acest domeniu poate să reînceapă", menţionând că există în acest sens exemple de bună practică în ţările nordice.

Întrebat dacă aceste modificări au vreo implicare asupra proiectului Roşia Montană, Radu Oprea a spus: "Nu, din ce am văzut şi eu în presă astăzi, nu, pentru că ANRM, care se transformă ca instituţie, are competenţă asupra licenţelor".

"Licenţele nu sunt în responsabilitatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, drept urmare, această lege nu modifică nimic din ceea ce a fost decis referitor la Roşia Montană", a adăugat Oprea.

Chestionat unde s-a putea redeschide aceste activităţi miniere de exploatare a materialelor critice neenergetice, ministrul a răspuns: "Avem toate iazurile care astăzi sunt pe teritoriul României".

"Ştim foarte bine că acolo unde există, spre exemplu, aur, există şi alte metale rare. Nu ştim astăzi în ce concentraţie, în ce cantitate, dar prin noua lege putem să facem analize, să verificăm, să vedem ce concentraţii sunt acolo, dacă prezintă interes şi există tehnologii noi care să nu fie poluante şi încep să fie astfel de tehnologii în piaţa globală, cu acordul comunităţilor locale, rezolvând o problemă de mediu, pentru că astăzi iazurile sunt o astfel de problemă, în marea lor majoritate, eu cred că poate să fie una dintre soluţiile bune. Am venit cu acest cadru legislativ ca să dăm această posibilitate. Dacă toate condiţiile despre care vorbeam mai devreme sunt îndeplinite, atunci cu certitudine vom avea o astfel de exploatare minieră în România", a explicat Radu Oprea.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, modificările introduse prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată vizează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice, continuarea activităţilor miniere pentru societăţile în insolvenţă şi valorificarea golurilor miniere din saline, pentru turism sau scopuri medicale.

"Concret, se instituie posibilitatea continuării activităţii miniere pentru societăţile aflate în procedură de insolvenţă, prin păstrarea licenţei în cadrul unui program de reorganizare, dar şi posibilitatea dezvoltării şi valorificării golurilor miniere din saline care pot fi utilizate din punct de vedere turistic sau medical", precizează sursa citată.

Conform Executivului, "obiectivul modificării Legii minelor nr.85/2023 este de a reduce cheltuielile statului pentru ecologizare, generarea de beneficii economice şi sociale, inclusiv crearea de locuri de muncă şi atragerea de investiţii".

"Măsura de redeschidere a unor mine cu activitatea sistată prin hotărâri ale Guvernului descarcă parţial sau total statul român de cheltuieli pentru ecologizare, cu posibil impact transfrontalier, cheltuielile cu protecţia mediului, care au ca scop final redarea unor mari suprafeţe de teren în circuitul economic şi tot ceea ce înseamnă regenerarea socio-economică a comunităţilor învecinate, reintegrarea peisagistică a zonelor şi refacerea bio-diversităţii sunt transferate către agenţii economici care vor face exploatarea", mai precizează Guvernul.

De asemenea, modificările sunt necesare întrucât forma iniţială a Legii minelor nu permitea reofertarea perimetrelor cu activitate încetată, înainte şi după terminarea lucrărilor de închidere şi nu reglementa regimul utilizării golurilor miniere şi nici regimul apelor provenite natural din perimetrele miniere aprobate la închidere definitivă şi care sunt supuse procesului de monitorizare post închidere.

Guvernul mai arată că resursele minerale secundare depozitate în iazuri de decantare sau halde de steril prezintă un potenţial foarte ridicat de valorificare industrială prin recuperarea metalelor preţioase, critice şi utile de bază (Au, Ag, Cu, Pb, Zn, Fe, Mn, W, Mo etc.) pentru care au fost deschise exploatările sau a unor elemente care au intrat recent în sfera de interes a valorificării industriale (Ge, In, Te, Cd, Sb), prin utilizarea mineralelor însoţitoare (cuarţ, feldspat, minerale argiloase) sau prin folosirea unor tipuri de reziduuri ca amelioratori pentru soluţiile sărace (de exemplu în cazul unor halde ale minelor de cărbune).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5689
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0989
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9158
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.2067

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb