Orange România contribuie la 4 proiecte de cercetare ce vor pune bazele dezvoltării viitoarelor reţele 6G în Europa

F.D.
Companii / 18 ianuarie

Orange România contribuie la 4 proiecte de cercetare ce vor pune bazele dezvoltării viitoarelor reţele 6G în Europa

Orange România continuă să fie unul dintre principalii contributori în procesul de standardizare a reţelelor de telecomunicaţii la nivelul Uniunii Europene, având o implicare directă în definirea viitoarelor tehnologii 6G, prin implicarea în 4 noi proiecte de cercetare din cadrul Horizon Europe. Cele 4 proiecte inovatoare sunt derulate pe o perioadă de 3 ani şi vor susţine dezvoltarea sustenabilă a viitoarelor reţele mobile 6G, dar şi a managementul inteligent al resurselor de reţea prin integrarea de tehnologii de tipul AI şi ML. Prin aportul avut în aceste programe de cercetare, Orange România a ajuns la un număr total de 22 de proiecte finanţate de Comisia Europeană, fiind singurul operator din România care face parte din programul Horizon Europe, conform unui comunicat de presă al companiei.

Horizon Europe (2021-2027) este un program de cercetare şi inovare finanţat de Uniunea Europeană, ce adresează schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă conform obiectivelor ONU, dar îşi propune şi să stimuleze creşterea economică şi competitivitatea la nivelul UE. Cele 4 proiecte în care Orange contribuie direct, fac parte din a doua etapă a Horizon Europe Smart Networks and Services (2024-2027), în care au fost aprobate un total de 27 de proiecte ce vor beneficia de finanţare din partea UE, în valoare de 130 milioane de euro.

6G-PATH are ca obiectiv dezvoltarea şi implementarea unor tehnologii de comunicaţii avansate, ce vor marca tranziţia către reţelele 6G. Acestea vor oferi suport pentru aplicaţii din domeniile sănătate, educaţie, oraşe inteligente şi agricultură, cu cerinţe de procesare şi conectivitate ce depăşesc capacităţile reţelelor 5G actuale. Orange România participă în acest proiect alături de Fundaţia Orange, utilizând infrastructura 5G Lab şi platforma Digitaliada pentru un scenariu de utilizare a educaţiei în mod imersiv. Două şcoli vor fi dotate cu infrastructură de comunicaţii de ultimă generaţie şi căşti de realitate augmentată, permitând elevilor să experimenteze lecţii interactive aliniate cu programa şcolară. Pe lângă echipamentele XR, şcolile vor beneficia şi de tablete sau laptopuri pentru accesarea resurselor de învăţare din platforma Digitaliada, facilitând astfel accesul la educaţie în aceste comunităţi.

6G-INTENSE vizează crearea unui sistem AI-nativ de management şi orchestrare pentru reţelele 6G ce integrează soluţii de sustenabilitate, promovând sharing-ul infrastructurilor între operatori şi cooperarea între aceştia prin utilizarea unei infrastructuri comune. 6G-INTENSE, introduce conceptul de "sensing" [1] ce este văzut ca o tehnologie cheie pentru integrarea sistemelor de tip Edge Compute, oferind posibilitatea de selecţie automată a locaţiei de procesare a datelor în funcţie de resursele hardware disponibile.

Două proiecte pilot, implementate de Orange România şi Realworld Systems vor valida noile tehnologii în zonele de procesare şi în conceptul de Metaverse, ce implică resurse hardware semnificative susţinute de infrastructura de reţea din 5G Lab.

iSEE-6G vizează crearea de prototipuri de antene pasive şi active cu funcţionalităţi de reconfigurare inteligentă a suprafeţelor deservite. Se optimizează astfel modalităţile de construire şi transmitere a semnalelor radio, iar algoritmii de procesare permit implementarea tehnologiilor 6G. Prin utilizarea acestor noi tehnologii hardware şi software se îmbunătăţeşte eficienţa şi rezilienţa comunicaţiilor colaborative cu capacităţi de "sensing", optimizând spectrul, performanţele localizării dispozitivelor conectate la nodurile radio şi întârzierile din reţea.

În cadrul acestui proiect, Orange România va evalua capabilităţile de "sensing" ale sistemului, va lucra la integrarea funcţionalităţilor echipamentelor radio de reconfigurare inteligentă a suprafeţelor deservite şi va implementa, alături de partenerul local, AgriCloud, un demonstrator pentru o aplicaţie de monitorizare a zonelor urbane folosind drone.

6G-MUSICAL are ca scop echiparea viitoarelor noduri radio 6G cu echipamente bazate pe tehnologii radar pentru "sensing" care vor funcţiona în paralel cu componentele de comunicaţie celulară. Această abordare va facilita detecţia, localizarea şi urmărirea obiectelor conectate, oferind o precizie de centimetri şi posibilitatea reconstituirii 3D la înaltă rezoluţie a obiectelor detectate. Un obiectiv cheie al proiectului este dezvoltarea unor prototipuri fiabile şi eficiente de antene pentru reţelele Beyond-5G şi 6G, utilizând benzi radio noi şi materiale inovatoare pentru a îmbunătăţi performanţele sistemelor de comunicaţie, inclusiv vitezele de transfer. Echipa proiectului se va concentra pe construirea semnalelor radio, utilizând noi procesoare şi materiale pentru componentele logice, cu scopul de a îmbunătăţi consumul de energie şi eficienţa sistemelor. Orange România participă activ în acest proiect, fiind interesat de exploatarea rezultatelor pentru crearea de produse şi servicii inovatoare pentru segmentul B2B. De asemenea, va integra aplicaţiile şi soluţiile dezvoltate de partenerii din proiect în din 5G Lab.

"Proiectele pe care le anunţăm astăzi reprezintă o continuare a eforturilor din ultimii ani de participare activă a Orange România în dezvoltarea tehnologiile viitorului, precum 6G. Vorbim atât despre standardizarea reţelelor Beyond-5G, cât şi despre implementări concrete în soluţii ce în anii viitori vor fi integrate în servicii pentru companii sau pentru sectorul public. Nu în ultimul rând, sustenabilitatea joacă un rol impotant în definirea următoarei generaţii de reţele, acestea urmând să fie mult mai eficiente energetic şi mai prietenoase cu mediul înconjurător" a declarat Cristian Paţachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager Orange România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
hidroelectrica.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1247
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7677
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.4765

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb