Parisul şi Algerul promovează o ''dinamică de progres ireversibil'' în relaţiile lor

G.D.
Internaţional / 27 august

Parisul şi Algerul promovează o ''dinamică de progres ireversibil'' în relaţiile lor

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune şi omologul său francez Emmanuel Macron au pecetluit astăzi reconcilierea între Paris şi Alger, semnând o declaraţie care "reînnoieşte angajamentul lor de a înscrie relaţiile lor într-o dinamică de progres ireversibil", la 60 de ani după sfârşitul războiului din Algeria, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Cu această ocazie, preşedintele Tebboune a salutat o "vizită excelentă şi reuşită" a omologului său francez în Algeria, asigurând că ea "a permis o apropiere care nu ar fi fost posibilă fără însăşi personalitatea preşedintelui Macron".

Potrivit preşedintelui algerian, care s-a exprimat în limba franceză, cele două ţări vor "acţiona de asemenea împreună în multe domenii şi în afara Algeriei şi a Franţei". "Această apropiere ne va permite să mergem foarte, foarte departe".

Tebboune a menţionat reuniunea la un nivel foarte ridicat care a reunit la Alger ieri preşedinţii şi serviciile de securitate din cele două ţări, inclusiv armata, "pentru prima oară de la declararea independenţei" de către Algeria în 1962, anunţând acţiuni comune "în interesul mediului nostru geopolitic".

Pentru a-şi "consolida consultările politice", Parisul şi Algerul vor institui un "Înalt consiliu de cooperare" la nivel de şefi de stat, cu scopul de a "aprofunda într-un spirit de încredere şi respect reciproce, răspunsuri adaptate problemelor bilaterale, regionale şi internaţionale", prevede Declaraţia de la Alger.

Potrivit declaraţiei, "acest nou parteneriat privilegiat" a "devenit o exigenţă dictată de creşterea incertitudinilor şi exacerbării tensiunilor regionale şi internaţionale".

"El furnizează un cadru pentru conceperea unei viziuni comune şi o abordare strict concertată pentru a face faţă noilor provocări globale (crize globale şi regionale, schimbări climatice, prezervarea biodiversităţii, revoluţia digitală, sănătate...)", se arată în Declaraţie.

Potrivit preşedintelui Macron, Declaraţia de la Alger va face posibilă ca "apropierea să se întărească având un dialog cu privire la toate subiectele. Inclusiv subiectele care ne împiedică să mergem înainte, căci ele au tot revenit fără încetare, memoria de exemplu".

Problemele legate de colonizarea franceză (1830-1962) provocaseră o gravă dispută între cele două ţări toamna trecută.

Comisia mixtă de istorici decisă în timpul vizitei lui Macron pentru aplanarea disensiunilor şi înfruntarea "cu curaj" a trecutului, potrivit cuvintelor preşedintelui francez, "ar putea fi instituită în următoarele 15-20 de zile", a anunţat Tebboune.

Emmanuel Macron a sosit joi în Algeria pentru o vizită oficială de trei zile, menită să îmbunătăţească relaţiile bilaterale şi care, pentru Alger, marchează o recunoaştere a importanţei sale strategice în regiune, conform AFP.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro