Pasiuni şi colecţionari: filatelie în pandemie

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 23 martie

Sursa foto: romfilatelia.ro

Sursa foto: romfilatelia.ro

Colecţionarii nu şi-au abandonat pasiunile în timpul pandemiei, din contră, acestea au devenit mai intense în perioada restricţiilor. Un exemplu îl reprezintă filateliştii, care au avut mai mult timp la dispoziţie pentru a se dedica timbrelor. Activitatea aceasta este una "vie" cu lansări, noutăţi, planuri editoriale, chiar şi în perioada pandemiei. Iată un exemplu: Romfilatelia introduce în circulaţie, mâine, o emisiune de mărci poştale dedicată artelor plastice autohtone şi aniversării unuia dintre cei mai faimoşi artişti români: Theodor Aman, 190 ani de la naştere. Potrivit Romfilatelia: "Theodor Aman (20 martie 1831 - 19 august 1891), primul nostru pictor academist şi fondator, alături de Gheorghe Tattarescu, al Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, este promotorul modernităţii în arta românească, iar opera sa îi revelează extraordinara versatilitate stilistică, artistul reuşind să acopere o plajă foarte largă, de la lucrările academiste riguroase, stricte şi scenografice, până la exprimări pre-impresioniste sensibile şi fascinante, în care rigoarea construcţiei este voit neglijată în favoarea sugestiei şi a impresiei. În 1891, la moartea artistului, casa şi întreaga colecţie îi revin prin testament soţiei, Ana Aman, care le va vinde în 1904 Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice în vederea deschiderii actualului muzeu.

Colecţia muzeului cuprinde opere ale lui Theodor Aman, acoperind diverse genuri, stiluri şi tehnici, precum şi toate etapele de creaţie ale acestuia, din copilărie până la sfârşitul vieţii: 165 de picturi în ulei pe pânză sau pe panouri din lemn, 33 de acuarele, 298 de gravuri şi 62 plăci de gravură, desene în creion şi peniţă, sculptură, care, pe lângă 3 busturi, include piesele de mobilier şi 4 medalioane sculptate pe uşi, pictură murală şi vitralii. În patrimoniul existent se regăsesc şi ustensilele de lucru ale artistului, instrumente muzicale şi arme, câteva piese de costum oriental sau naţional, vase de ceramică, ciubuce, narghilele şi alte obiecte personale, care întregesc colecţia de peste 1.000 de piese a muzeului".

Romfilatelia a colaborat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, care a acordat sprijin documentar şi fotografic la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Emisiunea de mărci poştale "Theodor Aman, 190 ani de la naştere" va fi disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online. Pasiunile nu pot fi oprite de o pandemie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro