PE TEMA SITUAŢIEI DIN JUSTIŢIE:Reprezentanţi ai magistraţilor români, la Bruxelles, pentru întâlniri cu oficialii europeni

I.L.
Politică / 4 aprilie 2019

Cristi Danileţ (Sursă foto: Twitter)

Cristi Danileţ (Sursă foto: Twitter)

Reprezentanţi ai magistraţilor români se află astăzi, la Bruxelles, pentru întâlniri cu oficialii europeni pe tema situaţiei din justiţie şi pentru o manifestaţie şi declaraţii de presă în faţa Palatului de Justiţie, unde li se vor alătura colegii belgieni, anunţă judecătorul Cristi Dănileţ.

Reprezentanţi ai Asociaţiei "Forumul Judecătorilor din România", Asociaţiei "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" şi ai Asociaţiei "Iniţiativa pentru Justiţie" se vor întâlni la Bruxelles cu oficiali de prim rang ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, inclusiv cu Prim-Vicepreşedintele Comisiei Europene, dl. Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiţiei din România şi care va cuprinde şi un flashmob organizat de magistraţii români în colaborare cu colegii lor din Belgia în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles", anunţă Dănileţ pe contul său de Facebook.

El afirmă că prin reformele legislative adoptate în ultimii doi ani, ignorând avizele Comisiei de la Veneţia şi rapoartele Comisiei Europene, coroborate cu ineficienţa Consiliului Superior al Magistraturii de a garanta în mod real independenţa justiţiei, judecătorii şi procurorii fiind supuşi unor asalturi continue, România se îndepărtează vizibil de la cerinţele statului de drept, scrie News.ro.

"O astfel de situaţie tinde să se răspândească în toată Europa, punând sub carantină zeci de ani de dialog şi progrese democratice ce păreau ireversibile. În atare condiţii, instituţiile europene nu pot rămâne în pasivitate, soarta statului de drept în România fiind şi obligaţia acestora", scrie Dănileţ.

În opinia sa, dreptul la informare al entităţilor europene presupune posibilitatea acestora de a dialoga în mod liber şi fără presiuni cu magistraţii români.

"De altfel, lipsa unui dialog real al autorităţilor române cu judecătorii şi procurorii a determinat mii de magistraţi români să protesteze sub diverse forme, de la suspendarea şedinţelor de judecată până la ieşirea pe treptele instanţelor şi parchetelor, solicitând, între altele, eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor şi procurorilor, abrogarea dispoziţiilor referitoare la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, renunţarea la dispoziţile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi la cele care elimină meritocraţia în magistratură", argumentează judecătorul.

Magistraţii români se vor afla, în intervalul orar 14-15 (15-16 ora României), în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles pentru a transmite un mesaj public tuturor celor interesaţi şi pentru o sesiune de declaraţii pentru presă, fiind anunţată şi participarea magistraţilor belgieni.

Demersul magistraţilor români are loc la o zi după ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi ambasadele a 12 state, printre care Franţa, Germania, Olanda, SUA, Canada au criticat situţia justiţiei, măsurile aflate în discuţie pentru modificarea legislaţiei penale şi a celei privind sistemul judiciar, dar şi acţiunile împotriva fostei şefe DNA Laura codruţa Kovesi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Papagalul trist, cu arhiva SIPA în cazierul SRI, trebuie să cânte după dictare.

    mai du-te ma in ...

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro