PENTRU PRIMA JUMĂTATE A ANULUIFondul Proprietatea raportează un profit de 1,8 miliarde lei

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 01 septembrie

Fondul Proprietatea raportează un profit de 1,8 miliarde lei

FP: "Legea apelor din Parlament împinge costurile de producţie ale Hidroelectrica într-un an hidrologic mediu la aproximativ 528 milioane lei, de la aproximativ 350 milioane lei"

Fondul Proprietatea (FP) înregistrează, după primele şase luni ale acestui an, un profit de 1,8 miliarde de lei, faţă de o pierdere de 848,6 milioane de lei în primele şase luni ale lui 2020, conform raportului FP remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Fondul mai arată că Legea Apelor, aflată în prezent în Comisia agricolă din Parlament, împinge în forma actuală costurile de producţie ale Hidroelectrica într-un an hidrologic mediu la aproximativ 528 milioane lei, de la aproximativ 350 milioane lei.

Principalul factor care a contribuit la profitul înregistrat în primele şase luni ale anului 2021 a fost reprezentat de câştigul net nerealizat aferent participaţilor Fondului înregistrate la valoare justă prin contul de profit şi pierdere, însumând aproape 1,2 miliarde de lei, generat de OMV Petrom ca urmare a evoluţiei pozitive a preţului acţiunilor companiei în primul semestru al anului 2021 (creştere de 243,8 milioane lei, preţul acţiunilor crescând cu 16,9%) precum şi de creşterea valorii companiilor nelistate ca urmare a procesului de evaluare a acestora - în principal ca urmare a evaluării Hidroelectrica, care a înregistrat o creştere de 909,7 milioane de lei.

FP îşi evaluează deţinerea de 19,94% la Hidroelectrica la 6,04 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o valoare totală estimată de 30 de miliarde de lei. Hidroelectrica a avut venituri de 3,2 miliarde de lei în primele şase luni din acest an şi un profit net de aproape 1,69 miliarde de lei.

Totodată, FP arată că, pe parcursul semestrului încheiat la 30 iunie 2021, bursa românească a înregistrat a doua cea mai mare creştere comparativ cu cele mai mari pieţe din Europa Centrală, atât în termeni de monedă locală cât şi EUR, fiind depăşită doar de bursa austriacă.

"Preţul pe acţiune a înregistrat o performanţă impresionantă în prima jumătate a anului, atingând un nou prag istoric pentru Fond: tranzacţionarea la primă", arată FP.

Totodată, cheltuielile operaţionale ale Fondului au crescut la 48,67 milioane de lei la finele primelor şase luni din acest an, de la 39,11 milioane de lei în primele şase luni din 2020.

Potrivit raportului, Fondul are dividende de încasat de 525,28 milioane de lei şi depozite la bănci de 415,27 milioane de lei. De asemenea, valoarea totală a veniturilor brute din dividende înregistrată de Fond în cursul perioadei de şase luni încheiată la 30 iunie 2021 este de 655,1 milioane lei, iar cele mai importante sume sunt aferente Hidroelectrica (456 milioane lei) OMV Petrom SA (122,8 milioane lei).

Valoarea totală a VAN la 30 iunie 2021 a fost cu 11,3% mai mare comparativ cu cea de la sfârşitul anului 2020, în timp ce valoarea VAN pe acţiune a crescut cu 13,8% în aceeaşi perioadă.

Forma actuală a Legii Apelor majorează costul mediu total de producţie al Hidroelectrica cu 10%

Cu privire la modificarea Legii Apelor, FP arată că pe parcursul anului 2020, Parlamentul a aprobat mai multe modificări asupra legii, acestea intrând în vigoare în data de 13 iulie 2020, în timp ce Guvernul României a modificat Legea Apelor începând cu 31 decembrie 2020 printr-o ordonanţă de urgenţă. Potrivit FP, forma actuală a Legii Apelor, care este încă în dezbatere în Camera Deputaţilor, creşte costul mediu total de producţie al Hidroelectrica cu 10%.

Conform acestor modificări operate Legii Apelor, toţi proprietarii de instalaţii sau lucrări care sunt folosite pentru prelevarea de apă de suprafaţă sau subterană sunt obligaţi să instaleze mijloace de măsurare a debitelor şi volumelor de apă în termen de 6 luni calculate de la data de 13 iulie 2020.

"Nerespectarea acestor prevederi, chiar şi din cauza unor motive tehnice bine justificate, poate duce la obligaţia de a plăti către ANAR contribuţia aferentă nivelului maxim autorizat de volum. În vederea calculării volumului de apă utilizat de către hidrocentralele deţinute pentru producerea de energie electrică, Hidroelectrica SA a utilizat o metodă de calcul indirectă, bazată pe volumul de energie electrică produsă de fiecare unitate. Conducerea Hidroelectrica SA consideră ca nu este fezabil din punct de vedere tehnic să instaleze mijloacele standard de măsurare a debitelor, aşa cum prevede această lege, din cauza dimensiunii şi varietăţii specificaţilor tehnice aferente centralelor sale. Ca urmare a modificărilor aprobate în decembrie 2020, noi amendamente asupra Legii Apelor sunt momentan dezbătute în Parlament, acestea având un impact potenţial asupra activităţii Hidroelectrica SA. În data de 8 februarie 2021 Senatul, ca primă cameră în cadrul căreia sunt discutate modificările, a aprobat o schimbare care ar permite ca Hidroelectrica SA să continue utilizarea metodei indirecte pentru calculul volumului de apă, metodă utilizată până în iulie 2020 (anulând efectele schimbărilor legislative adoptate după iulie 2020). Legea s-a mutat apoi la Camera Deputaţilor, care a fost şi organul decizional. Aici, acesta a suferit modificări neaşteptate de către Comisia agricolă, care a inclus o contribuţie de apă fixă pentru producătorul de energie hidroenergetică de 33 RON/MWh. Acest lucru ar împinge costurile de producţie ale Hidroelectrica într-un an hidrologic mediu la aproximativ 528 milioane lei, de la aproximativ 350 milioane lei pe baza sistemului valabil până în 2020, ducând la o creştere cu peste 10% a costului mediu total de producţie al Hidroelectrica. În prezent, legea este reevaluată de către aceeaşi Comisie agricolă din Camera Deputaţilor. Întregul proces legislativ implică mai mulţi paşi obligatorii iar forma finală a legii nu poate fi anticipată", arată FP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2021
Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

29 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3853
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7366
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8544
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3079

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro