"Pericolul din farfurie", despre care tot vorbesc nutriţioniştii şi medicii, este unul cât se poate de real. Constant aflăm de la specialişti că există în componenţa unor alimente anumiţi compuşi care afectează dramatic sănătatea oamenilor. Prezenţa în alimentele consumate zilnic a cel puţin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării acestor produse, prezintă riscuri pentru sănătate, potrivit unui studiu publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). "Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate", a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului ştiinţific pentru contaminanţi din lanţul alimentar, citat de EFSA. În total, cel puţin zece nitrozamine prezente în alimente sunt cancerigene (care pot provoca apariţia cancerului) şi genotoxice (care pot afecta ADN-ul), concluzionează autorii studiului. "Pe baza studiilor pe animale, am considerat că incidenţa tumorilor hepatice la rozătoare reprezintă cel mai critic efect asupra sănătăţii", adaugă Schrenk. Nitrozamine au fost găsite în diferite tipuri de alimente, precum produse din carne şi mezeluri, peşte procesat, cacao, bere şi alte băuturi alcoolice. Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne, explică studiul.
Nitrozaminele pot fi găsite şi în alte alimente, inclusiv în legume procesate, cereale, lapte şi produse lactate sau alimente fermentate, marinate sau condimentate. Autorii studiului admit totuşi că se confruntă în continuare cu "lacune în informaţiile disponibile cu privire la prezenţa nitrozaminelor în cazul unor categorii specifice de aliÎmente". În plus, "pentru a asigura un nivel înalt de protecţie a consumatorilor, am dezvoltat cel mai rău scenariu în evaluarea noastră asupra riscurilor. Am presupus că toate nitrozaminele prezente în alimente au acelaşi potenţial cancerigen la om ca cea mai nocivă nitrozamină, deşi acest lucru este puţin probabil", a mai spus Schrenk.
Echilibrarea regimului alimentar prin consumul unei varietăţi mai mari de alimente ar putea ajuta la reducerea aportului de nitrozamine, recomandă EFSA, al cărui studiu va fi prezentat Comisiei Europene.