Peste 700 de militari din şase ţări NATO participă la un exerciţiu în Marea Neagră

S.B.
Miscellanea / 23 februarie 2021

Peste 700 de militari din şase ţări NATO participă la un exerciţiu în Marea Neagră

Peste 700 de militari din şase ţări NATO participă la sfârşitul lunii februarie şi la începutul lunii martie la un exerciţiu în Marea Neagră, care este organizat de Forţele Navale Române, informează news.ro.

Forţele Navale Române au transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că organizează în perioada 26 februarie - 6 martie, exerciţiul "Poseidon 21", primul exerciţiu multinaţional întrunit din anul 2021, desfăşurat în Marea Neagră, la care participă peste 700 de militari români şi străini, care vor utiliza 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi un robot subacvatic telecomandat.

"Exerciţiul "Poseidon 21" este cuprins în Programul NATO de instruire multinaţională consolidată/ întrunită (CJET - Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forţelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varşovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum şi pentru a asigura prezenţa continuă a forţelor Aliate în regiunea Mării Negre", se arată în comunicatul Forţelor Navale.

Deschiderea Exerciţiului multinaţional "Poseidon 21" este planificată sâmbătă, 27 februarie, ora 11.00, la Terminalul Pasageri din portul Constanţa.

Comandamentul Flotei din Constanţa conduce activităţile de instruire planificate pe mare, pe uscat şi în aer, în care sunt integrate forţe şi mijloace din Bulgaria, Franţa, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

"< < Poseidon 21 > > are un grad de complexitate ridicat şi urmăreşte utilizarea optimă a capabilităţilor NATO pentru consolidarea capacităţii de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional", a menţionat sursa citată.

Din partea Forţelor Navale Române, participă puitorul de mine şi plase ,,Viceamiral Constantin Bălescu", nava maritimă hidrografică ,,Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu", nava rapidă de scafandri ,,Venus", remorcherele de port şi radă "Vârtosul" şi "Voinicul", două detaşamente scafandri EOD, scafandri fluviali şi scafandri salvatori, precum şi un elicopter Puma Naval.

România mai este reprezentată la Exerciţiul "Poseidon 21" de două aeronave MIG-21 Lancer şi un elicopter IAR 330 MEDEVAC ale Forţelor Aeriene, un pluton de infanterie de la Brigada 9 "Mărăşeşti" din subordinea Forţelor Terestre, precum şi o navă de patrulare şi intervenţie a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi o ambulanţă din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Militarii străini aliaţi sunt prezenţi cu vânătoarele de mine BGS ,,Tsibar" (Bulgaria) şi HS ,,Evropi", un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) şi aeronave de luptă "Rafale" (Franţa), Eurofighter "Typhoon" (Spania), iar Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exerciţiul multinaţional "Poseidon 21" a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este alcătuită din nava-comandant TCG ,,Sokullu Mehmet Paşa" (Turcia), dragoarele maritime "Locotenent Lupu Dinescu" (România) şi BGS ,,Priboy" (Bulgaria) şi vânătoarele de mine ESPS ,,Tajo" (Spania) şi TCG ,,Ayvalik" (Turcia).

"Scenariul exerciţiului cuprinde secvenţe întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaţionale NATO de cercetare hidrografică, de identificare şi neutralizare a minelor marine şi a dispozitivelor explozive improvizate, secvenţe combinate de luptă împotriva aviaţiei inamice, a navelor de suprafaţă şi a submarinelor, precum şi manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare şi de acordare a primului ajutor. În zona terestră, este planificată o secvenţă interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaţionale de acţiune, comună MApN-MAI, pentru situaţia producerii unei explozii la o construcţie hidrotehnică din zona litoralului românesc", au mai precizat Forţele Navale.

Navele militare străine din gruparea SNMCMG-2 vor acosta vineri, 26 februarie, în portul Constanţa, pentru o escală de trei zile, pe parcursul căreia sunt programate ateliere de lucru premergătoare desfăşurării antrenamentelor pe mare.

Toate secvenţele exerciţiului "Poseidon 21" sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autorităţile naţionale din România şi din statele participante pentru prevenirea infectării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro