PISTOL:"Posibil ca vârful valului Omicron să fie atins mai repede decât în cazul variantei Delta"

J.P.
Politică / 29 decembrie 2021

"Posibil ca vârful valului Omicron să fie atins mai repede decât în cazul variantei Delta"

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a apreciat că este posibil ca vârful valului pandemic generat de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 să fie atins mai repede decât în cazul Delta, conform Agerpres.

"Avem un risc foarte mare a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută decât tulpina anterioară", a afirmat Pistol, miercuri, într-o conferinţă de presă alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Pistol consideră că, în perspectiva valului pandemic generat de varianta OMICRON, există câteva vulnerabilităţi: 60% din populaţia cu vârsta de peste 65 de ani şi din cea cu boli cronice nu este vaccinată, doar 25% dintre vaccinaţi au şi doza booster, desfăşurarea cu dificultate a anchetei epidemiologice din cauza necompletării formularului de localizare a pasagerului de către persoanele intrate în ţară într-o proporţie foarte mare şi întârzierea implementării certificatului COVID.

Ea a explicat că numărul de cazuri de îmbolnăvire ar putea depăşi 25.000 pe zi.

"Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile). Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri (n.r. estimate). S-ar putea să fie mult mai multe decât atât. Panta ascendentă a numărului de cazuri este posibil a avea o creştere exponenţială, dat fiind vulnerabilităţile menţionate. Dacă certificatul COVID ar fi introdus, panta ar fi mult mai lină, permiţând unităţilor sanitare să facă faţă. (...) Este posibil ca nivelul maxim de încărcare a sistemului sanitar să fie atins între 27 şi 41 de zile de la începutul valului cinci (...). Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depăşească 50% din numărul săptămânal de tulpini secvenţiate (...) şi s-ar putea ca aceasta să devină dominantă şi la sfârşitul lunii să devină comunitară. Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecţie mai scăzută a vaccinului, chiar şi la persoanele cu schemă completă, duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp", a adăugat Pistol.

Ea a explicat că este posibilă infectarea în număr foarte mare a persoanelor nevaccinate cu vârsta de peste 60 de ani.

"Chiar şi în situaţia în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puţin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021. Infectarea masivă poate determina absenteismul de la locul de muncă a personalului sanitar şi nu numai, ceea ce poate afecta economia ţării. Deşi simptomatologia este posibil să fie absentă sau minimă în rândul personalului sanitar vaccinat, testarea pozitivă va duce la izolarea acestora la domiciliu. Este posibilă răspândirea rapidă nosocomială în secţiile de spital non-COVID", a mai spus şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile.

Adriana Pistol a prezentat trei scenarii de impact asupra sistemului sanitar în cadrul valului cinci, şi a apreciat că, în cazul cel mai sever, în 27 de zile vor fi ocupate cele 25.000 de paturi disponibile pentru pacienţi COVID. De asemenea, în scenariul cel mai pesimist, 1.500 de paturi ATI vor fi ocupate în 20 de zile.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Tuta asta sadica si oribila sfideaza inteligentza acestui popor, crezand ca gogosile ei puturoase vor fi inghitite de mai toti romanii! Mars de-aici, cu minciunile tale imputite si cu vaccinarea voastra criminala, mai tanti Mengele! Pentru ca tot ai un nume predestinat, mai bine te-ai duce sa joci ruleta ruseasca! Am fi si noi mai castigati!

  1. Esti prost de bubui

   Ma-ta e si mai proasta, caci a fatat un urangutan ca tine!

  Nu stiu daca imi este asa de teama de cei varstnici pentru ca sper ca au invatat sa se fereasca. Studiile de seroprevalenta din UK aratau in tot anul 2021 ca prostimea mai tanara de 60 de ani se infecta pana la 100% din populatie. Dar cei varstnici nu, ei nu aveau N-IgG decat vreo 20% si procentajul evolua foarte lent intr-un an.

  Dar mi-e teama de cei vaccinati cu rapel si neboosterati. Sechelele la acesti oameni s-ar putea sa ii puna in genunchi. 

  1. Prostimea exista la orice categorie de varsta. Sechele au cei trecuti prin boala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Mar. 2024
Euro (EUR)Euro4.9699
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5984
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1913
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur303.5750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
uniprest.ro
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb