PLATFORMA ROMÂNIA 100, DESPRE RETRAGEREA DOSARULUI ROŞIA MONTANĂ DE LA UNESCO:"PSD-ALDE nu guvernează în interesul ţării"

,
Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2017

"PSD-ALDE nu guvernează în interesul ţării"

Platforma România 100 respinge "categoric" afirmaţiile premierului Mihai Tudose în legătură cu demersurile de includere a Peisajului Cultural Minier Roşia Montană pe lista patrimoniului mondial UNESCO, afirmaţii pe care le consideră "false şi defăimătoare".

Totodată, Platforma România 100 consideră că atitudinea defetistă în faţa Gabriel Resources/Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi retragerea dosarului de la UNESCO dovedesc încă o dată că guvernul PSD-ALDE nu guvernează în interesul ţării, se afirmă într-un comunicat al Platformei România 100.

"Litigiul iniţiat de Gabriel Resources/RMGC împotriva statului român are la bază exclusiv presupuse încălcări ale unui tratat bilateral de investiţii prin acte săvârşite de guvernele care au condus România începând cu anul 1998. Pretenţiile Gabriel Resources/RMGC sunt cauzate de inconsecvenţa acestor guverne, în majoritate conduse sau susţinute de PSD. Încercarea domnului Tudose de a pune responsabilitatea litigiului cu RMGC pe umerii guvernului Cioloş este înduioşătoare, dar profund greşită", se apreciază în comunicat.

Platforma România 100 "îi reaminteşte premierului Mihai Tudose că statul român este suveran şi are obligaţia să protejeze interesul public": "Lucrările de salvare, protejare şi de punere în valoare a patrimoniului cultural din zonele protejate prin lege sunt de interes naţional. Includerea Peisajului Cultural Minier Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ar dovedi întregii lumi valoarea inestimabilă a Roşiei Montane şi locul ei în patrimoniul cultural universal. Istoria de peste 2000 de ani, multietnică şi pluriconfesională a Roşiei Montane, căreia îi stau mărturie casele, bisericile, străzile, galeriile romane, vestigiile istorice, obiceiurile, căreia îi stă mărturie însăşi comunitatea actuală, formează împreună o adevărată amprentă identitară naţională şi un peisaj cultural unic în lume. Bagatelizarea acestui subiect în interviul acordat de premierul Tudose şi reducerea lui la «gropiţe», «râme» şi «libelule» este nedemnă de prim-ministrul României şi, mai ales, denigratoare la adresa unui simbol al patrimoniului identitar naţional".

Potrivit sursei citate, "demersurile Ministerului Culturii (nu ale Ministerului Mediului sau Pădurilor, cum eronat a afirmat domnul Tudose) începute în 2016 au respectat toate prevederile legale şi tratatele la care România este parte".

"Depunerea dosarului în vederea includerii Peisajului Cultural Minier Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost o consecinţă firească a regimului de protecţie de care situl se bucură încă din 1992 - situri protejate UNESCO nu pot fi decât cele protejate anterior de legislaţia naţională - şi a demersului deja declanşat în 2011, când situl a fost propus de Comisia Naţională a Monumentelor pentru a fi inclus în Lista indicativă UNESCO", afirmă documentul, precizând că "nu s-a emis o decizie cu caracter de noutate şi nu s-a schimbat regimul de protecţie instituit în 1992, prin înscrierea în Lista Monumentelor istorice".

În comunicat se subliniază că "includerea Peisajului Cultural Minier Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO angajează statul în sensul punerii în valoare a sitului (management), dar nu în alt sens (de exemplu, excluderea vreunei activităţi), şi nu creşte riscurile arbitrajului (litigiul ICSID ARB/15/31 dintre Gabriel Resources/RMGC şi România)".

Platforma România 100 afirmă că "includerea sitului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu va aduce cu sine o supraprotejare a sitului, care este deja protejat de legislaţia naţională în vigoare, ci o recunoaştere oficială internaţională a valorii patrimoniului cultural şi natural al acestuia", pas care "ar deschide pentru zonă oportunităţi de finanţare, de creare de locuri de muncă şi de dezvoltare a unei economii durabile".

"Conform procedurii de depunere a dosarului la UNESCO, nu este nevoie de avizul altor ministere în afara acordului Ministerului Afacerilor Externe, pe care Ministerul Culturii l-a primit. (...) România este semnatara Convenţiei Patrimoniului Mondial, deci Ministerul Culturii reprezintă statul român în elaborarea dosarelor depuse la UNESCO spre evaluare în vederea includerii pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia de includere a unui monument sau sit protejat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este luată unilateral de UNESCO", se mai arată în comunicatul Platformei România 100.

VLAD ALEXANDRESCU (USR): "Asocierea clasării UNESCO cu imposibilitatea exploatării aurifere - o minciună"

Senatorul USR Vlad Alexandrescu consideră că asocierea clasării UNESCO a Roşiei Montane cu imposibilitatea exploatării aurifere reprezintă o minciună, precizând că "miza" clasării siturilor româneşti în patrimoniul mondial înseamnă monitorizare atentă la nivel internaţional, lucru de care Guvernul Tudose s-ar "teme".

Domnia sa a declarat: "Am avut un sentiment de halucinaţie când am văzut declaraţiile premierului Tudose, care ne-a acuzat că noi am văzut o libelulă acolo la Roşia Montană şi că, dacă am fi lăsat libelula în ţară, ar fi putut să vină nişte domni să declare că libelula a murit şi că nu a lăsat urmaşi. Doar că au fost câţiva tehnocraţi care au dus libelula la Paris, la UNESCO, şi de acolo e mai greu să o scoatem. Acestea au fost declaraţiile premierului Tudose.(...) Faptul că situl ar fi clasat la UNESCO nu adaugă nimic faţă de clasarea pe care noi am dat-o de categorie A a listei naţionale a monumentelor istorice. (...) Avem legislaţie naţională, ea e suficientă pentru a îngrădi exploatarea astfel încât să respecte patrimoniul. A asocia clasarea UNESCO cu imposibilitatea exploatării aurifere este o minciună. Clasarea UNESCO nu aduce un grad legal suplimentar de protecţie, ci doar monitorizează protecţia pe care, legal, autorităţile române sunt obligate să o dea patrimoniului istoric".

El crede, potrivit Agerpres, că Mihai Tudose va rămâne "premierul libelulă" după această asociere: "Mi se pare halucinant ca un partid care apăra identitatea României - Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale - să trateze patrimoniul cultural minier de la Roşia Montană în termenii unei libelule. Cred că are să rămână porecla acestui premier - premierul libelulă. Libelula rimează cu celulă şi cred că probabil această libelulă e făcută să zboare ca să uităm practic această reformă, această deviaţie a Justiţiei care ar trebui să-i scape de celulă pe cei îndrituiţi să ajungă acolo".

Senatorul USR a explicat că Roşia Montană a fost integrată listei monumentelor istorice de categorie A din decembrie 2015, apoi a înaintat acest dosar pe lista indicativă pentru UNESCO, iar mai târziu Corina Şuteu, în guvernarea Cioloş, a fost cea care a depus dosarul în 5 ianuarie 2017, dosar care "a beneficiat de o întreagă susţinere internaţională".

"Faptul că premierul României consideră că libelula ar trebui adusă înapoi în ţară pentru a fi omorâtă aici şi pentru a nu mai lăsa urmaşi mi se pare o gândire primitivă, de tip comunist, de tip ceauşist, în sensul în care în ţară ne permitem să facem lucruri pe care în străinătate nu le putem recunoaşte. Această declaraţie aduce România cu 20 de ani înapoi şi în calitate de fost ministru al Culturii şi de senator USR mă simt dator să avertizez opinia publică că este un derapaj de discurs şi de gândire foarte periculoase care afectează credibilitatea României.(...) Dacă noi retragem acum dosarul Roşia Montană ne pierdem orice credibilitate", a mai spus Alexandrescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9192
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6852
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9737
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6962
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.5155

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro