Pragurile pentru achiziţiile publice directe - dublate de Parlament

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 22 iunie

Pragurile pentru achiziţiile publice directe - dublate de Parlament

Pragurile pentru achiziţiile publice directe pentru lucrări şi pentru bunuri şi servicii vor fi dublate, potrivit unui proiect de lege aprobat, ieri, în calitate de for decizional, de Camera Deputaţilor. Cei 137 de iniţiatori ai proiectului legislativ, senatori şi deputaţi din PSD, PNL şi UDMR, susţin în expunerea de motive că pentru absorbţia rapidă a fondurilor alocate ţării noastre prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin cadrul financiar bugetar multianual 2021-2027 este nevoie de achiziţii simplificate. În schimb, parlamentarii USR acuză partidele din arcul guvernamental că modificarea legislativă dă frâu liber sifonării banilor publici şi fondurilor europene de către aleşii din teritoriu.

Noile praguri până la care autorităţile publice locale, judeţene sau centrale, precum şi instituţiile publice vor putea să efectueze achiziţii directe fără organizarea unei proceduri de licitaţie sunt următoarele:

- achiziţia directă de bunuri şi servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 270.120 de lei (faţă de 135.060 lei în actuala lege),

- achiziţia directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 900.400 de lei (faţă de 450.200 lei în actuala lege)

Actul normativ care a trecut de Parlament prevede că autorităţile contractante sunt obligate să "consulte" minimum trei operatori pentru achiziţiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri şi 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă primeşte doar o ofertă valabilă, achiziţia poate fi realizată.

O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curţii de Conturi din procesul de constatare a contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni. Curtea de Conturi va fi înlocuită de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, aflată în subordinea Guvernului.

Noul act normativ a fost iniţiat şi adoptat în condiţiile în care au fost alocate din bugetul de stat sume semnificative pentru achiziţiile privind lucrările publice de infrastructură (peste 65 miliarde lei doar pe programul naţional de investiţii Anghel Saligny), lucrări care vor fi finanţate consistent şi din PNRR şi din viitoarele Programe Operaţionale.

Actul normativ va fi înaintat spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, dacă nu va fi atacat la Curtea Constituţională de parlamentarii USR şi AUR care s-au exprimat, atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor împotriva acestui proiect de lege.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Inca putin si se elimina orice prag. IN 2023 incepe campania electorala si e nevoie de bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro