Presa din Ucraina

Presa din Ucraina

Internaţional / 19 - 25 aprilie

Actualizare 20:57 - Cimitirul din Odesa a fost avariat de o rachetă rusească

Kiev - Ukrinform - 23.04.2022 - Cimitirul din Odesa a fost avariat de o rachetă rusească, a anunţat Consiliul Municipiului Odesa.

"Unul dintre cimitirele municipale a fost avariat în loviturile cu rachete ale Rusiei de astăzi. Suprafaţa de peste 1.000 de metri pătraţi a fost distrusă. Este şi aceasta "denazificare"? Ocupanţii par să se teamă chiar şi de morţi", au precizat autorităţile

---

Actualizare 18:15 - Cel puţin cinci morţi, între care un bebeluş de trei luni, în urma atacului cu rachete la Odesa

Kiev - Ukrinform - 23.04.2022 - Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 rănite în urma unor atacuri cu rachete ruseşti astăzi asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, a anunţat şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene

"Odesa: cinci ucraineni ucişi şi 18 răniţi. Iar aceştia nu sunt decât cei care au fost găsiţi în acest stadiu. Potrivit tuturor aparenţelor, bilanţul va fi mai mare", a indicat pe Telegram Andrii Ermak, precizând că printre cei ucişi figurează şi un "bebeluş de trei luni".

---

Actualizare 16:00 - Armata rusă a deportat 308 de locuitori din Mariupol în Orientul Îndepărtat al Rusiei

Kiev - Ukrinform - 23.04.2022 - Armata rusă a deportat 308 de locuitori din asediul Mariupol în Orientul Îndepărtat al Rusiei, informează Consiliul orăşenesc Mariupol.

A fost publicată o scanare a paginii ziarului rus care spunea că 308 de locuitori din Mariupol au ajuns cu trenul în oraşul Nakhodka, zona Primorsky.

La rândul său, consilierul primarului Mariupol, Petro Andryushchenko, a publicat în Telegramă o serie de fotografii dintr-o scenă în care locuitorii Mariupolului sunt văzuţi coborând din tren.

---

Actualizare 13:53 - Prim-ministrul Bulgariei: ''Locul Ucrainei este în UE''

Kiev - Ukrinform - 23.04.2022 - Prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, a declarat că locul Ucrainei este în Uniunea Europeană, potrivit The Sofia Globe.

"Locul Ucrainei este în UE. Aceasta este securitatea lor", a spus Petkov.

Acesta a confirmat că le-a cerut partenerilor săi de coaliţie să-l însoţească la Kiev săptămâna viitoare "pentru că nu se poate avea o soluţie mai informată decât atunci când se află acolo".

Bulgaria a condamnat anterior invadarea Ucrainei de către Rusia, a votat în favoarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a primit peste 90.000 de refugiaţi ucraineni, însă nu există un consens în coaliţia de guvernământ format din patru partide cu privire la trimiterea de arme şi muniţii la Kiev. Este de aşteptat ca săptămâna viitoare parlamentul bulgar să discute despre cum să sprijine în continuare Ucraina, notează sursa citată.

---

Actualizare 12:10 - Canada livrează obuziere Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 23.04.2022 - Guvernul canadian a aprobat livrarea unor obuziere M777 către Ucraina, pentru a-şi consolida poziţiile pe câmpul de luptă cu Rusia.

"Aşa cum s-a angajat prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, la începutul acestei săptămâni, Canada a furnizat artilerie grea Forţelor de Securitate ale Ucrainei, aşa cum a solicitat Ucraina. În acest scop, Canada a livrat acum un număr de obuziere M777 şi muniţie asociată către Forţele de securitate ale Ucrainei, împreună cu aliaţii noştri americani", se arată într-o declaraţie oficială citată de agenţia de presă Ukrinform.

Obuzierul remorcat uşor de 155 mm M777 este mai uşor şi mai mic, dar mai puternic decât orice armă de acest gen. M777 oferă putere de foc indirectă capabilă să lovească cu precizie ţinte la o gamă de distanţe de până la 30 de kilometri.

În plus, Canada a furnizat Ucrainei şi un număr semnificativ de muniţie suplimentară antiblindată Carl Gustaf. Canada se află, de asemenea, în proces de finalizare a contractelor pentru o serie de vehicule blindate care vor fi trimise în cel mai scurt timp posibil în Ucraina, şi a unui contract de service pentru întreţinerea şi repararea camerelor specializate pentru drone pe care Canada le-a furnizat deja Ucrainei.

Din ianuarie 2022, Canada a angajat peste 118 milioane de dolari în echipamente militare pentru a sprijini Ucraina. În bugetul pe 2022, Canada a alocat, de asemenea, 500 de milioane de dolari ca ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, pentru anul fiscal 2022-23.

"În timp ce ucrainenii luptă pentru a-şi apăra suveranitatea, libertatea şi independenţa, Canada rămâne angajată să continue să ofere Ucrainei echipamentul militar de care are nevoie pentru a lupta şi a câştiga acest război", a declarat ministrul apărării naţionale al Canadei, Anita Anand.

---

Actualizare 20:28- O altă groapă comună a locuitorilor morţi descoperită la Mariupol

Kiev- Ukrinform- 22.04.2022- La Mariupol, asediată de invadatorii ruşi, a fost descoperită o altă groapă comună de rezidenţi morţi.

Petro Andrişcenko, consilier al primarului din Mariupol, a relatat acest lucru pe Telegram, potrivit Ukrinform.

"Am primit noi informaţii despre mormântul comun al locuitorilor morţi din Mariupol, în încercarea de a ascunde consecinţele crimelor de război. De data aceasta, în districtul Livoberezhnyi, lângă cimitirul satului Vynohradne. Acest lucru confirmă încă o dată că ocupanţii efectuează acumularea/înmormântarea/incinerarea locuitorilor morţi din Mariupol în fiecare cartier al oraşului", a scris Andriuschenko.

El a publicat o imagine din satelit şi a adăugat că locul aproximativ al gropii comune a fost marcat pe hartă.

---

Actualizare 19:40- Invadatorii efectuează operaţiuni de asalt în direcţia Sloviansk

Kiev- Ukrinform- 22.04.2022- În direcţiile Doneţk şi Tavria, luptele au avut loc de-a lungul întregii linii de contact.

Potrivit Ukrinform, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a anunţat acest lucru pe Facebook.

Potrivit Statului Major General, în timpul zilei inamicul a efectuat operaţiuni de asalt în direcţia oraşului Sloviansk şi apoi a rămas în satul Lozove. În zonele Zelena Dolyna şi Kreminna, inamicul continuă să-şi concentreze eforturile pe poziţiile ocupate, regrupându-se şi pregătindu-se pentru operaţiuni ofensive.

Inamicul a întărit gruparea trupelor prin mutarea de pe teritoriul Federaţiei Ruse a unităţilor individuale ale Armatei 41 Combinate din Districtul Militar Central. Cu toate acestea, inamicul nu a avut succes în satul Rubizhne.

În zona Popasna, inamicul a efectuat operaţiuni de asalt în direcţia aşezării Novotoshkivske şi a aşezării Popasna, dar nu a avut succes. Cu toate acestea, trupele inamice s-au mutat în partea centrală a aşezării Stepne.

În zonele Avdiivka şi Kurakhivka, invadatorii au încercat să efectueze operaţiuni de asalt, dar nu au avut succes.

În direcţia Mariupol, inamicul a continuat să lanseze lovituri aeriene asupra lui Mariupol şi să blocheze unităţile ucrainene din zona Azovstal.

---

Actualizare 18:09- Motuzianyk: "Rusia foloseşte teritoriul Belarusului pentru a efectua recunoaşteri"

Rusia foloseşte teritoriul Republicii Belarus pentru a efectua toate tipurile de recunoaşteri asupra teritoriului Ucrainei.

Oleksandr Motuzianyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a spus acest lucru într-un briefing, când a informat despre situaţia din zonele operaţionale Volyn, Polissia şi Siversk.

"Unităţile separate ale Republicii Belarus continuă să îndeplinească sarcini de consolidare a secţiunii graniţei Belarus-ucrainene din regiunile Brest şi Gomel. Trebuie remarcat faptul că Rusia foloseşte în prezent teritoriul Republicii Belarus pe deplin pentru a efectua toate tipurile de recunoaştere", a spus Motuzianyk.

După cum s-a raportat, încă din primele zile ale invaziei ruseşti pe scară largă în Ucraina, Belarus şi-a oferit teritoriul pentru bazele armatei ruse.

---

Actualizare 16:05- Denisova relatează despre torturile ucrainenilor de către ruşi

Kiev- Ukrinform- 22.04.2022- Cetăţenii ucraineni care au fost eliberaţi din captivitatea rusă prin schimbul de prizonieri se plâng de umilire şi condiţii inumane de detenţie.

Declaraţia relevantă a fost făcută de Comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Liudmyla Denisova, la postul de televiziune Ora curentă [Nastoyashcheye Vremya], relatează un corespondent Ukrinform.

"Cred că toţi aţi văzut 15 femei ucrainene cărora li s-au tuns părul. Au fost dezbrăcate în prezenţa unor bărbaţi, care au făcut diferite lucruri obscene, i-au umilit. În mod similar, au tratat militarii noştri luaţi de pe insula Zmiinyi. Au fost ţinuţi captivi în corturi, fără încălzire şi mâncare. Au venit aici cu mâinile şi picioarele degerate, pentru că era foarte frig la locul în care erau ţinuţi. Nu li s-a furnizat hrană şi, astfel, Federaţia Rusă a încălcat Convenţiile de la Geneva din 1949 privind tratamentul prizonierilor de război", a spus Denisova.

În cuvintele ei, prizonierii de guerra trebuie trataţi în mod egal ca militarii ţării care i-a luat prizonieri.

"Dar, cel mai probabil, Rusia îşi tratează soldaţii în acelaşi mod în care i-a tratat pe ai noştri. Astfel, nu este de mirare", a remarcat Denisova.

Potrivit lui Denisova, menţinerea oamenilor în condiţii care nu respectă Convenţiile de la Geneva poate fi privită drept torturi.

"Recent, am eliberat trei prizonieri de război. Nu li s-a acordat nicio îngrijire medicală pentru a le reduce suferinţa. Aceasta este şi tortură", a adăugat Denisova.

În cuvintele ei, ruşii duc prizonierii de guerra ucraineni în Bryansk, Kursk, precum şi în Crimeea.

Potrivit Denisova, ea a vizitat şi prizonierii de guerra ruşi în Ucraina.

"Nu au existat plângeri privind condiţiile de detenţie, torturi sau orice altceva. În schimb, soldaţii, erau 23 în acel moment, mi-au spus că ucrainenii i-au tratat mai bine decât comandanţii lor ruşi", a subliniat Denisova.

---

Actualizare 15:00- Rachetele ruseşti Uragan au lovit spitalul din Doneţk

Kiev- Ukrinform- 22.04.2022- Trupele ruse au folosit sisteme de lansare de rachete multiple BM-27 Uragan pentru a viza spitalul regional de traumatologie din Lyman, regiunea Doneţk.

Şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko, a dat vestea pe Telegram , relatează Ukrinform.

"Spitalul regional de traumatologie din Lyman a fost atacat astăzi de armata rusă folosind sistemele de lansare de rachete multiple BM-27 Uragan. Loviturile directe au provocat un incendiu şi au provocat daune atât spitalului, cât şi clădirilor rezidenţiale situate în apropiere", a scris oficialul.

---

Actualizare 11:00 - Armata ucraineană a ucis circa 21.200 de soldaţi ruşi

Kiev - Ukrinform - 22.04.2022 - Apărătorii ucraineni au ucis aproximativ 21.200 de soldaţi ruşi între 24 februarie şi 22 aprilie, potrivit unui anunţ făcut de Statul Major ucrainean.

"Pierderile totale în luptă ale inamicului au inclus şi 838 de tancuri, 2.162 de vehicule de luptă blindate, 397 de sisteme de artilerie, 138 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 69 de sisteme de luptă antiaeriană, 176 de avioane, 153 de elicoptere, 1.523 de autovehicule, opt ambarcaţiuni/cisterne de carburanţi , 172 de vehicule aeriene fără pilot, 27 de unităţi de echipamente speciale şi patru sisteme mobile SRBM." a mai scris Statul Major.

---

Actualizare 10:00 - Armata rusă a ucis 208 copii în Ucraina, de la începutul invaziei

Kiev - Ukrinform - 22.04.2022 - Trupele ruse au ucis 208 copii în Ucraina începând cu 24 februarie, potrivit datelor furnizate de Procuratura Generală ucraineană.

"Peste 594 de copii au suferit în Ucraina în urma agresiunii armate a Rusiei. În dimineaţa zilei de 22 aprilie, numărul oficial al copiilor victime nu s-a schimbat - 208. Numărul copiilor răniţi a crescut la 386", a scris serviciul de presă al Procurorului General.

---

Actualizare 13:28 - Petro Andriushchenko: ''Invadatorii ruşi aruncă cadavre în mai multe gropi comune din Mariupol''

Kiev - Ukrinform - 21.04.2022 - ''Invadatorii ruşi au construit mai multe gropi comune lângă o şosea ocolitoare din oraşul asediat Mariupol şi aruncă acolo cadavrele ambalate în pungi de plastic'', a declarat consilierul primarului Mariupol, Petro Andrişcenko, pe Telegram.

''După o lungă căutare şi identificare a gropilor comune ale locuitorilor morţi din Mariupol, am descoperit faptul că armata rusă a construit gropi comune pentru civilii ucişi în satul Manhush. În apropierea unui drum ocolitor, ocupanţii au construit mai multe gropi comune de până la 30 de metri fiecare. Ei folosesc camioane pentru a livra cadavrele şi pur şi simplu le aruncă în vrac", a precizat Petro Andriuschenko.

---

Actualizare 10:44 - Statul Major al Armatei Ucrainei: ''Aproximativ 21.000 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi, răniţi sau capturaţi de la debutul războiului''

Kiev - Ukrinform - 21.04.2022 - Aproximativ 21.000 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi, răniţi sau capturaţi de la debutul războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, potrivit bilanţului publicat astăzi de Statul Major al Armatei Ucrainei.

Bilanţul pierderilor pe care le-ar fi suferit Armata Rusiei, potrivit Ucrainei: 829 de tancuri, 2.118 de vehicule blindate de luptă, 393 sisteme ale artileriei, 136 de sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie MLRS, 172 de avioane, 151 de elicoptere, 8 vase/bărci/nave, 1.508 vehicule, 166 de drone, 4 sisteme tactice de rachete balistice.

---

Actualizare 10:00 - Procuratura Generală a Ucrainei: ''208 copii au fost ucişi de armata rusă''

Kiev - Ukrinform - 21.04.2022 - Procuratura Generală a Ucrainei a anunţat că 208 copii au fost ucişi de armata rusă de la începutul invaziei Rusiei.

În dimineaţa zilei de 21 aprilie, peste 584 de copii au fost afectaţi ca urmare a invaziei armate pe scară largă a Rusiei, iar 208 copii au fost ucişi şi 376 care au fost răniţi, informează Procuratura Generală a Ucrainei.

---

Actualizare 08:14 - Miniştrii de Finanţe din G7 promit un ajutor de peste 24 de miliarde dolari Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 21.04.2022- Miniştrii de finanţe din G7 au promis un sprijin suplimentar Ucrainei, depăşind 24 de miliarde de dolari.

Într-o declaraţie, miniştrii au precizat că regretă participarea Rusiei la forumurile internaţionale, inclusiv la reuniunile G20, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială din această săptămână.

"Organizaţiile internaţionale şi forurile multilaterale nu ar trebui să-şi mai desfăşoare activităţile cu Rusia într-o manieră normală", au spus miniştrii.

---

Actualizare 14:51- Zece clădiri avariate de la Kiev de bombardamentele ruseşti urmează să fie demolate

Kiev- Ukrinform- 20.04.2022- La Kiev, 10 clădiri avariate de bombardamentele ruseşti vor fi demolate, deoarece sunt nereparabile.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a spus acest lucru la un canal TV ucrainean, relatează Ukrinform.

"Există aproximativ 10 clădiri cu structuri deteriorate şi aceste clădiri trebuie demolate. Peste o sută de clădiri au fost avariate şi luăm în considerare modalităţi de reconstrucţie", a spus Klitschko.

Potrivit acestuia, autorităţile oraşului fac în prezent totul pentru a restabili viaţa în oraş.

---

Actualizare 12:26 - Oleksandr Motuzianyk: ''Rusia recrutează mercenari din Siria, Afganistan şi Cecenia''

Kiev - Ukrinform - 20.04.2022 - ''Rusia încearcă să mărească numărul de trupe de patru-cinci ori pentru a conduce o ofensivă în estul Ucrainei'', a declarat Oleksandr Motuzianyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

"Conform tuturor regulilor operaţiunilor ofensive, partea atacantă trebuie să aibă de cel puţin trei ori mai multe trupe. Cu toate acestea, având în vedere actualele acţiuni de luptă, nivelul actual de arme, echipamente, capacităţi aviatice, acest avantaj ar trebui să fie de cel puţin patru- de cinci ori mai mare. Acesta este exact ceea ce Rusia încearcă să facă acum", a spus Motuzianyk.

---

Actualizare 11:20 - Armata ucraineană a distrus aproximativ 20.900 de trupe ruse de la începutul invaziei

Kiev - Ukrinform - 20.04.2022 - Armata rusă a pierdut aproximativ 20.900 de militari în Ucraina, a transmis Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe Facebook.

Între 24 februarie 2022 şi 20 aprilie 2022, pierderile totale de luptă ale inamicului au inclus şi 815 tancuri, 2.087 vehicule blindate de luptă, 391 sisteme de artilerie, 136 sisteme de lansare multiplă de rachete, 67 sisteme de război antiaerien, 171 150 helicoptere, 1715 avioane. autovehicule, opt bărci/cuttere, 76 de rezervoare de combustibil, 165 de vehicule aeriene fără pilot, 27 de unităţi de echipamente speciale şi patru sisteme mobile SRBM.

---

Actualizare 09:52 - Kievul anunţă un acord convenit cu Rusia privind organizarea unui coridor de evacuare a civililor din Mariupol

Kiev - Ukrinform - 20.04.2022 - Kievul a anunţat miercuri dimineaţă că a ajuns la un acord cu Rusia cu privire la deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol, primul acord de acest tip de sâmbătă, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

"Am reuşit să ajungem la un acord preliminar (cu Rusia) asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii şi persoanele în vârstă", a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram.

---

Actualizare 08:09 - Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene: ''Forţele ruse au finalizat regruparea trupelor pentru a lansa o ofensivă în regiunea Lyman''

Kiev - Ukrinform - 20.04.2022 - Forţele ruse au finalizat regruparea trupelor pentru a lansa o ofensivă în oraşul Lyman din regiunea Doneţk.

Potrivit Ukrinform, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene a raportat acest lucru pe Facebook.

"Inamicul încearcă să-şi continue operaţiunile ofensive în zona operaţională de est pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk. Ei continuă să lanseze lovituri cu rachete şi bombe asupra infrastructurii militare şi civile din întreaga ţara", a anunţat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene într-o postare publicată pe Facebook.

---

Actualizare 21:00- Ambasada SUA de lângă Mariupol: "Manualul lui Putin nu se schimbă"

Kiev- Ukrinform- 19.04.2022- Regula aplicată de preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a schimbat. Rusia a torturat şi a executat anterior civili în lagărele de concentrare din Cecenia.

Acest lucru a fost declarat de Ambasada Statelor Unite în Ucraina pe Twitter , relatează Ukrinform.

"Manualul lui Putin nu se schimbă. În lagărele de filtrare din Cecenia, Rusia a bătut, a torturat şi a executat civili. Suntem alături de Ucraina", a scris ambasada SUA.

---

Actualizare 19:20- Szijjarto: "Ungaria nu va permite tranzitul armelor în Ucraina"

Kiev- 19.04.2022- Ungaria nu sprijină sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse pentru petrol şi gaze şi nu va permite tranzitul armelor către Ucraina pe teritoriul său.

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei, Peter Szijjarto, a făcut declaraţia după o întâlnire cu omologul său turc Mevlut Çavuşoğlu, relatează Ukrinform, citându-l pe Anadolu .

"Nu putem forţa poporul maghiar să plătească preţul acestui război. De aceea, nu aprobăm sancţiunile pentru petrol sau gaze naturale (împotriva Rusiei - n.red.)", a spus Szijjarto.

Ministrul maghiar de externe a subliniat că unele ţări permit utilizarea teritoriului lor pentru a furniza arme Ucrainei, dar Ungaria nu va face acest lucru. El a clarificat că ţara sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

---

Actualizare 18:09- 76 de persoane eliberate într-un schimb de prizonieri cu Rusia

Kiev- Agerpres- 19.04.2022- Şaptezeci şi şase de ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat Kievul astăzi, fără a dezvălui numărul ruşilor care au fost predaţi Moscovei, relatează AFP.

"Am făcut un schimb care a vizat 60 de militari, între care zece ofiţeri. Şaisprezece civili s-au întors de asemenea la noi", a anunţat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Potrivit ei, este vorba despre al cincilea schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse din Ucraina, pe 24 februarie.

Un precedent schimb a avut loc vineri, 15 aprilie, după negocieri "tensionate" în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, parţial sub control rusesc, potrivit Kievului, care nu a furnizat alte amănunte.

Cu o zi înainte, 30 de ucraineni au fost eliberaţi în cadrul unui alt schimb, după ce 26 au fost eliberaţi mai devreme în cursul lunii.

Pe 1 aprilie, preşedinţia ucraineană a anunţat că a făcut un schimb în urma căruia au fost eliberaţi 86 dintre militarii săi.

Ieri, serviciile de securitate ucrainene au publicat o înregistrare video cu deputatul şi omul de afaceri Viktor Medvedciuk, apropiat al preşedintelui Vladimir Putin şi în prezent deţinut, în care acesta cerea să fie eliberat în schimbul unor soldaţi şi civili din oraşul asediat Mariupol.

În Rusia, televiziunea publică a difuzat în aceeaşi zi apelurile a doi prizonieri, identificaţi ca fiind britanicii Shaun Pinner şi Aiden Aslin, care au afirmat că au fost capturaţi în timpul luptelor din Ucraina şi i-au solicitat premierului Boris Johnson să negocieze eliberarea lor în schimbul lui Viktor Medvedciuk.

---

Actualizare 14:37- Conducerea Rusiei ordonă să distrugă oţelăria Azovstal

Kiev- Ukrinform- 19.04.2022- Serviciul de Securitate al Ucrainei a lansat o interceptare a unui apel telefonic în care un militar rus vorbeşte despre ordinul conducerii de a distruge oţelăria Azovstal din Mariupol.

"În ciuda numărului superior de trupe, ocupanţii ruşi nu pot pune mâna pe Mariupol ucrainean. Prin urmare, ei vor să distrugă oţelăria Azovstal, unde luptătorii noştri ţin apărarea. Ocupanţii neglijează faptul că civilii se ascund în fabrică. Aşa că rusiştii pregătesc «surprize» de trei tone din cer", a postat Serviciul de Securitate al Ucrainei pe Telegram .

În înregistrarea audio de care dispune Serviciul, un comandant al plutonului de invadatori, situat la 4km de uzină, a vorbit despre ordinul dat de conducere.

"Aşteptăm aici «surprize» din Rusia... [bombe] de trei tone din cer... Ei au spus să distrugem totul... A venit un locotenent colonel şi a spus: "Veţi experimenta singuri, veţi auzi şi simţi. Imaginează-ţi acest val de explozie", i-a spus invadatorul soţiei sale.

Întrebat despre soarta populaţiei civile, acesta a răspuns: "Toţi au plecat. Toţi cei care au vrut, toţi au plecat. Au rămas doar patrioţii şi cei care se cred foarte deştepţi..."

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, aceasta este o altă confirmare a faptului că adevăratul scop al "eliberatorilor" din Ucraina este de a le şterge statul de pe faţa pământului.

---

Actualizare 13:12- Masacrul de la Bucha: Peste 420 de cadavre deja găsite

Kiev- Ukrinform- 19.04.2022- Peste 420 de cadavre ale cetăţenilor au fost deja găsite în Bucha, regiunea Kiev.

"Poliţia din regiunea Kiev continuă să lucreze. Până sâmbătă seara, au fost găsite peste 420 de cadavre doar în Bucha. Şi acest proces continuă, oamenii se întorc şi găsesc morminte temporare în casele lor şi depozitarea cadavrelor în subsoluri, fântâni etc. ", a declarat şeful poliţiei din regiunea Kiev Andriy Nebytov, serviciului de presă al poliţiei din regiunea Kiev postat pe Facebook, relatează Ukrinform.

Vorbind despre procesul de identificare a persoanelor, el a menţionat că identităţile majorităţii acelor cetăţeni au fost stabilite.

"Şi o mulţime de oameni, mai mult de 200 [în regiunea Kiev] sunt cei care au dispărut, conform declaraţiilor pe care le avem acum. (...) De asemenea, multe persoane, peste 300 de cadavre, nu au fost încă identificate [în regiunea Kiev]", a adăugat el.

Procedura de identificare a corpurilor se desfăşoară în conformitate cu legea procesuală, a menţionat Nebytov

---

Actualizare 12:51 - Oleksander Kubrakov: ''Invazia rusă a afectat până la 30% din infrastructura Ucrainei''

Ucraina - Ukrinform - 19.04.2022 - Invazia Rusiei a deteriorat sau distrus până la 30% din infrastructura Ucrainei, distrugeri în valoare de 100 de miliarde de dolari, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, adăugând că reconstrucţia ar putea fi realizată în doi ani folosind activele ruseşti îngheţate pentru finanţare, relatează Reuters.

"Practic, toate componentele infrastructurii noastre de transport au avut de suferit într-o formă sau alta", a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kubrakov.

Acesta a spus că războiul a afectat între "20% şi 30% din întreaga infrastructură cu grade diferite de daune, cu diferite niveluri de distrugere".

Kubrakov a adăugat că peste 300 de poduri de pe drumurile naţionale au fost distruse sau avariate, peste 8.000 de km trebuie reparate sau reconstruite şi zeci de poduri de cale ferată au fost aruncate în aer. El a stabilit daunele totale la 100 de miliarde de dolari până la momentul actual.

De asemenea, acesta a mai precizat că ministerul său a început unele reconstrucţii în zonele aflate acum sub controlul trupelor ucrainene.

"Dacă vorbim de drumuri, poduri şi clădiri rezidenţiale, cred că aproape totul poate fi reconstruit în doi ani... dacă toată lumea lucrează rapid", a spus acesta.

---

Actualizare 09:38 - 572 de copii au suferit în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei

Ucraina - Ukrinform - 19.04.2022 - "Peste 572 de copii au suferit în Ucraina ca urmare a agresiunii armate a Rusiei. În special, 205 copii au fost ucişi şi peste 367 au fost răniţi. Cifrele reale sunt considerate mai mari, deoarece nu includ victimele copii din zonele în care au loc ostilităţi şi din zonele ocupate temporar", anunţă Procuratura Ucrainei într-un mesaj publicat pe Telegram.

Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în regiunea Doneţk - 118, regiunea Kiev - 108, regiunea Harkiv - 91, regiunea Cernihiv - 54, regiunea Herson - 43, regiunea Mykolaiv - 40, regiunea Luhansk - 36, regiunea Zaporizhzhia - 25, Sumy regiunea - 16, oraşul Kiev - 16 şi regiunea Jytomyr - 15.

---

Actualizare 08:20 - Emmanuel Macron: ''Franţa nu are nevoie de gazul rusesc şi susţine embargoul energetic''

Ucraina - Ukrinform - 19.04.2022 - Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că Franţa nu are nevoie de gazul rusesc şi va continua să susţină sancţiunile impuse livrărilor de gaz ruseşti.

"Europa depinde de gazul rusesc, dar Franţa nu are nevoie de el", a spus Macron, adăugând că ţara sa a lucrat pentru a cumpăra gaze de pe alte pieţe.

---

Actualizare 07:40 - Japonia va trimite Ucrainei măşti şi combinezoane concepute pentru a proteja împotriva armelor chimice

Ucraina - Ukrinform - 19.04.2022 - Japonia va trimite Ucrainei măşti şi combinezoane concepute pentru a proteja împotriva armelor chimice, precum şi drone, a anunţat marţi Ministerul Apărării din Japonia.

"Ministerul japonez al Apărării a decis să ofere guvernului ucrainean costume NBC, măşti NBC şi drone. Pentru #Ucraina", a anunţat instituţia pe Twitter.

---

PRESA DIN UCRAINA 07.04.2022 - 18.04.2022

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Armata ucraineana a ucis circa 21000 de soldati rusi " si " Armata rusa a ucis 208 copii in Ucraina ...". O presa serioasa ,credibila , obiectiva , nimic de zis !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro