Presă: Ministrul de externe din R. Moldova cere Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

A.F.
Internaţional / 17 aprilie

Presă: Ministrul de externe din R. Moldova cere Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria

Ministrul de externe din Republica Moldova, Mihai Popşoi, a avut marţi un discurs dur la adresa Moscovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), cerându-i să-şi retragă trupele şi muniţiile din Transnistria şi acuzând Kremlinul că în ultimii 32 de ani a fost cel care "a încălcat consecvent şi cinic statutul de neutralitate al Republicii Moldova", conform NewsMarker.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău susţine că prezenţa ilegală a trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiunea transnistreană "rămâne o sursă majoră de îngrijorare".

"Rămânem fermi în solicitarea noastră ca Rusia să-şi retragă trupele şi muniţiile din Republica Moldova. Mai mult decât atât, este incredibil de cinic să auzim autorităţile ruse exprimând îngrijorare cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, în timp ce a fost Kremlinul în ultimii 32 de ani care a încălcat consecvent şi cinic statutul de neutralitate al Republicii Moldova", a declarat ministrul Mihai Popşoi, citat de NewsMaker.

Popşoi a reiterat, la APCE, că poziţia Chişinăului în privinţa conflictului transnistrean rămâne neschimbată: "Susţinem o soluţionare paşnică a conflictului transnistrean prin negocieri bazate pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional", a precizat el.

Chişinăul a denunţat, totodată, la APCE, încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului de către Federaţia Rusă şi a cerut soluţii pentru tragerea la răspundere a acesteia, chiar dacă a fost exclusă din Consiliul Europei după invadarea la scară largă a Ucrainei.

"Este de mare îngrijorare faptul că orice opinie sau poziţie exprimată de activiştii locali se soldează cu condamnări la închisoare pentru extremism, fără a menţiona răspunderea penală pusă în aplicare pentru cei care caută justiţie în organismele internaţionale. CEDO a emis mai multe hotărâri prin care Rusia este găsită responsabilă pentru încălcările drepturilor omului care au loc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Chiar dacă Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, şi cu bună dreptate, ar trebui să găsim modalităţi de a continua să urmărim ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană", a subliniat Mihai Popşoi.

Ministrul de externe din Republica Moldova participă la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfăşoară în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si eu cer soacrei sa ma finanteze mai mult,

    dar fara mari succese 

    1. Soacra-ta e rusoaica, asa-i?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb