Preşedintele Argentinei doreşte să demită Curtea Supremă

M.C.
Internaţional / 5 ianuarie

Preşedintele Argentinei doreşte să demită Curtea Supremă

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a lansat ieri o procedură parlamentară de revocare a Curţii Supreme pentru "exercitarea necorespunzătoare a funcţiilor sale", o nouă etapă în conflictul dintre putere şi sistemul judiciar pe care doreşte să-l reformeze, scrie AFP, conform Agerpres.

Fernandez (peronist, centru-stânga) a transmis ieri conducerii Camerei Deputaţilor o cerere de "proces politic" împotriva Curţii Supreme, cerând "un tratament legislativ rapid".

Demersul, cu o puternică simbolistică, nu are aproape nicio şansă de reuşită. Deputaţii trebuie să aprobe mai întâi principiul unei anchete. Aceasta din urmă, dacă are loc, se realizează în termen de 60 de zile de către o comisie parlamentară. Apoi, este necesară aprobarea cu două treimi din fiecare Cameră mai întâi pentru a "inculpa" oficial şi apoi a-i demite pe cei patru judecători ai Curţii Supreme de Justiţie.

Or, coaliţia de centru-stânga la putere nu deţine majoritatea absolută nici în Camera inferioară, nici în Senat, chiar dacă este cel mai important grup parlamentar acolo.

Iniţiativa şefului statului are loc în urma unei hotărâri din decembrie a Curţii Supreme, puternic contestată de puterea centrală, care a mărit proporţia veniturilor fiscale federale pe care ar urma să le primească capitala Buenos Aires, al cărei primar este opozantul de centru-dreapta Horacio Larreta.

Fernandez a acuzat Curtea că "a invadat în mod arbitrar sferele de competenţă exclusivă ale celorlalte puteri" ale statului. El a denunţat o "judecată politică, legată de un an electoral", Larreta fiind un candidat serios la alegerile prezidenţiale programate pentru sfârşitul lui 2023.

În schimb, Larreta l-a acuzat pe Fernandez că "a încălcat ordinea instituţională şi a adus atingere statului de drept şi democraţiei", atacând judecătorii. Tabăra guvernamentală "doreşte să treacă peste lege şi să schimbe arbitrul", a denunţat el, asigurând că opoziţia va împiedica procedura.

De la începutul mandatului său în 2019, Alberto Fernandez a încercat fără succes să reformeze sistemul judiciar, larg discreditat şi pe care puterea şi opoziţia se acuză reciproc că îl instrumentalizează.

Potrivit unui sondaj de la mijlocul lui 2022, peste 78% dintre argentinieni au o imagine "negativă" sau "foarte negativă" despre funcţionarea sistemului lor de justiţie, reaminteşte AFP.

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb