PRIMA ŞEDINŢĂ CONDUSĂ DE CHRISTINE LAGARDEBCE menţine dobânzile la minim record

Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2019

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină nemodificată dobânda cheie la finalul primei şedinţe de politică monetară sub conducerea noului preşedinte, Christine Lagarde, informează AFP, conform Agerpres.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, ieri, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioa­dă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,50%.

"Consiliul guvernatorilor anticipea­ză menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, precum şi reflectarea consecventă a acestei convergenţe în dinamica inflaţiei de bază", conform comunicatului BCE.

Tot ieri, BCE şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică pe care o va înregistra anul viitor de zona euro, pe fondul incertitudinilor globale.

Conform celor mai recente estimări ale BCE, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,1% în 2020, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima instituţia în luna septembrie, urmând să accelereze la 1,4% în 2021 şi 2022.

"Riscurile din jurul perspectivelor de creştere în zona euro, care au legătură cu factorii geopolitici, creşterea protecţionismului şi vulnerabilităţile de pe pieţele emergente, rămân orientate în jos dar au devenit mai puţin pronunţate", a declarat Christine Lagarde, într-o conferinţă de presă.

În schimb, BCE şi-a revizuit în creştere estimările privind evoluţia inflaţiei în zona euro, în principal ca urmare a direcţiei viitoare a preţurilor la energie. Rata anuală a inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,1% în 2020 (faţă de 1% previzionată în septembrie), urmând să accelereze la 1,4% în 2021 şi 1,6% în 2022.

Christine Lagarde a ţinut să sublinieze că va imprima o direcţie proprie BCE, probabil diferită, de cea a predecesorului său Mario Draghi. "Voi avea propriul meu stil. Vă rog să nu suprainterpretaţi, să nu anticipaţi şi să nu faceţi referinţe. Voi fi eu însumi şi deci probabil diferită", a avertizat Lagarde.

Fed menţine, la rândul său, dobânda de referinţă

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut, miercuri, nemodificată dobânda de politică monetară şi a semnalat că vor rămâne probabil neschimbate pe timp nedefinit costurile de împrumut, creşterea economică moderată şi rata scăzută a şomajului urmând să continue şi anul viitor, trans­mit DPA şi Reuters.

În octombrie, Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, după ce creşterea economiei americane a încetinit la 1,9% în trimestrul trei din 2019. Jerome Powell, şeful Fed, a sugerat că nu se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii în cazul în care condiţiile economice nu se vor înrăutăţi neaşteptat.

O parte importantă dintre membrii Fed (13 din 17) estimează că nu va fi modificată rata dobânzii cel puţin până în 2021. Dintre ceilalţi patru, doar unul se aşteaptă la o majorare în 2020.

În acest an, Fed a redus de trei ori costurile de împrumut, pentru a preveni riscurile de încetinire a economiei, ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, dar şi a scăderii activităţii economiei mondiale.

"Actuala abordare a politicii monetare este adecvată pentru a sprijini o creştere susţinută a activităţii economice, condiţii robuste pe piaţa forţei de muncă şi o rată a inflaţiei aproape de ţinta de 2%", se arată în comunicatul Fed.

Pe fondul escaladării tensiunilor comerciale, oficialii Fed au anunţat că vor continua să monitorizeze "evoluţiile globale" în perspectiva deciziilor de modificare a politicii monetare.

SUA, prima economie mondială, ar urma să înregistreze o creştere de 2% în 2020 şi de 1,9% în 2021, în timp ce rata şomajului va rămâne la actualul nivel de 3,5% şi anul viitor, urmând să creas­că uşor, la 3,6%, în 2021 iar inflaţia va ajunge anul viitor la 1,9%, previzionează Rezerva Federală a SUA. În acest an se estimează un avans de 2,2% al economiei americane, după o expansiune de aproape 3% în 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro