Profit de 2,2 milioane de euro pentru Castelul Bran în 2015

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 22 iunie 2016

Profit de 2,2 milioane de euro pentru Castelul Bran în 2015

Veniturile Castelului au fost anul trecut de 3,6 milioane de euro, cu 36% mai mari decât în anul anterior

Afacerile companiei care administrează Castelul Bran au crescut anul trecut cu 36%, până la 16,14 milioane de lei (aproape 3,6 milioane de euro), în timp ce profitul a urcat cu aproape o treime, de la 7,31 milioane de lei la 9,73 milioane de lei (aproape 2,2 milioane de euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor. De asemenea, numărul de angajaţi al Companiei de Administrare a Domeniului Bran a crescut anul trecut de la 35 la 48.

630.206 de turişti au vizitat anul trecut Castelul Bran, în creştere cu 14,5% faţă de anul anterior. Românii au început să fie mai atraşi de ideea vizitării castelului, raportul dintre vizitatorii străini şi români reducându-se de la 61% - 39% în 2014, la 56% - 44% anul trecut. Chiar şi aşa, numărul turiştilor străini care au ajuns la castel a fost în creştere cu 10%, susţin reprezentanţii companiei care administrează Castelul Bran.

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran în urma retrocedării acestuia pe 26 mai 2006. Dispoziţia de restituire a fost semnată de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodată, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede că acesta va rămâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp. Retrocedarea în natură a avut loc după aproape şase luni de negocieri între Ministerul Culturii şi Cultelor şi avocaţii noului proprietar, ca urmare a modificării Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunişti.

Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislaţia ulterioară din domeniul proprietăţii i-a îndreptăţit însă pe moştenitori să solicite retrocedarea în natură. Avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut, la începutul lunii decembrie 2006, o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judeţean Braşov. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat, în acel moment, că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadă de zece ani la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar. Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, care urma să elaboreze un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovării şi vinderii proprietăţii, preţul estimat de această dată fiind de 100 de milioane de euro. Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si atunci sa nu vrem Ardealul independent si capitala la Cluj ?

    Castelul de la Hunedoara, Pelesul, Salina Turda, Maramuresul, Arieseniul, Rosia Montana, Salina Dej, Praid, Padurile am baga in buzunar Elvetia. 

    Austro-Ungaria de prosti au vrut Ardealul?

    Branul Dracula, turisti din China, Sua, filme poveste suveniruri, hoteluri, pensiuni zbarnaie acolo. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro