Proiectele de lege privind leasingul şi titlurile executorii, votate de plenul Senatului

A.S.
Politică / 26 martie 2018

Daniel Zamfir (Sursa foto: Twitter)

Daniel Zamfir (Sursa foto: Twitter)

Proiectele de lege privind leasing-ul şi eliminarea titlului executoriu pentru creanţele comerciale au trecut astăzi de plenul Senatului, potrivit deputatului PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul acestor acte normative.

Aceste texte au primit aviz pozitiv, săptămâna trecută, de la senatorii reuniţi în şedinţa comună a comisiilor economică, juridică şi de buget.

Referitor la cele două proiecte de lege, senatorul PNL Daniel Zamfir ne-a precizat, încă de anul trecut: "Iniţiativa care priveşte leasingul urmăreşte să mai pună frână recuperatorilor şi să reechilibrăm contractele de leasing, pentru că şi ele trebuie reechilibrate, aşa cum Curtea Constituţională a hotărât că trebuie să se întâmple cu cele de credit. De asemenea, dorim anularea rolului de titlu executoriu pe care îl au contractele de credit. Să se meargă în instanţă pentru obţinerea unui astfel de titlu. Este nevoie de reglementarea tuturor domeniilor astfel încât să nu existe o poziţie dominantă, ci una de echilibru între părţi".

Proiectul de lege din domeniul leasingului spune că omul are posibilitatea ca, după trei luni de neplată, să valorifice bunul achiziţionat în leasing, având la dispoziţie 30 de zile pentru acest lucru, ne-a explicat parlamentarul, adăugând: "Dacă îl vinde la o valoare mai mică decât cea reziduală, atunci completează până achită întreaga sumă rămasă de plată, dacă îl vinde la un preţ mai mare, atunci acoperă datoria şi restul îl opreşte. În situaţia în care clientul nu reuşeşte să valorifice respectivul bun, acesta va fi preluat de societatea de leasing, pentru a-l vinde ea. În acest caz, dacă bunul va fi vândut cu mai puţin decât suma rămasă de plată, atunci clientul va plăti diferenţa până îşi acoperă toată datoria. Nu vreau să îi încurajez pe şmecheri, nu urmăresc păgubirea societăţilor de leasing, trebuie să rămânem echilibraţi. Acum, după ce clientul nu mai poate plăti maşina, o returnează şi plăteşte şi toată suma pe care o mai are de achitat, ceea ce nu este corect".

Iniţiativa privind titulul executoriu priveşte doar creanţa comercială, nu şi bunul gajat, contractul de ipotecă având rolul de titlu executoriu, conform codului civil, ne-a mai spus Daniel Zamfir.

Domnia sa doreşte ca, pentru contractul de credit, să decidă instanţa dacă este sau nu titlu executoriu. "Banca să nu mai poată pune poprire pe conturi, aleatoriu, ci doar după pronunţarea instanţei. În schimb, casa poate fi executată în baza contractului de ioptecă", a conchis Daniel Zamfir.

Cele două iniţiative legislative urmează să fie dezbătute şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Când intra in vigoare?

    1. Cand vor trece de Camera si vor fi promulgate de Iohannis

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

15 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9484
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2646
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6171
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8523
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.4451

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro