Propaganda şi dizolvarea politicului în social

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 29 iunie 2020

Cristian Pîrvulescu

Există vreo legătură între campania de propagandă înverşunată împotriva epidemiei de Sars-CoV2 şi creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19? Pare o coincidenţă, dar odată cu relaxarea au proliferat şi zvonurile care neagă existenţa unei epidemii mortale şi acuză guvernul (subordonat influenţei unui aşa zis guvern mondial Bilderberg) de manipulare a opiniei publice în vederea instaurării unei noi ordini mondiale. Probabil relaxarea este principala cauză a creşterii cazurilor de infectare, dar zvonurile, credibilizate după o reţetă cunoscută, au contribuit la decredibilizarea măsurilor de distanţare fizică şi a gesturilor barieră. Situaţia nu este caracteristică doar Românei, dar ea pare să fie mult mai preocupantă la noi şi în alte state din Balcani, Europa Centrală şi de Est. În aceste state dinamica epidemiei, după o curbă descendentă, a redevenit ascendentă. Pentru moment, starea de fapt din această zonă a Europei este mult mai periculoasă decât în Vest.

Scenariul manipulării care acuză guvernul de manipulare este mereu acelaşi şi urmează un patern deja analizat de multă vreme. În acelaşi timp, statistica este deformată şi transformată dintr-un instrument de analiză într-un argument împotriva periculozităţii epidemiei. Cifrele mici ale infectării şi mortalităţii sunt invocate ca argumente pentru a acuza manipularea guvernelor subordonate centrelor de comandă mondiale. Câtă vreme proporţia victimelor din timpul Gripei Spaniole (se vorbeşte de 100 de milioane de morţi în trei ani 1917 şi 1920) sau a Ciumei negre (50% din populaţia Europei între 1347 şi 1352) nu se regăsesc, totul este prezentat ca o înscenare. Iar dacă numărul şi dinamica creşte, atunci este negată evidenţa. Sunt 10 milioane de infectaţi şi 400.000 de decedaţi? Cifrele sunt exagerate şi, oricum, chiar dacă ar fi realiste, reprezintă prea puţin la nivelul celor 8 miliarde de locuitori ai planetei. Iar cei ce mor sunt în general bătrâni, deci dispensabili. Un întreg arsenal al vitalismului fascist - legionar la noi - este reutilizat pentru a acuza manipularea şi a justifica moartea!

Dar asistăm aici, şi datele strânse o dovedesc fără tăgadă - site-ul EU vs Disinfo documentează aproape 10.000 de cazuri de dezinformare antieuropeană şi pro-rusă - la o proliferare a propagandei în cel mai totalitarist mod. Şi pentru a se credibiliza - ca în vremurile lui Goebbels şi ale KGB-ului - ceilalţi (în cazul nostru democraţiile liberale) sunt acuzaţi că urmăresc obţinerea controlului totalitar al lumii. Pentru aceasta sunt folosite o serie de tehnici de propagandă bazate pe cercetări de psihologie socială care să asigure succesul acţiunii. Deşi aceste tehnici pot fi clasificate ca erori logice, deoarece argumentele folosite nu sunt neapărat valide, ele sunt acceptate necritic de o parte a populaţiei.

Asistăm la o încercare deliberată şi sis­tematică de a modela percepţiile, de a manipula cunoştinţele şi conştiinţele şi mai ales de a schimba comportamentul unor grupuri mari de oameni pentru a compromite curente de idei şi moduri de guverne considerate ostile. Aceasta este propaganda în sensul ei tradiţional. Cel al ofensivei totalitare împotriva democraţiilor liberale din prima jumătate a secolului trecut: o tehnică de a influenţa acţiunea umană prin manipularea reprezentărilor.

Iar mass-media, iar mai nou reţelele sociale, sunt canalele obişnuite pentru transmiterea mesajelor de propagandă. Campaniile de propagandă nu se desfăşoară haotic, ci urmăresc un model de transmitere strategică pentru îndoctrinarea grupului ţintă. Aceasta începe cu o transmisie simplă a uni zvon care este deja cunoscut de public, dar rămăsese latent. În general, aceste mesaje conţin indicaţii despre cum se pot obţine mai multe informaţii, prin intermediul unui site web, a unor filme documentare, a unor emisiuni etc. Prin aceste strategii se realizează "iniţierea" indivizilor într-o teorie a conspiraţiei. Apoi se realizează consolidarea informaţiei printr-o serie de testimoniale, pentru ca, în final, să se realizeze îndoctrinarea.

Un exemplu despre cum sunt folosite aceste tehnici în contextul actual: propagatori, de cele mai multe ori persoane care au prin natura meseriei contacte sociale multiple - şoferii de taxi, vânzătoarele, cadrele didactice etc. - sunt vizate de campania de decredibilizare a unei acţiuni, în cazul nostru a combaterii epidemiei. Aceştia devin, mai mult sau mai puţin conştienţi, propagatorii demonstraţiei conspiraţionale. Din obiect al acţiunii de dezinformare, devin actori efectivi şi distribuie informaţiile, nu doar sugerând, ci şi "demonstrând" modul în care guvernul manipulează cifrele privind epidemia. De la întrebarea "Cunoaşteţi pe cineva care să se fi îmbolnăvit?" până la acuza privind creşterea artificială a cifrelor privind infectările şi decesele, totul se repetă după scenariu prestabilit.

Exemplificările - testimonialele - menite să-i convingă pe sceptici sunt utilizate pentru a convinge. Cineva - o cunoştinţă, un prieten , o rudă, ba uneori chiar cel ce relatează - a asistat la o acţiune de genul acesta (bani oferiţi pentru a declara un decedat ca fiind bolnav de covid etc.) şi garantează pentru veridicitatea ei. Iar acest scenariu se repetă în zeci de mii de cazuri, peste tot în ţară. La elementele de bază cel care relatează adaugă de multe ori tot felul de ingrediente pe care le-a preluat din "teoriile" conspiraţiei - Bill Gates şi încercarea de a prelua controlul omenirii prin vaccinare şi inocularea unor cipuri, care reia vechea revelaţie a Marelui Conspirator şi formule ale Noii Ordini Mondiale, folosite de extrema dreaptă religioase acum trei decenii pentru a ataca modelul liberal de societate.

Pentru propaganda anti-liberală de la Moscova, Ankara şi Beijing, trecând prin Budapesta şi Varşovia, nu a fost nevoie de elaborarea unui nou model, ci de reconvertirea celor deja existente şi adaptarea lor la era internetului. Ceea ce au în esenţă comun aceste tehnici de propagandă este exerciţiul de delegitimare a politicii şi reducerea acesteia la o simplă acţiune socială. Lipsită de autonomia sa, politica nu mai poate da direcţia şi societatea devine neguvernabilă. Neîncrederea în politic - transformată sub influenţa propagandei dintr-o expresie a diversităţii de opinii într-o obsesie anti-politică - ar trebui să netezească drumul către dictaturile post-democratice.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Noua ordine mondiala este o escrocherie de proportii la adresa oamenilor simpli care n-au dat niciodata semne ca ar dori sa le fie bagat pe gat un guvern mondial sau fascism corporatist la locul de munca.

  In acest context, un virus precum Covid, desi real, a fost transformat intr-o uriasa mascarada mondiala pentru impunerea unei agende neo-marxiste a stapanilor planetei. De aceea teoriile conspiratiei sunt mai reale si mai veridice ca niciodata.. peste 80% din populatia pacalita de banci, guverne, corporatii crezand in astfel de idei si ipoteze in antiteza cu "ideologia oficiala" care ni se vinde de catre stat si corporatii pe toate canalele mass-media.  

  Tot mai multa lume e convinsa ca e vorba de o uriasa frauda in care un virus a fost manipulat in primul rand in laborator pentru a infecta cat mai multi oameni apoi a fost manipulat politic de grupuri interesate sa transforme planeta intr-un lagar sclavagist.

  Atacul cu oameni de stiinta, oameni de presa, specialisti, agenti de influenta, etc. a fost deconspirat, lumea priveste cu alti ochi tot ce inseamna presa, stat sau canale oficiale.. cu multa suspiciune. Acestea toate la un loc nu mai sunt ce au fost odata ci o uriasa taraba de fraudare ideologica si materiala a omului simplu.  

  1. E clar, unii privesc cu dispret la oamenii care ”urla de foame”, desi sunt descendenti ai FEUDELOR-PEPINIERE ALE EMANATILOR care au distrus industria si DEFRISAT PADURILE IN 30 de ANI DE JAF CONTINUU, VENITI CU TRUPELE DE INTERVENTIE DIN EST! INUNDATIILE DE ACUM SUNT O CONSECINTA A LIPSEI PADURILOR! NICI INAINTE DE 1989, MASCARADA NU SE FACEA DECAT CU AMENINTAREA OCULTEI MONDIALE (CULTUL PERSONALITATII PLUS FOAMETEA=SPECTACOL BINE REGIZAT)!!! CERT E| CA TEORIILE CONSPIRATIEI SUNT RESPINSE TOCMAI DE CE|I CAR|E FAC PARTE |DIN |ELE! GANDIREA E SIMPLISTA: DACA NU ESTI CU EI, ESTI CU PARTEA CEALALTA! DAR POATE POPULATIA E DOAR CU EA, NU e CU NICIUN PARTID!!! VREA SI EA CIVILIZATIE ADEVARATA, NU UN PISSWASSER DE CIVILIZATIE DE MANA A TREIA, IN CARE BOLILE NU SUNT VINDECATE (INCLUSIV BATRANETEA), IN CARE PACIENTII MOR IN FATA SPITALELOR PLINE CU ASIMPTOMATICI SANATOSI, NEIZOLATI ACASA, DEPENDENTI DE NISTE TESTE NECONCLUDENTE, FACUTE DUPA VOIA POLITIEI POLITICE!!! IN CARE ZGARIE-NORII, AUTOSTRAZILE, VEHICULELE ZBURATOARE ALE LUI POPEYE (DACA NU AI SOSELE, MERGI CU ELICOPTERUL!!!) NU EXISTA!! IN CARE PROSPERITATEA A DISPARUT, LA FEL LIBERTATEA DE EXPRIMARE (VEZI SCHIMBAREA AVOCATULUI POPORULUI) NU EXISTA, IAR LIBERTATEA DE CALATORIE NU MAI EXISTA! POLITICIENII DEVIN CELE MAI URATE PERSONAJE, LA FEL SI JURNALISTII!

   Din motive de business puneau țara pe butuci, o izolau de restul Europei! 90% din paturile ocupate din spitale=asimptomatici!

  e pistol cu agheasmă : bomba e viceversa!!!!!

  Pt. Autorul articolului: daţi dovadă de lipsă de imaginaţie dacă apelaţi la ideea că ar fi vorba de "vitalismul fascist - legionar de la noi". Totodată se dovedeşte că habar nu aveţi ce este ideologia legionară sau metodologia legionară. Nu aţi citit nici măcar un rând din vreo scriere legionară.

  P.S. Sunt legionar. Covid9 există, iar ceea ce încercaţi dvs. să prezentaţi nu este altceva decât opera PSD în încercarea de a decredibiliza oponenţii politici aflaţi acum la guvernare.

  Apelarea la "fascism-legionarism" este practic un "Deus ex machina" al confruntărilor politice actuale. 

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro